Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Edirne'de Çömlekköy Barajı'nın Yapımı Sürüyor

Edirne’nin kuzeyinde 56 bin 500 dekar tarım arazisini suyla buluşturacak Çömlekköy Barajı yapımının 3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

yapi.com.tr/AA
Edirne'de  Çömlekköy Barajı'nın Yapımı Sürüyor Fotoğraf: Gökhan Zobar/AA

Edirne'nin kuzeyinde 56 bin 500 dekar tarım arazisini suyla buluşturacak Çömlekköy Barajı'nın yapımı sürüyor. Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Edirne'de, sulu tarım imkanlarının artırılması için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce yapılan yatırımlar devam ediyor. Kentin kuzeyindeki tarım arazilerinin suyla buluşturulması amacıyla yatırım programına alınan Çömlekköy Barajı'nın inşasına bu yaz mevsiminde başlandı. Baraj sahasında kazı çalışmaları sürüyor.

Tunca Nehri'nden 4 kilometrelik boru hattıyla su taşınacak, 22,5 milyon metreküp su tutma kapasiteli baraj, 56 bin 500 dekar tarım arazisini sulamaya açacak. Bulgaristan sınırından merkez ilçeye kadar olan kısımdaki tarım arazilerini sulayacak barajda doluluk oranı yüksek olduğu dönemlerde nehirlere su takviyesi yapılarak ırmak suyuyla üretim yapan çiftçilerin kurak dönemdeki ihtiyacı da karşılanacak.

Çeltik, ayçiçeği ve buğday üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgeye yapılacak baraj, verim ve kaliteyi artırmanın yanı sıra üreticilere ikinci mahsul yetiştirme imkanı sunacak. Kurak dönemlerdeki su sorununu baraj sayesinde aşacak üreticiler, sulu tarımla daha fazla gelir elde edecek. Edirne'de Tunca Nehri'nin suyunun kaynak olacağı ilk barajın yapımının 3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

"Su sıkıntısı yaşanmayacak"

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, İklim değişikliği nedeniyle bölgede son yıllarda kurak dönemler yaşandığına ve tarımsal üretimde zorluklarla karşılaşıldığına dikkati çeken Arabacı, baraj sayesinde sulu tarım imkanlarından yararlanılacağını belirtti.

Barajın su sıkıntısını çözeceğini belirten Arabacı, "2020'de Tunca Nehri'ndeki kuraklık nedeniyle ciddi bir sorun yaşamıştık, bu yıl da benzer sorunlar yaşadık. Barajın olması, bu sorunların bitmesi anlamına gelecek. Baraj demek su sıkıntısı yaşanmayacak demek." dedi.

Arabacı, Çömlekköy Barajı'nın tarımsal üretime önemli katkı yapacağını dile getirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/edirnede-comlekkoy-barajinin-yapimi-suruyor_206556.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!