Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"En Az 250 Bin Ağaç Kesilecek"

Greenpeace, Çerkezköy-Silivri arasına kurulması planlanan termik santral projesinin yeni yerinin 3312 meşe ormanını tehdit ettiğini söyleyerek, "En az 250 bin ağaç kesilecek" açıklaması yaptı.

yapi.com.tr
"En Az 250 Bin Ağaç Kesilecek"

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesi ile İstanbul’un Silivri ilçesi arasına kurulması planlanan kömürlü termik santral projesinin yeri değiştirildi. Projenin yeni alanı olarak Çerkezköy Pınarça ile Safaalan mahallelerinin arasındaki ormanlık alan olduğu öğrenildi.

Bianet'in haberine göre, ilk planda, kömürlü termik santralin inşası için belirlenen alanda, tarım alanları ile birlikte Çerkezköy Belediyesi’ne de ait bir arazi bulunuyordu. Santralin inşası için acil kamulaştırma kararı çıkarılmıştı.

Belediye, acele kamulaştırma kararının iptali için Danıştay’a yaptığı başvurunun kabulü ile verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından projenin yeri değiştirildi.

“Korumacı yaklaşım santrale feda ediliyor”

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Avukat Deniz Bayram, Yırca’da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği “Enerji planlamalarında acele kamulaştırma yapılmaz” kararına gönderme yaparak “Enerji planlamalarının savaş, doğal afet gibi ekstrem durumlardan farkı olduğu, acele kamulaştırmanın konusu olamayacağı artık hukuki bir kural” dedi.

Avukat Bayram söz konusu plan değişikliğiyle ilgili şunları ekledi: “Trakya’da, Ergene havza koruma planı ile başlayan, Trakya’nın su kaynaklarını, çevre yaşamını ve tarımsal alanlarını korumacı yaklaşım, kömürlü termik santral uğruna terk ediliyor.

“Enerji planlamasında, acele kamulaştırmanın hukuka aykırı olduğu ve projenin 1/100.000lik bölge planlamasında yer almadığının Danıştay kararı ile tespit edilmesi sonrasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yap boz tahtasına çevirdiği Trakya bölge planlamasında bir kez daha değişiklik yaparak, projeyi kamu arazisi olan ormanlık alanlara çekti.

"Anayasa’nın 56. Maddesi’ne aykırı”

“Bölge planlaması, plan hukukunun belirli ilkeleri ile yapılır. Kömürlü termik santral projesi için bölge planlamasının değiştirilmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yıllarca yatırım yapılan Trakya’nın korunmasını rafa kaldırarak kömürlü termik santral projesi için plan değişikliğine gitmesi ve ormanlık alanda kömürlü santral projesini onaylaması, genel olarak Anayasa’nın 56. Maddesi’ne, özel olarak da Trakya’da çevre ve sağlık için yapılan yatırımlara aykırı.”

“En az 250 bin ağaç kesilecek”

Greenpeace Akdeniz’in yaptığı duyuruda yeni planın Trakya’da 3312 dönümlük meşe ormanını tehdit ettiğini belirterek, “Eğer söz konusu proje hayata geçirilirse kömürlü termik santral için en az 250 bin ağaç kesilecek, Ergene Havzası’ndaki yeraltı suları yılda 500 milyon metreküp azalacak” açıklaması yaptı.

“Kanser olarak geri dönecek”

Çevre örgütü ayrıca “bölgedeki ağaçların yerine kömürlü termik santral inşa edilmesinin hem Trakya hem İstanbul’a hava kirliliği ile birlikte koah, astım ve kanser olarak geri döneceğini” kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/en-az-250-bin-agac-kesilecek_161976.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!