Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enerji Verimliliği Kredi Sözleşmesi İmzalandı

Türkiye Kalkınma Bankası AŞ ile Limak Çimento arasında enerji verimliliği yatırımlarında kullanılmak üzere kredi sözleşmesi yapıldı. Törende, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, enerjiyi verimli kullanmanın önemine işaret ederek, enerji verimliliğini artırmaya dönük projelerin çimento gibi, turizm gibi, demir-çelik gibi enerji yoğun sektörlerde

yapi.com.tr / AA
Enerji Verimliliği Kredi Sözleşmesi İmzalandı

Foto: Dilek Mermer (AA)

Türkiye Kalkınma Bankası AŞ ile Limak Çimento arasında enerji verimliliği yatırımlarında kullanılmak üzere 38 milyon 250 bin avro tutarında Enerji Verimliliği Kredi Sözleşmesi yapıldı. Sözleşmenin imza töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Limak Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdür Vekili Metin Pehlivan'ın katılımıyla Limak Ambassadore Hotel'de gerçekleştirildi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçen yıl 77-78 milyar dolar civarında cari açık verdiğini belirtti ve bundan net hata noksan kalemi çıkarıldığında geriye kalan 65 milyar doların 54 milyar dolarlık kısmının enerji ithalatından kaynaklandığına dikkati çekti.

Enerjiyle ilgili, bir kısmı kısa vadeli bir kısmı da orta ve uzun vadeli çok yönlü politikaları bulunduğunu ifade eden Yılmaz, bir taraftan yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeye gayret ettiklerini, hidroelektrik santraller, yerli kömür kullanımı, rüzgar ve güneş enerjisi gibi çok çeşitli kaynakları harekete geçirmeye çalıştıklarını, diğer taraftan da nükleer enerji konusunda adımlar attıklarını dile getirdi.

Enerji verimliliğin sağlanmasında, kayıp ve kaçağı azaltmanın ve tasarrufu artırmanın önemine de değinen Yılmaz, en ucuz enerjinin verimli kullanılan enerji olduğunu söyledi.

Türkiye'de enerji fiyatları yüksek olduğu için doğal olarak verimliliği teşvik edici bir yapı bulunduğunu belirten Yılmaz, ''Firmalar nispi olarak yüksek olan bu fiyatlar karşısında verimliliği artırmak yönünde ciddi bir baskı altındalar'' dedi.

Bu durumun uzun vadede Türkiye'nin rekabet gücü açısından avantajlı bir durum olduğunu söyleyen Yılmaz, çimento gibi turizm gibi demir çelik gibi enerji yoğun sektörlerde enerji verimliliğine dönük projelerin yapılmasının bir kat daha önemli olduğunu ifade etti.

Dünyada sürdürülebilir kalkınma tartışmaları içinde çevre boyutunun ön plana çıktığına da dikkati çeken Yılmaz, daha düşük karbonlu ekonomiler oluşturma kavramının tartışıldığını, dolayısıyla enerji verimliliğinin Türkiye'yi çevre açısından da çok avantajlı pozisyona getirdiğini söyledi.

Yılmaz, enerji verimliliğine dönük projelerin cari açığın azaltılmasına da ciddi katkı sağladığını kaydetti.

Kalkınma Bankası'nın faaliyetlerine de değinen Cevdet Yılmaz, bankanın son dönemlerde çok ciddi bir çaba içine girdiğini, özellikle hükümetin belirlediği politikaları hayata geçirme konusunda en etkili finans kurumlarından birisi olduğunu söyledi. Yılmaz, Kalkınma Bankası'nın kanunu gereği ticari bankacılığın ötesinde kalkınma gündemine katkıda bulunduğunu ifade etti.

Kalkınma Bakanlığı olarak da banka ile çok çeşitli konularda işbirliği yaptıklarını anlatan Yılmaz, önümüzdeki dönemde de bölgesel kalkınma çerçevesinde kalkınma ajanslarıyla birlikte yeni finansal enstrümanlar geliştirilmesi konusunda işbirliğine devam edeceklerini bildirdi.

''Bu tür kaynaklarda artış oldukça enerji verimliliği finansmanımıza devam edeceğiz''

Kalkınma Bankası Genel Müdür Vekili Metin Pehlivan da enerji verimliliğinin finansmanının başarılı bir kalkınma bankacılığı uygulaması olduğunu söyledi.

Uygun vadeli uzun kaynakları temin ettikçe bu tür projelere aktarmak istediklerini belirten Pehlivan, daha orta ve küçük ölçekli firmalarda da toptan bankacılık ürünü üzerinden bir enerji verimliliği çalışması planladıklarını bildirdi.

Geçen yıl uluslararası kuruluşlardan 500 milyon dolar civarında bir kaynak temin ettiklerini söyleyen Pehlivan, ''Bu tür kaynaklarda artış oldukça enerji verimliliği finansmanımıza devam edeceğiz'' dedi.

Yakın gelecekte petrol sarfiyatını düşürücü enerji verimliliği finansmanının da piyasada görülmesini temenni ettiklerini dile getiren Pehlivan, cari açık açısından böyle projelerle enerji tasarrufu sağlamakta yatırımcıların ve ülkenin çoklu kazancı bulunduğunu söyledi.



Foto: Dilek Mermer (AA)

Yıldız: ''2023 yılına kadar enerji alanında en az yüzde 20 oranında tasarruf planlıyoruz''

Bakan Yıldız, buradaki konuşmasında, sözleşme sayesinde çimento fabrikasındaki atık ısılardan enerji elde edileceğini belirterek, bu yöntemin temelinin yeni bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmadan mevcudun içerisinde yapılacak tasarrufa dayandığını söyledi.

Enerjideki iki büyük hedeflerinden ilkinin enerjide arz güvenliğini sağlarken yerli ve yenilenebilir kaynakları kullanmak ikincisinin ise en yerli kaynak olarak gördükleri enerji verimliliğiyle ilgili projeleri geliştirmek olduğunu bildiren Yıldız, şunları kaydetti:

''OECD ülkeleri arasında enerji verimliliği alanında çok gerilerdeyiz. Bunun içinde bu alanda hem tehdit hem de fırsatlar bizi bekliyor. 2023 yılına kadar enerji alanında en az yüzde 20 oranında tasarruf planlıyoruz. Yüzde 20 oranında bir tasarruf demek bizim enerjide yapacağımız birçok yatırımdan kurtulmamız demek. Enerji verimliliğinde kendini 2 yılda hatta daha kısa sürede amorti eden yatırımları görmek mümkün. Firmalarımızın buna ek harcama olarak değil karlılık olarak bakması lazım. Bu alanda verimsizliğin kaynağını finansman olarak görmeliyiz.''

Bakan Yıldız, enerji verimliliği konusuna büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda şubat ayında Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'ni yayımladıklarını anımsatarak, ''16 milyon aracın harcadığı petrol türevi enerji sektöründe kullanılan petrol türevinden daha fazla. Strateji Belgesi'yle çevre dostu aracın az vergi ödeyeceği, çevreyi çok kirletenden daha çok vergi alınacağı bir sistem kurgulanıyor. Bu konuda Çevre Bakanlığı da dahil hükümette ortak bir dil kurduk. Çevre Bakanımız bir konuşmasında enerjiyle ilgili yatırımlardan bahsediyor. Biz bundan çok memnun oluyoruz. Hem çevreyi hem yeşili hem de enerji verimliliği ön planda tutarak ciddi bir enerji yapılanmasını uygulamak istiyoruz'' diye konuştu.

Limak Çimento ile imzalanan sözleşmenin diğer şirketlere de örnek olması gerektiğini dile getiren Yıldız, enerji verimliliğine yatırım yapan firmaların rakiplerine göre prestij kazanacağını söyledi.

Daha önce nükleer, hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi alanlarında kendilerine karşı olanların şimdilerde neden bu alanlarda geç kalındığına dair serzenişte bulunduğunu belirterek, bunun kendileri için güzel bir gelişme olduğunu ifade etti.

Enerji verimliliğinin yerli kaynakların şahdamarı niteliğinde olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

''Herkes HES yapamaz, herkes nükleer güç santrali de yapamaz ama sanayicilerimizden, ev hanımlarımıza kadar herkes enerji verimliliği yapabilir. Bu bir kültürdür. Bunun yerleşmesi içinde büyük çaba harcıyoruz. Bu anlaşma da bütün çimento fabrika fabrikalarına örnek olacak nitelikte. Sözleşmenin doğalgaz karşılığı yalnızca 400 milyon metreküp civarında. Günlük doğalgaz tüketimimiz dün 138 milyon metreküp oldu. Bu rakam soğuğun en sert olduğu zaman 192 milyon metreküpe kadar çıktı. Biz ocak ve şubatta kontratlarımızın üzerinde doğalgaz aldık. Bu iyi birşey değil ama vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşıladık. Bizim doğalgaz temini konusunda bu kadar çaba sarf etmektense enerji verimliliği alanında yoğunlaşmamız gerekir.''

''1,2 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanacak''

Limak Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de Siirt, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Bitlis, Derik, Ankara, Balıkesir, Trakya ve İstanbul Ambarlı'da faaliyet gösteren 10 çimento fabrikasının yanı sıra 12 hazır beton tesisini de bünyesinde bulunduran Limak Çimento'nun şu anda Türkiye'nin üçüncü büyük çimento grubu olduğunu söyledi.

Özdemir, Limak Çimento Grubu'nun batıda Trakya'dan doğuda Kurtalan'a kadar oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmış olduğunu belirterek, ''Limak Çimento Grubu olarak tesislerimizde enerji verimliliğine ve çevre duyarlılığına katkı sağlayacak yatırımlarımızı öncelik olarak belirlemiş durumdayız. Özellikle Ergani fabrikamızdan başlatacağımız döner fırınlardan çıkan atık ısıların geri kazanımı projeleri ana yatırım alanlarımız olacak. Türkiye'deki tüm çimento fabrikalarına, döner fırınlardan çıkan atık ısıların geri kazanımı gerçekleştirilirse yılda 1,2 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanacak'' dedi.

12 yıl vadeli 38 milyon 250 bin avroluk kredi

Konuşmaların ardından, Türkiye Kalkınma Bankası AŞ ile Limak Çimento arasında enerji verimliliği yatırımlarında kullanılmak üzere 38 milyon 250 bin avro tutarında kredi sözleşmesi imzalandı.

Sözleşmeyle Limak Çimento'nun Ankara ve Trakya tesislerindeki enerji verimlilik projelerinde kullanılmak üzere 2 yıl geri ödemesiz, toplam 12 yıl vadeli 38 milyon 250 bin avroluk kredi Dünya ve Avrupa kalkınma bankalarının da katkılarıyla sağlanmış olacak.

Söz konusu fabrikalarda yatırımların tamamlanması ile 40 MW kurulu güce sahip bir hidroelektrik santralin bir yıllık enerji üretimi kadar enerji tasarrufu sağlanacak.

ETİKETLER: yeşil firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-verimliligi-kredi-sozlesmesi-imzalandi_91214.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!