rtadoğu'nun ilk raylı sistem projesine Türk mühendis ve işçileri damga vuracak. 70 kilometrelik Dubai Metrosu'nun inşaat ihalesini Yapı Merkezi A.Ş.'nin de yer aldığı konsorsiyum kazandı.
BİR MİLYAR DOLARLIK
3.8 milyar dolarlık ihalenin bir milyarlık kısmını Türk şirketi üstlendi. Dünyada bir kerede ihale edilmiş en büyük raylı sistem projesinin alınmasında Bakan Gül'ün büyük payı oldu.
ASLANIN MİDESİNDEN ÇIKTI
CHP Milletvekili Arıoğlu'nun şirketi için lobi yapan Gül, Dubai zaferini şöyle özetledi: Sırf bu proje için Arap Emirlikleri'ne erken gittim. Projeyi aslanın midesinden çıkardık.
Gül'den ikinci gol
* Dışişleri Bakanı Gül, uluslararası ihalelerde Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'a karşı ikinci zaferini kazandı.
* Dubai Metrosu ihalesinde Fransız grup için devreye giren Chirac, Gül kadar etkili olamadı.
* Kısa süre önce de Kahire Havaalanı ihalesinde Chirac destekli Fransızlar, Gül destekli TAV'a yenilmişti.
Ortadoğu'daki metro savaşını Türkiye kazandı!
3.8 milyar dolarlık dev Dubai metro ihalesini Yapı Merkezi ile Japonlar'ın oluşturduğu uluslararası konsorsiyum kazandı. İhale için Dışişleri Bakanı Gül bizzat devreye girdi.
Dünyanın bir kerede ihale edilen en büyük raylı sistem projesi olan Dubai Metrosu İhalesi, Almanya, Fransa ve Türkiye'yi 'ihale savaşı'na soktu. Yılın en büyük raylı sistem inşaat ihalesi olarak kabul edilen Birleşik Arap Emirlikleri Dubai Metrosu inşaatı ihalesini, aralarında Türkiye'den Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayii A.Ş.'nin de bulunduğu konsorsiyum kazandı. CHP Milletvekili Ersin Arıoğlu'nun şirketi için Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül devreye girdi ve Dubai'de lobi yaptı. 28 Şubat tarihinde yapılan 70 kilometre uzunluğundaki metro ihalesinin sonucu dün Dubai Belediyesi'nde yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Belediye Türk-Japon ortaklığındaki konsorsiyuma kabul mektubunu verirken imza tarihi olarak 28 gün sonrasına gün verildi. Toplam 3.8 milyar dolarlık ihalenin 1 milyar dolarlık bölümünü Yapı Merkezi üstlenecek. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki ihale, şu anda dünyanın en büyük ihalelerinden biri. İşte bu yüzden Dubai'deki kapışma şirketlerle sınırlı kalmadı, devlet başkanları da işin içine karıştı. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ihalenin Alman ve Fransız şirketlerine verilmesi için devreye girdi. Ancak Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de bu arada boş durmuyordu. Gül, yaklaşık 1.5 ay önce bölgeye yaptığı bir seyahatte, Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Raşid el Mahdum ile görüşüp "Türk firmalarıyla çalışın, rahat edersiniz" mesajı verdi. Gül, benzer mesajı Abu Dabi ziyaretinde de tekrarladı.
ARKASI GELECEK
Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayii A.Ş. Proje Geliştirme Direktörü Erdem Arıoğlu, Yapı Merkezi şirketinin, bu önemli proje sonrasında belirgin bir isim yapacağını ifade ederek "Bu, Ortadoğu bölgesinin ilk raylı sistem projesi, bundan sonra bu işin arkası gelecek. Biz bu işte büyümeyi hedefliyoruz. Bu ihale, Ortadoğu'da büyüme hedefimizin bir açılışı oldu. İhalenin bir başka önemli noktası, üçüncü ülkelerde Japonlar'la beraber, Türk-Japon müteahhitlik işbirliğini pekiştiren bir iş olmasıdır. Bu Türk- Japon müteahhitlik işbirliğinin üçüncü ülkelerde artarak güçlenmesine de katkıda bulunacak. İçinde bulunduğumuz konsorsiyumun kazandığı toplam ihale sözleşme tutarı 3.8 milyar doları geçiyor" dedi. Dubai'ye gelen turist sayısının 10 yıl içinde 15 milyonu aşacağının tahmin edilmesi nedeniyle, Dubai Belediyesi, kente dünyanın en modern metrosunu yapmayı amaçlıyor. Söz konusu ihaleye, Alstom, Siemens ve Bombardier gibi büyük uluslarası şirketlerin başını çektiği konsorsiyumlar da katıldı.
|