Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, "Londra'nın dünyanın her köşesinden kaliteli öğrenci çekiyor olmasına şaşmamak gerek. Londra, başka hiçbir kentte olmayan düzeyde birinci sınıf yüksek öğrenim kurumlarına sahip. Öğrenciler, başkentteki büyük yeşil alanlardan, rakipsiz gece hayatından, her geçen gün daha güvenli hale gelen sokaklardan ve ulaşım ile altyapı hizmetlerine yapılan yatırımlardan yararlanıyor" dedi.
Ancak QS araştırmasına göre, Fransa başkenti Paris, öğrenci hayatının daha ucuz olması nedeniyle iki yıldır Londra'yı geride bırakıyor. BBC Türkçe'nin haberine göre QS Araştırma Bölümü Başkanı Ben Sowter, "Eğitim masraflarının düşük olması, Paris'i hem Fransa'daki, hem de ülke dışından gelen öğrenciler açısından çok çekici bir eğitim merkezi haline getiriyor. Ama asıl Paris'teki eğitim kurumlarının kalitesi, mezunlarının iş bulma kolaylığı ve yüksek yaşam standardı, Paris'e, bir kez daha, dünyanın en iyi öğrenci kenti sıfatını kazandırdı" dedi.
QS Dünya Üniversiteleri sıralamasında yer alabilmek için, en az 250 bin nüfuslu bir kent olmak ve en az iki üniversiteye sahip olmak gerekiyor. Bu koşullara sahip 98 kent sıralamaya alındı. En iyi ilk 50 kent, beş temel kategori üzerinden seçiliyor:
* Kentin dünya üniversiteleri sıralamasında yer alan yüksek öğrenim kurumları ve sıralamadaki yerleri, * Öğrenci yaşamının kalitesi, * Kentteki üniversitelerden mezun olan gençlerin kalitesi konusunda işverenlerin düşünceleri, * Eğitim masrafları ve elektronik cihazlar ile hazır ve hızlı beslenme dahil, günlük öğrenci yaşamının maliyeti, * Öğrenci topluluklarının ne ölçüde farklı gruplardan oluşuyor olduğu ve yabancı öğrenci oranı.
QS Araştırma Bölümü Başkanı Ben Sowter, "Londra, Manchester ve Edinburg, farklı ülkelerden öğrenci topluluğuna sahip olma bakımından 90'ın üzerinde puanlar aldı. Bu da Birleşik Krallık'ın dünya çapında gözde bir eğitim merkezi olmaya devam ettiğini vurguluyor" dedi. Sowter, üniversite sıralamalarındaki konum dikkate alındığında, Londra'nın azami puan olan 100'ü yakaladığını, böylece Londra'nın dünyadaki en iyi üniversitelere sahip kent sıfatını kazandığını kaydetti.
Londra'daki yüksek öğrenim kurumlarından University College London, Imperial ve King's College London, bu yıl QS Dünya Üniversiteleri sıralamasında ilk 20'ye girdiler. Bununla birlikte Paris, Londra'ya kıyasla 'keseye daha uygun' olmakla kalmıyor; küçük üniversite kentlerinde görülen türden öğrenci ağırlıklı bir merkez olarak öne çıkıyor. Paris'teki üniversitelerden mezun gençlerin Avrupa çapında, işverenler arasında özellikle rağbet gördüğü kaydediliyor.
Bu yılki QS listesinde ilk 50 kent sıralamasında, ABD 7 kentle öne çıkıyor. Avustralya 6, Birleşik Krallık ve Kanada 3'er kentle ABD'yi izliyor.
|