"Emlakçılık Yasayla Kontrol Altına Alınmalı"
Türkiye'nin 2017 yılı değerlendirmesi ve 2018 yılı beklentilerinin konuşulduğu toplantıda açıklamalar yapan Era Gayrimenkul Genel Müdürü Özhan Atalay, emlakçılığın yasayla kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.
Uluslararası gayrimenkul franchising şirketi ERA Gayrimenkul Türkiye, 2017 yılı değerlendirmesi ve 2018 yılı beklentilerini paylaşmak için bugün Ortaköy The House Cafe'de basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıya Era Gayrimenkul Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Baygan, Era Gayrimenkul Genel Müdürü Özhan Atalay ve Era Gayrimenkul İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Gürkan Akkuş katıldı. Gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Era Gayrimenkul Genel Müdürü Özhan Atalay, sektörle ilgili açıklamalar yaptı. 2017 yılının çok çalkantılı geçtiğini ancak buna rağmen sektörde ileriye dönük büyümenin devam ettiğini söyleyen Atalay, "Kur farkları, dövizdeki hareketliliğe alıştığımız için kendi önlemlerimizi alarak bazı şeylerin önüne geçiyoruz" dedi. Bazı kesimlerin "Gayrimenkulde balon var, bu balon sönecek" diye baktığını fakat öyle olmadığını ve olmayacağını söyleyen Atalay, Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu, ülkede yaşayanların yarısının 30 yaş ve altı olduğunu belirtti.
Hayata geçecek yeni yönetmeliğin kurumsal firmaların iflası olarak tanımlayan Atalay, birçok kurumsal firmanın ofislerinin kapanabileceğini, Kurumsal gayrimenkul danışmanlık markalarının Türkiye’de 500 milyon dolar yatırım yaptığını, yıllık 250 milyon dolar faturalı komisyon gelirinin ülke ekonomisi için de oldukça önemli bir rakam olduğunu söyledi. Atalay, “Emlakçılara yönelik bakanlık tarafından hazırlanan taslak metinde, taşınmaz ticaretinin yapılabilmesi için yetki belgesi şartı getirilmesi, emlakçıların alacağı komisyon ücretinin gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 3’ünü geçemeyeceği, haklı bir sebep olmaksızın hizmet bedelinin yüzde 10’unu ödeyerek anlaşmadan cayma hakkı kazanması gibi maddeler bulunuyor. Yapılan düzenleme bu haliyle hayata geçerse, mevcut firmaların gelirleri yarı yazıya azaltacak. Dolayısıyla gelir seviyesi düşen sektöre nitelikli iş gücü talep göstermeyecek, var olan kalifiye, eğitimli danışmanlar sektörden çıkacaklar. Bu da vergi kaybı, kayıt dışı ekonomi ve işsizlik gibi sorunları tetiklerken, ülkenin lokomotifi olan inşaat sektörünü olumuz yönde etkileyecektir” dedi. "Önerilerimizi bakanlığa sunduk" |