b>11 bin yıl öncesinden kalma, ilkel dinlere ait olan dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’de.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, Şanlıurfa’nın, inanç turizminin dünyadaki en önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
Kürkçüoğlu, Şanlıurfa’nın, Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra dünyanın en önemli dördüncü inanç turizm merkezi olduğunu, 11 bin yıllık tarihi geçmişiyle, ilkel dinler ve çok tanrılı dinlerin yanı sıra tek tanrılı dinler için de önemli bir merkez konumunda bulunduğunu belirtti.
Semavi dinlerin peygamberlerinin atası olarak kabul edilen Hz. İbrahim’in Şanlıurfa’da doğduğunu ve bu şehirde yaşadığını anımsatan Kürkçüoğlu, bu yönüyle Müslümanlar için kutsal sayılan kentin, İsa Peygamber tarafından kutsandığı için Hıristiyanlar için de kutsal sayıldığını, Harran’da yaşayan Yakup Peygamber’den dolayı da Museviler tarafından kutsal şehir olarak kabul edildiğini ve “Peygamberler Şehri” olarak anıldığını hatırlattı.
DÜNYANIN EN ESKİ TAPINAĞI
Göbeklitepe’de gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, 11 bin yıl öncesinden kalma ilkel dinlere ait olan dünyanın en eski tapınağının ortaya çıkarıldığını anlatan Kürkçüoğlu, şöyle konuştu: “Harran’da, yapılan çeşitli kazılarda, Asur ve Babil krallıklarına ait ay, güneş ve gezegenlerin kutsal sayıldığı politeist bir din olan ‘Paganizm’ dinine ait mabed gün ışığına çıkartılmıştır. Son yıllarda inanç turizmi tüm dünyada büyük ilgi görmektedir. Mekke, Medine ve Kudüs gibi dünyanın önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Şanlıurfa, yurt dışına yeterli oranda tanıtılırsa, her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti, inanç turizmi kapsamında Türkiye’ye çekebiliriz. Şanlıurfa, Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra en önemli inanç turizminin merkezidir.”
|