İstanbul Büyük Otogarı'nı Su Bastı
"Temiz Su Kentli Hakkıdır"
İzmir'den Gökçek'e Su Cevabı
Gökçek'ten "Su" Açıklaması
İstanbul’a 3. Sınıf Kirli Su Verilecek
Musluğumdan Akan Su ile İlgili...
Susuzluğa "Ölü Hacim"li Çözüm!
Milliler İshal Oldu Su Kavgası Büyüdü
Burdur Gölü'nde Yılda 330...
İstanbul Her Zaman Susuzluk...
Sapanca Gölü'nden Çekilen Su Azaltıldı!
Su Savaşında Danıştay Köylüyü...
Dünyada 'Su Kavgaları' Artacak
Massachusetts Üniversitesi Çevre Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Randhir, Paylaşım nedeniyle gelecekte suya dayanan kavgaların artması beklendiğini açıkladı.
ABD'deki Massachusetts Üniversitesi Çevre Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Timothy O. Randhir, kaynakların azalması nedeniyle su kavgalarının artacağını söyledi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen 1. Ulusal Havza Yönetimi Sempozyumu'na katılmak üzere kente gelen Randhir yaptığı açıklamada, su yönetiminin günümüzde çok önemli olduğunu belirtti. Dünyada su problemi olduğunu vurgulayan Randhir, "Arazi kullanımı ve iklim değişikliğine bağlı olarak dünyanın bir su problemi var. Bizim buna iki çözüm önerimiz var. Biri suyun dikkatli kullanılması ve korunması. İkinci çözüm önerimiz ise insanlarda su ve su tüketimi konusunda farkındalık oluşturmak. Yani suyun dikkatli kullanımı çok önemli" ifadesini kullandı. "Su çok önemli olacak" Suyun gelecekte öneminin artacağını kaydeden Randhir, "Su gelecekte çok önemli olacak. Suya ihtiyacın artmasıyla daha fazla su talep edilecek. Su kaynaklarında da ileride kıtlık olacak. Bu nedenle, sulama, suyun kullanımı ve tuzlanma gelecekte önemli bir problem haline gelecek" dedi. Randhir, gelecekte dünyada su kavgalarının yaşanacağını dile getirerek, şöyle konuştu: "Gelecekte su uyuşmazlıkları, su anlaşmazlıkları olacak. Tarihsel olarak baktığımızda Ortadoğu'da ve Amerika'nın bazı bölgelerinde böyle uyuşmazlıklar bekleniyor. Su ihtiyacının artacağı bölgeler ve su kaynaklarının yetersiz olduğu yerlerde uyuşmazlıklar bekleniyor. Su kaynaklarının farklı ülkeler tarafından paylaşıldığı bölgelerde de su sorunları bekleniyor. Bunlara Nil Nehri ve Amerika ile Kanada arasındaki bölgeyi örnek verebiliriz. Paylaşım nedeniyle gelecekte suya dayanan kavgaların artmasını bekliyoruz." Randhir, suyla ilgili temel sorunların ortadan kaldırılmasında havza yönetiminin çok önemli olduğunu belirterek, kirlenmelerin önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti. "Gelişmiş ülkeler daha fazla su tüketiyor" Gelişmiş ve gelişmemiş ülkeler arasında su tüketiminde farklılıklar olduğunu bildiren Randhir, şunları söyledi: "Gelişmiş ülkeler, gelişmemiş ülkelere göre çok fazla su kullanıyor. Gelişmiş ülkeler temel ihtiyaçlardan ziyade lüks ihtiyaçlar için, yüzme havuzları, süs havuzları gibi amaçlarla da suyu kullanıyorlar. Gelişmekte olan ülkelerde ise su kullanımı daha çok temel ihtiyaçları kapsıyor." Doç. Dr. Randhir, aşırı kurak yerlerde yapılan yanlış sulama yöntemlerinin de suyun fazla tüketimine neden olduğuna dikkati çekerek, bu konuda da gerekli özenin gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. |