stanbullu Ermeni Calouste Sarkis Gülbenkyan'ın adına kurulan vakıf, İngiltere'de şimdiye kadar verilen en büyük yıllık sanat ödülünü verecek. 100 bin pound tutarındaki ödül, 'The Gulbenkian Prize', 2002 yılı boyunca üretilecek en iyi müze veya sanat galerisi projesine verilecek.
Her yıl verilmesi planlanan Gulbenkian Ödülü'nün ilkinin sonuçları 2003 baharında açıklanacak ve ödül sahibine, 'müzeler ve galeriler ayı' olan mayısta kavuşacak.
Yapılan araştırmalara ve anketlere bakıldığında, son zamanlarda birçok İngiliz, spor ya da konser gibi sosyal aktivitelerden çok müze ve galerilere ilgi duymaya başladı. Gulbenkian Ödülü'nün sunuluşu, tam da müzelerin beklenmedik bir şekilde popüler hale geldiği bu döneme rastladı. Ödül komitesinin başkanı Lady Cobham, "Milyonlarca pound'un müze ve galerilerin yenilenmesi ve izleyiciler için çekici hale gelmesi için kullanılması, kutlanması gereken bir davranış. Gulbenkian Ödülü de aynı şeyi, küçük kurum büyük kurum farkı gözetmeden yapmayı hedefliyor" diyor. Halkın ilgisini çekebilmek, yarışan projelerin değerlendirilmesinde kullanılacak çok önemli bir kriter.
Dünyanın en büyük vakıflarından
Gulbenkian Ödülü'nü merkezi, Portekiz'in Lizbon kentinde bulunan ve Calouste Gülbenkyan'ın adına kurulan vakfın İngiltere şubesi veriyor. 1956 yılında kurulan vakıf, sanat, eğitim ve bilim alanlarında
ödüller veriyor ve projeleri destekliyor. Yaklaşık 2.6 milyar dolarlık varlığıyla dünyanın en büyük vakıflarından biri olan Gulbenkian Vakfı, özellikle Portekiz ve Ermeni kültürel birikiminin youğun yaşandığı yerlerde faaliyet gösteriyor.
--------------------------------------------------------------------------------
Sanat düşkünü petrolcü
Ermeni asıllı petrol komisyoncusu, koleksiyoner ve filantirofist Calouste Sarkis Gülbenkyan 1869'da İstanbul'da doğdu. Gülbenkyan, Londra'da mühendislik okudu ve 22 yaşında 'petrolün bir enerji kaynağı olarak önemi'ne işaret eden bir kitap yayımladı. Gülbenkyan daha sonra Ortadoğu'da petrol endüstrisinin gelişmesi konusunda önemli görevler üstlendi. Bir süre Shell'de çalışan, Amerikan ve Rus petrol şirketlerine danışmanlık yapan Gülbenkyan, Irak'taki, o zamanki adıyla Türk Petrol Şirketi'nin yaptığı antlaşmalarda da görev aldı. Yapılan antlaşmalardan aldığı komisyonlarla oldukça büyük bir servete sahip olan Gülbenkyan'ın en büyük tutkusu koleksiyonerlikti. Topladığı değerli eserleri yaşamı süresince Londra'daki National Museum'a ve Washington'daki National Gallery'ye kiralayan Gülbankyan, hayatının son yıllarını Lizbon'da geçirdi ve 1955'de öldü. Bir sene sonra adına kurulan vakıf bütün eserleri topladı ve 1969'da kurulan müzede sergilemeye başladı. Müzenin koleksiyonunda bulunan yaklaşık 6 bin eserin arasında Rubens, Rembrant, Renoir tablolarının yanı sıra antik Mısır ve Yunan heykelleri, sikkeler ve antika Fransız mobilyaları bulunuyor.
|