Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dubai Metrosuna En İyi Teklif Bizden...

Dubai metrosu ihalesine en uygun teklif, Türk-Japon konsorsiyumundan çıktı. Ay sonuna kadar sonuçlanacak ihaleye 1.8 milyar dolar teklif veren

Hürriyet
Dubai Metrosuna En İyi Teklif Bizden...

b>Dubai metrosu ihalesine en uygun teklif, Türk-Japon konsorsiyumundan çıktı. Ay sonuna kadar sonuçlanacak ihaleye 1.8 milyar dolar teklif veren konsorsiyumda Türkiye’den Yapı Merkezi, Japonya’dan Obayashi, Kajima ve Mitsubishi bulunuyor. İhalede Bin Ladin Group dahil 4 konsorsiyum yarışıyor.

DÜNYADA bu yılın en büyük inşaat ihalesi olan Dubai metrosu ihalesinde yeterli bulunan 4 konsorsiyumun teklifleri açıklandı. Türkiye’den Yapı Merkezi’nin yüzde 20’lik payla Japonlarla ortak olduğu konsorsiyumun teklifi en uygun teklif çıktı. Ay sonuna kadar sonuçlanması beklenen ihaleye 1.8 milyar dolar teklif veren Türk-Japon konsorsiyumunda Yapı Merkezi dışında Japonya’dan Obayashi, Kajima ve Mitsubishi bulunuyor. Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar, ‘Bu ihaleyi alırkas ilk kez yurt dışında bir proje yapacağız. Yapı Merkezi olarak son 25 yıldır raylı sistemler ve metro konusuna udaklanmış bulunuyoruz. Tecrübemizi şimdi yurtdışına taşımak istiyoruz’ dedi.

TOPLAM 3.5 MİLYAR DOLAR:

Dubai Metrosu’nun iki aşamalı ihale edildiğini belirten Aykar şöyle devam etti: ‘Şimdi birinci aşama için teklifler açıklandı. 4 konsorsiyum yeterli bulundu ve teklifleri değerlendirilecek. Bizimki en düşük teklif. Ortağımız olan Japon firmaları da her biri kendi alanında dünya çapında teknolojileriyle tanınıyor. Konsorsiyumumuz ihaleye 6.285 milyar Dirhem yaklaşık 1.8 milyar dolar teklif verdi. Birinci aşama 36 kilometrelik bir proje ve şu anda ikinci aşama için de teklifler değerlendiriliyor. Toplamda Dubai Metrosu 3.5 milyar dolarlık bir proje ve birinci aşamayı alırsak, büyük ihtimalle ikincisini de alırız.’

BELEDİYE KARAR VERECEK:

Dubai’ye gelen turist sayısı 10 yıl içinde 15 milyonu aşacak. Bu nedenle Dubai Belediyesi kentin yerleşik nüfusu çok düşük olsa da kente dünyanın en modern metrosunu yapmak için harekete geçti ve metro ihalesini yaptı. Bu aşamadan sonra Belediye teklifleri inceleyecek ve konsorsiyumlarla gerekiyorsa yeniden görüşmeler yapacak ve son kararını verecek. Dubai Belediyesi projenin temel atma tarihini 05.05.2005, açılış tarihini de 09.09.2009 olarak belirledi.

DEV KONSORSİYUM:

Yapı Merkezi’nin konsorsiyum ortakları Mitsubishi, Obayashi ve Kajima dünyanın en büyük sanayi ve inşaat firmaları arasında yer alıyor. Mitsubishi’nin yıllık cirosu yaklaşık 200 milyar doları buluyor. Mitsubishi metro araçları ve sinyalizasyon sistemleri üretiminde en son teknolojileri üretiyor. Obayashi ve Kajima ise Japonya’nın en büyük müteahhit firmaları arasında yer alıyor. İki firmanın da ciroları 10 milyar doları aşıyor. Yapı Merkezi’nin yıllık cirosu ise 200 milyon dolara ulaşıyor.

Saudi Bin Ladin Group Siemens ve Çinli ortakla

USAME Bin Ladin’in akrabalarına ait Saudi Bin Ladin Group da Dubai metro ihalesine girdi. Alman Siemens ve Diwidag, Çinli Citic ile konsorsiyum oluşturan Saudi Bin Ladin Group’un teklifi 2.5 milyar dolarla ihaledeki en yüksek ikinci teklif oldu.

25 yıldır raylı sistem yapıyoruz

YAPI Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Murahhas Azası Başar Arıoğlu, 1965’te Dr. Ersin Arıoğlu tarafından kurulan şirketin son 25 yılda raylı sistemler ve metro inşaatlarına odaklandığını ve bu konuda Türkiye’de çok önemli projelere imza attığın söyledi. Arıoğlu, ‘İstanbul hafif metrosu, İzmir metrosu, Antalya tramvayı, Eminönü-Zeytinburnu tramvayı, Eskişehir raylı sistemi gibi önemli projeleri biz yaptık. Raylı sistemler konusunda Türkiye’nin en tecrübeli ve en fazla iş yapan firmasıyız. Şu anda da Kabataş-Taksim füniküler sistemi, Zeytinburnu-Bağcılar tramvayı, Kayseri raylı ulaşım sistemi ve Kadıköy-Kartal metrosu gibi önemli projelerin yapımını sürdürüyoruz’ dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dubai-metrosuna-en-iyi-teklif-bizden-_23485.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!