abancıların, Bodrum, Marmaris, Kuşadası ve Didim başta olmak üzere turistik yörelerde yoğun olarak gayrımenkul alımına yönelmesi üzerine, söz konusu yerlerde emlakçılık yapmaya başlayan yabancıların sayısı da giderek artmaya başladı.
Bodrum Emlakçılar Derneği (BEDER) Başkanı Ömer Yetkin, Bodrum'da yabancı uyrukluların kayıtdışı emlakçılık yaptığını belirterek, ilgili kurumların bir an önce önlem alması gerektiğini söyledi. Ömer Yetkin, şunları söyledi:
''Bu kişiler arasında Bodrum'a tatil için gelip emlakçılık yapan, büyük şirketlerde internet ortamında yüksek fiyatlarla emlakçılık yaptırılanlar var. Bu kişiler kayıtdışı çalışıyor. Bodrum'da kayıtdışı çalışanların sayısı nisan mayıs haziran aylarında daha da artacak. Kayıtdışı çalışan emlakçılara karşı en kısa sürede önlem alınması gerekir''
"Kendi vatandaşlarını kazıklıyorlar"
Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun ise, Didim'de inşaat sektörünün yanında emlak pazarlamanın da önemli sektör haline geldiğini belirtti. Didim ve Kuşadası'nın son yıllarda yabancıların ev almak için rağbet gösterdiği önemli turizm merkezleri olduğunu vurgulayan Coşkun, Didim'de kayıtlı kayıtsız 800 civarında emlakçı olduğunu söyledi. Yabancıların mülk edinmesi ile Türk- yabancı ortaklıklarının da artmaya başladığını belirten Coşkun şöyle konuştu:
''Didim'de 5-6 tane bağımsız yabancı emlakçı var. Bu sayı artacak. Bu hızlı çoğalmanın tek nedeni yüksek rant... Denetleme ve kontrolün sağlanamadığı bu sektör çok büyük haksız kazanç sağlamakta ve bu tür işletmeler her geçen gün çoğalmaktadır. Sayıları artan yabancı emlakçılar kendi vatandaşlarını kazıklıyor. Aradaki farkı Türk emlakçılarla paylaşıyor.''
Coşkun, ilçedeki yabancı emlakçıların, değeri 30 bin YTL olan binaları 70 bin YTL'ye satabildiğini, bu durumun bu işi yasal yollarla yapan emlak sektörünü çok etkilediğini ifade etti.
"Yasal düzenlemeler yetersiz"
Kuşadası Emlakçılar Derneği Başkanı Hüseyin Şentoker de, şunları söyledi:
''Özellikle yabancı uyruklu vatandaşlara emlak satış yasasının düzenlenmesi ile yabancı ortaklı emlakçılar çoğalmaya başladı. Bu konuda ne yazık ki yasal düzenlemeler yetersiz. Belediye, ticaret odası, vergi dairesi ve valilik sorgulama yapmıyor. Yabancılara emlak satışının önündeki engel kalktıktan sonra emlak piyasası hareketlendi. Bu da yabancı şirketlerin dikkatini bölgemize çevirmesine sebep oldu. Kuşadası'nda resmi olan yabancı ortaklı emlakçı sayısı 10'u geçmez. Dükkanların sahipleri başka, çalıştıranlar yabancı uyruklu vatandaşlar. Özellikle İrlanda ve Alman vatandaşları ortaklık kuruyor.Yasalarda boşluk var.''
Öte yandan, Kuşadası Tapu Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 1 ocak 2006 tarihinden bu yana 300 emlakın yabancılara satılması için başvuru yapıldı. Bunlardan, çoğunluğunu İngiliz, İrlandalı ve Almanların oluşturduğu 100 kişinin tapu işlemleri sonuçlandırıldı.
|