Enerjiye Daha Çok Yabancı...
İETT'den Temiz Enerji Adımı
Enerji Yoksulluğuyla Mücadele...
Şişecam'dan Anti Reflektif...
Lisanssız Enerji Projelerine...
'İran Enerjide Hem Tehdit...
Enerjisa'nın CEO'su Değişti
Enerji Tasarrufu için Uluslararası...
Başbakan'dan 'Enerji Yatırımını'...
Enerji Yatırımları 'Takip' Edilecek
Türkiye Enerjide Neden Hala...
Kahramanmaraş'a Güneş Enerjisi...
"Körfez Sermayesinin Gözü...
Enerji Borsasında 'Yerli Yazılım’ Dönemi
EPİAŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Savaş, “Test süreci başlayan yazılımla birlikte kodları EPİAŞ tarafından geliştirilmiş, yüzde yüz yerli ve milli bir projeye imza atmış olduk” açıklamasını yaptı.
Türkiye’nin enerji borsası, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ), kuruluşunun birinci yıl dönümünde “Yerli Gün Öncesi Piyasası Yazılım Projesi’ni” tamamlayarak elektrik piyasasında yerli yazılım dönemini başlattı. Son yıllarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının stratejik kurumlarda milli projelere ağırlık vermesinin ardından EPİAŞ da dün itibarıyla yerli yazılım projesini piyasa katılımcılarının kullanımına açtı. EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hasan Hüseyin Savaş, projenin resmi başlangıç tarihinin Ağustos 2015 olduğunu ve 7 ay gibi kısa bir sürede büyük emek verilerek test aşamasına gelindiğini söyledi. Daha önce gün öncesi piyasasını işleten tecrübenin projenin temelini oluşturduğunu belirten Savaş, “EPİ- AŞ ile beraber gerekli irade, bütçe ve deneyimli insanların bir araya gelmesi sonucu proje hayata geçti.” dedi.
Savaş, “Göreve geldiğimiz ilk günden beri en önemli gündemimiz yerli yazılım meselesi oldu. Daha önce gün içi piyasasında yerli yazılıma geçilmişti. Gün öncesi piyasasında ise halen bir Fransız şirkete ait yazılım kullanılmakta. Test süreci başlayan yazılımla birlikte kodları EPİ- AŞ tarafından geliştirilmiş, yüzde yüz yerli ve milli bir projeye imza atmış olduk” diye konuştu. Yerli yazılım sayesinde geliştiricinin şirket veya ülke dışından olmasından kaynaklanan problemlerin de önüne geçileceğine dikkati çeken Savaş, “Mevcut yazılımın kaynak kodunun erişime açık olmaması, buna bağlı olarak geliştirme ve müdahale faaliyetlerinde dışa bağımlılık gibi pek çok olumsuzluk ortadan kalkmış oldu” ifadesini kullandı. Piyasa birleşmelerinde avantaj Yeni yazılımın eskiye oranla daha avantajlı yanlarının olduğunu belirten Savaş, şöyle devam etti: “Yazılıma müdahalede yaşanan gecikmeler, piyasanın hızlı değişen ihtiyaçlarına cevap vermedeki zorluklar, geliştirmenin yavaş ve maliyetli olması, kullanılan yazılım teknolojisinin eskimesinden kaynaklı problemler de giderilmiş oldu. Yerli yazılım ile sağlanan bilgi birikimi ve yazılım üzerindeki hakimiyet kabiliyetinin şirketimize hedefl erine ulaşmada stratejik bir avantaj olacak. Özellikle piyasa birleşmeleri ya da yeni piyasalara açılmada, yerli yazılım alt yapısına ve geliştirme kabiliyetine sahip olunması şirketimiz açısından önemli bir imkandır.” Test aşaması Haziranda bitecek Başkan Savaş, yazılımın test süresinin bitimine ilişkin olarak, “Gerekli mevzuat değişikliklerin yapılması ve yeni sistem hakkında piyasa katılımcılarına verilecek eğitimlerin tamamlanmasının ardından haziran sonuna kadar test aşamasını bitirmeyi hedefl iyoruz” dedi Proje tasarım ekibinin yazılımı yaparken yurt dışı örneklerini de detaylı incelediğini anlatan Savaş, şunları kaydetti: “Piyasa katılımcılarının bugüne kadarki isteklerini süzgeçten geçirerek modern bir tasarım ortaya konuldu. Bilgi teknolojileri geliştirme ekibimiz en son teknolojiyi kullanarak hem kullanıcı dostu hem de esnek bir yazılımı hayata geçirdi. Geliştirilen yeni optimizasyon modülü, geçmiş yıllara ait bütün veri testlerinden başarıyla geçerek oluşturulan senaryoları sorunsuz bir şekilde çözmüştür.” |