Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Dülük Antik Kenti'ndeki Kazılar, Dönemin İnanç Yapısına Işık Tutacak

Dünyanın en eski 25 yerleşim yerinden biri olarak gösterilen Dülük Antik Kenti'nde başlayan yeni sezon kazılarında, dönemin inanç ve mimari yapısının gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

yapi.com.tr/AA
Dülük Antik Kenti'ndeki Kazılar, Dönemin İnanç Yapısına Işık Tutacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Münster Üniversitesi iş birliğinde merkez Şehitkamil ilçesi Dülük Mahallesi yakınlarındaki antik kentte yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne başlandı.

Kazı Başkanı Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael Blömer ile yardımcısı olan aynı üniversitede görevli Dilek Çobanoğlu, antik kentin konumlu olduğu Keber Tepesi'nde kazı çalışmalarına eşlik etti.

Blömer, 20 yıldır bu bölgeyi çalıştığını ancak ilk defa kazı başkanı olarak burada bulunduğunu ve bunun için çok mutlu olduğunu söyledi.

Dülük Antik Kenti'nin Hellenistik dönemde ilk defa ortaya çıktığını ifade eden Blömer, kazı alanının Gaziantep ve bölgesi için çok önemli olduğunu kaydetti.

Blömer, geçen yıl yapılan kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait tapınağın keşfedildiğini belirterek, "Bu bölgedeki en büyük tapınak olduğu için bu sene de bununla ilgili çalışmalarda bulunacağız, kazı alanını genişleteceğiz. Burası muhtemelen Roma imparatorunun yenilediği bir tapınak. Bu yılın çalışmaları esnasında tapınağın doğu kısmını daha ayrıntılı incelemeyi hedefliyoruz. Bu yıl, buranın ne amaçla, nasıl kullanıldığını ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Hali hazırda Dülük Baba Tepesi'ni biliyoruz, Mitras Tapınağı'nı biliyoruz ama ilk defa Roma Tapınağı keşfedildi ve bununla ilgili dini açıdan bölgenin dini merkezini ortaya çıkartmış olacağız. Burası yeni bir yer." dedi.

Roma tapınaklarının mimarisiyle ilgili de bilgi elde edileceğini vurgulayan Blömer, "Kazı alanındaki tabakada şu an apsisi görüyoruz, bu apsis Roma tapınaklarının mimarisi açısından çok önemli. Bunu da keşfetmiş olduk. Burası büyük bir tapınak, mimariyle ilgili daha fazla bilgi ortaya çıkarmaya çalışacağız." diye konuştu.

Tapınağın, Hristiyanlık ve İslamiyet'ten önceki bir döneme, pagan bir döneme ait olduğunu kaydeden Blömer, "O dönemin birçok tanrısı var ancak henüz hangi tanrı için yapıldığını keşfetmedik, onu ortaya çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Dülük Antik Kenti
Antik dönemde güney, kuzey, doğu ve batıdan uzanan ticaret yollarının kesiştiği kavşak noktasında yer alan, Asurlular döneminde Mezopotamya'dan Kilikya'ya, Helenistik ve Roma dönemindeyse Antakya ve Kilikya'dan Zeugma'ya uzanan İpek Yolu'nun güzergahında bulunan Dülük Antik Kenti, milattan önce binlerce yıl öncesine tarihleniyor.

Taş devrinin yanı sıra Bakır Çağı'ndan kalma eserlere ve bilinen en eski matematik işlemlerine rastlanılan antik kentte, Kabataş Devri'nden de izler bulunuyor.

Hititler, Medler, Asurlular, Persler ve İskender imparatorlukları arasında el değiştiren antik kent, barındırdığı eserler ve tarihi yapılarla pek çok medeniyetin bilgilerini bugüne aktarıyor.

Bir dönem Mitra inancının hakim olduğu kentte, dünyada bilinen, yer altına inşa edilen Mitras tapınaklarının en büyüğü yer alıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/duluk-antik-kentindeki-kazilar-donemin-inanc-yapisina-isik-tutacak_192112.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!