"İstanbul’da Lüks ve Tarih" alt başlıklı haberinde The New York Times muhabiri Susanne Fowler, Kanyon, Rizzo ve Kamondo projeleri için "bazıları yeni bazıları restore edilmiş sever" diyor.
Levent Kanyon’daki gösterişli daireler ve Beyoğlu’ndaki 19. yüzyıl Rizzo ve Kamondo’nun yenilenmesi, İstanbul’un iki multi milyon dolarlık projeleri ile yüksek yaşam kalitesinin geniş kesimlere uzandığını belgeliyor. Ortalama gelir düzeyinin $5,000 olduğu bir ülkede bu dev projeler kapsamında inşa edilen dairelerin fiyatları milyon dolarla ölçülüyor. Ancak dairelerin hepsi neredeyse satılmış durumda.
179 dairelik Kanyon konutları 21. yüzyılın –hepsi bir arada- tarzı yaşam stilini simgeleyen büyük bir proje. İstanbul’un trafik probleminin kronikleştiği Levent’te bulunan Kanyon’da dört kattan oluşan bir alışveriş merkezi, 26 kattan oluşan ofis binası ve dokuz sinema salonu bulunuyor.
Kanyon’un Genel Müdürü Markus Lehto, Kanyon’un kent yaşamına uzak kalmadan banliyö yaşamının getirdiği birlikte yaşama hissini daire sahiplerine sunduğunu belirtiyor. Bu anlamda Kanyon, Lehto’ya göre hem içine dönük bir kapalı mahalle hem de kentin merkezinde bir dev gökdelen. Lehto: “Kanyon’da yaşarken evinizden çıkabilir, köpeğinizi gezdirebilir ve bütün bunları yaparken 160 mağazanın ve otuzdan fazla restoranın bir iki adım ötesinde olursunuz.”
| Kanyon Genel Müdürü Markus Lehto |
1 Haziran 2006’da açılan Kanyon’u planlarken Lehto ve çalışma arkadaşları, İstanbul’da eksik olan noktaları bulmaya ve bu noktaları Türk insanın alışkanlıkları ile birleştirmeye çalışmışlar. Ortaya çıkardıkları sonuçlardan bir tanesi, bu büyüklükteki dev bir kentte Beyoğlu, Nişantaşı veya deniz kenarları gibi rahat yürüme alanlarının sayısının oldukça az olduğuymuş.
200 milyon dolarlık proje için Türkiye’nin dev aile şirketlerinden Eczacıbaşı ve İŞGYO beraber çalıştılar. Nişantaşı’nda emlakçılık yapan Cindy Ashaboğlu, Kanyon’un yeni bir yaşam tarzı oluşturduğunu söylüyor. Ashaboğlu: “Türkiye’de özellikle yeni kuşak, yurtdışına eğitim, yerleşim veya iş amaçlı çıkıyor. Ülkelerine geri geldiklerinde yurtdışındaki yaşam tarzını benimsemiş oluyorlar. Haliyle orada dahil oldukları modern, rahat ve ileri teknoloji ile bezenmiş yaşam tarzını kendi ülkelerinde de görmek istiyorlar. Kanyon onlara bu tip bir yaşam tarzını sunuyor.” diyor.
Ashaboglu ayrıca Kanyon konutlarında kullanılan toprak renginin modern bir hava yarattığını, yerden tavana kadar uzanan pencereleri ve geniş balkonları ile Kanyon konutlarının kişilerin kendilerini camdan kulelerde hapis oldukları duygusundan uzaklaştırdığını da sözlerine ekledi. Ashaboğlu, Kanyon konutlarının Türkiye’de pek sık rastlanmayan şekilde mutfak ve banyolarının beyaz eşya açısından eksiksiz olarak tasarlandığını da belirtti.
Kanyon konutları 250,000 dolarlık 80 metre kare stüdyolardan 2 milyon dolarlık özel terası ve Karadeniz’den Marmara Denizi’nin güneyine kadar uzanan bir manzara sunan 380 metre kare penthouselara çok çeşitli daire tipleri sunuyor. Markus Lehto bütün dairelerin çoktan satıldığını belirtirken, kimi dairenin ise şu an emlak piyasasında alındığından daha yüksek fiyatlara müşteri beklediğini de sözlerine ekledi.
Kanyon’un ışıl ışıl hayat dolu yüzünün tam aksine Rizzo ve Kamondo binaları, Beyoğlu AŞ yenileme projesine başlamadan önce yıkık dökük bir halde yok olma tehlikesi içindeydiler. Beyoğlu AŞ ortaklarından Sarp Tiryakioğlu, tarihin bilinen nedenlerden dolayı korunması gerektiğini ancak aynı zamanda bu tip binaların eşsiz olmalarından ötürü ticari açıdan sağlayacakları faydaların da düşünülmesi gerektiğini söyledi.
Beyoğlu’ndaki Rizzo, 1883’te İtalya’dan gelen zengin tüccarlara aitti. Kamondo’ya ise İspanya’dan göç eden ve bir banka imparatorluğu kuran Musevi bir ailenin ismi verildi. Bugün de Beyoğlu, çok uluslu kimliğini koruyan, gözalıcı manzaralarla çevrili İstanbul’un gece hayatının merkezi olmaya devam ediyor.
Beyoğlu AŞ’nin yenileme çalışmalarında karşılaştığı ilk sıkıntı Türk bürokrasisi olmuş. Tiryakioğlu’nun söylediğine göre iki bina için yenileme izni almak on ay sürmüş. Bir on ay da binaların tarihsel kimliğini koruyarak onları modern konutlara dönüştürmek almış.
Rizzo’daki daireler 130 ila 500 metre arasında değişiyor. Dairelerin muhteşem Boğaz manzaraları var ve bu dairelerden sadece bir tanesi satışa açık değil. Bahçesi olan bu daireyi ayda 4,500 dolara bir mimarlık firması kiralamış. Tiryakioğlu bu dairenin 1 milyon dolardan satışa çıkacağını söylüyor.
| Fotoğraf: Yoray Liberman (International Herald Tribune) |
Kapıların yanlarında yer alan taştan aslan kafaları, kentin Osmanlı geçmişini simgeleyen lale motifleri gibi birçok Art Nouveau stilinden örnekler binaların ortak kullanıma açık alanlarında göze çarpıyor. İç mekanlardaki orjinal freskoların kaybolduğunu söyleyen Tiryakioğlu, bu nedenle eski bir Yunan keşişi olan Pavlos Konstantinos Politis’in yöneticiliğini yaptığı “Restorers Without Borders”adlı şirketten beş metre yüksekliğinde bir lobi ve büyük mermer merdiven bölümüne yeni bir tasarım yapmasını istemiş. Tiryakioğlu: “Lobi defalarca boyanmış ve duvarlarda korunabilecek orjinal hiçbir şey kalmamış. Biz Rizzo’ların oldukça zengin tüccarlar oldukları bildiğimiz için iç mekanlara saray havası vermeye çalıştık.”diyor.
Girişteki taş zeminden ilham alan Politis’in ekibi üzerinde tavuşkusu freskosu olan oldukça zarif bir kuşhane tasarlamışlar. Şimdi Rizzo’nun duvarları kuş motifleri ile çevrili. En üst kattan bakıldığında kuşlar camdan çatıya doğru bir yıldız biçiminde uçuyorlar. Yeni dekora ek olarak, Rizzo’nun artık elektrik tesisatı, doğal gazlı ısınma sistemi, uydu televizyon alıcısı, tehlike ışıklandırması, güvenlik kameraları ve hırsız alarmı da bulunmakta.
Kamondo ise Tiryakioglu’nun şirketi, yirmi beş yıldır sahipleri tarafından terkedilmiş ve sahiplerinin yıktırmak için onay bekledikleri bu binaları kurtarmış. Tiryakioğlu yıkım kararının çıkmaması için yetkililerin gelişmiş bir sosyal bilinçle hareket ettiklerini ve bu şekilde 2004 yılında binaları satın alabildiklerini söyledi.
| Fotoğraf: Yoray Liberman (International Herald Tribune) |
Kamondo’nun 2007 yılında restorasyon işlemleri tamamlandığında zemin katında iki alışveriş mağazası ve 120 ila 350 metre karelik birkaçı Boğaz, Topkapı Sarayı ve Aya Sofya manzaralı sekiz dairesi olacak. Restorasyonun bitiş tarihleri ile aynı dönemde Kamondo’nun tarihini anlatan bir kitap yayımlanacak. Tiryakioglu şu an için Kamondo dairelerinin Rizzo’dan daha pahalı olacağını ve dairelerin şimdiden rezerve edildiğini söylemekle yetiniyor. Tiryakioğlu:
“Rizzo ve Kamondo’ya yerleşecek olan kişiler yaklaşık 100 yıllık bir tarihi binada oturuyor olacaklar. Kanyon konutlarından bir daire satın alabilirsiniz ancak orada yaşarken aslında İstanbul’da olduğunuzu farketmezsiniz çünkü oradaki yaşam herhangi bir metropoldeki yaşamdan farklı değil. Ancak istediğiniz İstanbul’u gerçekten tanımak ve anlamaksa, eğer kendinize has bir şey istiyorsanız, biz size Rizzo ve Kamondo’yu sunuyoruz.” dedi.
Orjinal metin için tıklayınız
|