Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünyada Suyun Patronu Türkiye Olabilir mi?

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “5. Dünya Su Forumu, su dünyasında Milat olsun istiyoruz. Çevre deyince Kyoto, nasıl herkesin ağzındaysa, bundan böyle su deyince de dünyada herkesin ilk aklına gelen, İstanbul olsun. Türkiye, konumu itiarıyla da dünyada suyun patronu olabilir” diyor. İddiali bir hedef; umarız gerçekleşir.

Milliyet Gazetesi
Dünyada Suyun Patronu Türkiye Olabilir mi?

Kyoto Sözleşmesi, Lizbon Stratejisi, Washington Konsensüsü...  
İnsan hakları ve özgürlükler için Kopenhag Kriterleri, mali disiplinde Maastricht Kriterleri...
Ve şimdi de sıra İstanbul Mutabakatı’nda.
İstanbul Su Mutabakatı, henüz taslak halinde. Mümkün mertebe çok sayıda belediye başkanı tarafından imzalanması için 3 aydır dünyayı dolaşıyor. Taslak, bu ayın sonunda Roma’da yapılacak toplantıda son halini alacak ve 16-22 martta İstanbul’da toplanacak olan 5. Dünya Su Forumu’nda imzaya açılacak.
Dünyanın dört bir yanından foruma katılacak olan belediye başkanları, altına imza koyacakları bu mutabakatla, belediye hizmetleri arasında suyun önceliği olduğu ve her insana yeterli miktarda, kaliteli su verilmesi için çaba harcayacağı taahhüdünde bulunacaklar.

İstanbul Milat olacak

İlk Dünya Su Forumu, Fas’ta toplanmış. Sonra sırasıyla Hollanda, Japonya ve Meksika, üç yılda bir toplanan Dünya Su Forumu’na ev sahipliği yapmışlar.İstanbul Forumu, küresel ısınma ve kuraklıkta tehlike çanlarının çaldığı ve dünya çapında önlem alınması için çaba harcandığı döneme denk geldiği için, öncekilere oranla daha büyük önem arzediyor.
Bu nedenle daha önceki forumlarda çevre bakanları düzeyinde bir konferans yapılırken, bu kez bakanlar konferansına ek olarak ilk defa Devlet Başkanları ve başbakanlar düzeyinde bir zirve de toplanacak. Su Mutabakatı da bir ilk.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “5. Dünya Su Forumu, su dünyasında Milat olsun istiyoruz. Çevre deyince Kyoto, nasıl herkesin ağzındaysa, bundan böyle su deyince de dünyada herkesin ilk aklına gelen, İstanbul olsun. Türkiye, konumu itiarıyla da dünyada suyun patronu olabilir” diyor.
İddiali bir hedef; umarız gerçekleşir.

Alternatif Su Forumu

Bakan Eroğlu, bu hedefe ulaşmak için akademik hayatını Almanya’da sürdürmüş olan, çevre konusunda dünya çapında ünlü Ordinaryüs Prof. Dr. Oktay Tabasaran’la birlikte çalışıyor. 5. Dünya Su Forumu Genel Sekreterliği görevini üstenen Tabasaran, bu iş için Almanya’dan geldi ve 1.5 yıldır İstanbul’da yaşıyor.
Dünya Su Forumu, su ile ilgili küresel ortak aklı ortaya çıkartmak için oluşturulmuş bir girişim. Formatı forum olan diğer tüm toplantılarda olduğu gibi herkesin fikrini söyleyebileceği bir pazar yeri; hiçbir kriteri yok.
Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda da zaman zaman karşılaştığımız gibi İstanbul’da aynı günlerde bir başka su forumu daha düzenlenecek.
Başta Türkiye Komünist Partisi olmak üzere sol eğilimli parti ve meslek örgütlerinin desteğindeki Alternatif Su Forumu’nun temel itirazı, suyun özelleştirilmesine... Bu forumun esas amacının da, suyun özelleştirilmesi olduğu görüşünden hareket ediyorlar.
Oysa Prof. Tabasaran, büyük şehirlerde suyun özelleştirilmesinin, dünyada başarılı olduğu tek bir örneğinin bulunmadığına dikkat çekiyor.
Kendisi de suyun özelleştirilmesine karşı zaten. Ve forumun kesinlikle böyle bir amacı olmadığının özellikle vurguladıktan sonra Alternatif Su Forumu katılımcılarını, ana forumun bir parçası olmaya çağırıyor:
“Forum, adı üzerinde pazar yeri. Biz herkes konuşsun istiyoruz. Onları davet ediyoruz. Salon verelim, forumun içine gelip anlatsınlar.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyada-suyun-patronu-turkiye-olabilir-mi_65698.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!