Türkiye genelinde yaygın bayilik ağı ile fittings ticareti yapan Ekpaş Ekleme Parçaları Ticareti A.Ş, 2011 yılında satışlarında yüzde 38 artış bekliyor. Uzun yıllar Haymak Döküm ve Fitting Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin distribütörlüğünü yapan firma, Trakya Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin kurulmasıyla bu fabrikanın da distribütörlüğünü üstlenerek bugün yaklaşık 8 bin ton satış kapasitesine ulaşmış durumda. Bir Soyak Holding kuruluşu olan Ekpaş, Trakya Döküm Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Avrupa standartlarında, dünyanın her ülkesinde kabul edilen kalitesiyle ürettiği fittings çeşitlerini aynı kalitedeki hizmetiyle bayilerine ulaştırmayı hedefliyor. Ekpaş Ekleme Parçaları Ticareti A.Ş. Genel Müdürü M. Serdar Gönüşen, 2011 yılı beklentilerini ve yeni ürünlerini www.yapi.com.tr'ye anlattı.
Kısaca Ekpaş’tan ve 'fittings' sektörünün gelişiminden bahsedebilir misiniz?
Soyak Grubu bünyesinde faaliyetlerini yürüten Ekpaş, 1971 yılında Haymak Döküm ve Fitting Sanayi ve Ticaret AŞ'nin fittings ürünlerini (boru ekleme parçaları) pazarlamak amacıyla kuruldu. 1977'den itibaren tüm Türkiye genelinde yayılan bayi ağı nedeniyle yeni bir fabrikaya gereksinim duyulmuş ve 1978 yılında Trakya Döküm Sanayi ve Ticaret AŞ'nin kurulması gündeme gelmiş. Yeni fabrikanın da distribütörlüğünü üstlenen firmamız, 40 yıla yakın süredir faaliyetini kaliteli ürün ve hizmetiyle sürdürüyor.
1990’lı yıllara kadar yedi fabrikaya ulaşan fittings pazarında şu anda üretici tek firma olarak, Trakya Döküm faaliyetlerini sürdürüyor. Trakya Döküm, yıllık 70 bin ton üretim kapasitesine sahip ve bunun 10 bin tonunu bizim konumuz olan boru ekleme parçaları oluşturuyor. Yıl içinde, 5000 bin ton fittings ürününü yurt içi pazarda satıyoruz. Fittings, 500 çeşitten oluşan ve yarım inch’ten 4 inch’e kadar dokuz farklı ölçüde malzemeden oluşan boru bağlantı elemanlarıdır. Bunlar, en az 2 ve en fazla 4 delikli, dişli elemanlardır. En az 2, en fazla 4 boruyu birbirine bağlıyorlar. Çeşitli kullanım alanları var; ancak öncelikli olanı inşaat sektörü. Ağırlıklı olarak su, kalorifer tesisatlarında kullanılıyorlar. Bunun dışında sanayide buhar tesislerinde, gaz tesislerinde, sıvı gaz – petrol tesislerinde kullanılan malzemeler.
Türkiye’de bizim dışımızda üretici yok. Rakibimiz, dünyanın farklı yerlerinden gelen ürünler. Pazarın yüzde 40’na hakimiz; pazarın yüzde 60’ı da Tayland, Çin, Endonezya, Hindistan, Tayvan gibi özellikle Uzakdoğu ülkelerinden gelen ürünlerde. Onlarla maliyet konusunda rekabet edebilmek çok zor. Hem işçilik, hem enerji, hem de farklı kur politikaları, hammaddemiz olan hurdanın yurtdışına çıkışının, satışının yasak olması, bize 550 dolar civarına gelen malzemeyi 250 dolar civarında almaları, onları avantajlı kılıyor.
Türkiye’de, 300 bayiye yaklaşan ağımızla çalışıyoruz. Bunlar Edirne, Kars, Hakkari, Muğla dörtgeninde, her biri de toptan inşaat malzemeleri satan büyük ve güçlü firmalar. Türkiye pazarına sunduğunuz King Clamps ürünleri, farklı kullanım alanlarıyla dikkat çekiyor.
King Clamps için ‘hayalinizdeki parçalar’ şeklinde bir sloganımız var. Hakikaten hayalinizde oluşturabileceğiniz birçok şekilde kullanma şansınız var. Özellikle çevre ve peyzaj konularında çalışan profesyonellerin dikkatini çekmesi gereken ürünler. İngiltere, Hollanda, Belçika gibi Avrupa ülkelerinde yıllardır kullanılan enterasan bir ürün. Dişsiz olup ‘set screw’ civatalarla boruları birbirine bağlayan King Clamps, İngiltere’de otobanlarda kullanılmak üzere üretilmiş; daha çok görsel ürün olarak bahçe korkulukları, çocuk oyun parkları, baraj korkulukları olarak da tercih edilmeye başlanmış bir ürün. Fabrikamızda üç ölçüde üretiliyor.
Türkiye pazarı için yeni bir ürün; biz yaklaşık 1,5 yıldır malzemenin tanıtılması için çaba sarfediyoruz. King Clamps ürünleri, 5 – 6 boruyu birbirine bağlayabilecek ölçü ve şekillerde üretilebiliyor. Mesela spor sahası tribünlerinde, market raflarında, tenis kortlarında, fabrika alanlarında rahatlıkla kullanılabiliyor. Dişsiz, görsel ürünler. Arkadaşlarımız, bunu Türkiye’ye tanıtabilmek için yoğun bir biçimde çaba sarfediyorlar. Bu anlamda hem üretim hem de reklam anlamında yoğun bir çalışma içindeyiz.
Sektör, 2011 yılına umutlu girdi. Sizin beklentileriniz nedir?
İnşaat sektörü, 2008’in Ekim ayıyla birlikte hem dünyada hem de Türkiye'de büyük bir krize sürüklendi. Ekim ayına kadar işlerimiz gayet iyiyken, Kasım ayında yüzde 70’leri bulan düşüşler yaşadık. Aralık ayında birçok tırımız, ödeme yapamayacağını belirten alıcılar nedeniyle sınır kapılarından döndü; siparişler iptal edildi. Sektördeki sıkıntı, 2009 Nisan’ına kadar da devam etti. Nisan ayından itibaren ibrede yukarı doğru bir hareketlenme oldu. Buna rağmen hiçbir sektör, hala 2008’in Ekim ayına kadarki haline dönebilmiş değil; ama hep yukarı doğru bir seyir var. Özellikle 2010’un Mayıs ayından itibaren daha da yukarı çıkıyor gibi görünüyor.
Pazar, hakikaten canlanmaya başladı; özellikle 2010'un Eylül – Ekim aylarından itibaren bütün inşaat şirketleri yatırıma soyundular. İnşaat sektörü, kendiyle birlikte binlerce alt sektörü sürükleyen bir yapıya sahip, lokomotif bir sektör. Bizim satışlarımız da bu ivmeyle birlikte yukarıya doğru hareketleniyor. Geçen yılı, bir önceki yıla göre 2 – 2,5 kat büyümeyle tamamladık. Geleneksel bayiler toplantımızın 19.’sunu bu yıl St. Petersburg’da yaptık ve yaklaşık 220 bayimiz bizimle birlikteydi. Toplantıda, onların da bizimle aynı fikirde olduklarını gördük. 2011 yılının inşaat sektörünün tamamı açısından kuvvetli geçeceği, büyümenin bir kat daha artabileceği bir yıl olabileceğini öngörüyorlar. Biz de bu görüşe katılıyoruz. 2011 yılında satışlarımızda yaklaşık yüzde 38 – 40 artış bekleyerek pazara çıktık. Biz genelde, kaba inşaatın tamamlanmasıyla birlikte sürece dahil oluruz. Mart, Nisan aylarından itibaren inşaat sektörüne vereceğimiz malzeme miktarı daha da çoğalacak. Mayıs, Haziran ayları ise işlerimizin pik yaptığı dönemdir; o aylarda ürünlerimizin sürümünün hızlanacağını düşünüyoruz.
|