b>Dolmabahçe Sarayı’nın deposundaki binlerce tarihi eseri kurtarmak için başlatılan çalışmada adım adım sona yaklaşılıyor. 72 binden fazla tarihi eserden bugüne kadar 11 bin 500 eserin sayımı yapıldı ve elektronik ortama aktarıldı. Restorasyonu tamamlanan tarihi eserler için Beşiktaş’ta bir müze depo yapıldı. Türkiye’nin ilk modern müze deposunun açılışı, cuma günü bir törenle yapılacak.
Usta gazeteci Uğur Dündar’ın, 1998 yılında Dolmabahçe Sarayının deposunda yaptığı çekimler büyük ses getirmişti. Binlerce tarihi eser depoda çürümeye başlamış, 1952 yılından sonra sayımları dahi yapılmamıştı. Sadece Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarına değil, Atatürk’ün yaşama veda ettiği günlere de tanıklık eden sarayın deposundaki tarihi eserler ve sarayın kendisi kaderine terk edilmişti. Uğur Dündar’ın saraydaki çürümeyi belgeleyen görüntülerinin ardından, yine 1998 yılında restorasyon çalışmalarına başlandı.
Ancak depoda yer alan ve restorasyonu tamamlanan binlerce eserin modern bir müze depoda saklanması gerekiyordu. Bunun için Beşiktaş’ta eskiden saray mutfağı olarak kullanılmış yine tarihi bir binada karar kılındı.
Modern müze deposu
Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından altı ay önce modern bir müze deponun yapılması için çalışmalar başlatıldı. Başta İtalya ve Avusturya olmak üzere, yurtdışındaki müze depo örnekleri incelendi. Deponun ısı, nem, aydınlatma ve güvenlik konularında son teknolojiden faydalanıldı. Eserlerin bir depremde zarar görmemesi için Almanya’dan özel saklama kapları getirildi. Nadide kumaşların zaman için daha fazla zarar görmemesi için, özel ilaçlanmış çelik çekmeceler yapıldı, altın varaklı 52 kornij için sürgülü, ayaklı kompakt sistem oluşturuldu. Yine porselenler, Çek kristalleri bir sarsıntıda zarar görmemesi için raflara sabitlendi. Eski ahşap rafların yerine, üç ton ağırlığı kaldırabilecek çelik raflar monte edildi. Dolmabahçe Sarayı’nın deposundayken tam 4500 parçaya ayrılmış, onarılması imkansız denilen kuş kafesi bile, büyük bir sabırla yeniden onarıldı ve müze depoda sergiye kondu.
Envanter sürüyor
Elden geçen, restorasyonu tamamlanan eserler bir bir elektronik ortama aktarıldı. Saklama kutularında yer alan eserlerin, doğru eser olup olmadığı, önce elektronik ortamda kontrolü yapılıyor, sonra da 1952 yılındaki orijinal envanter defteriyle bir kez daha kontrol ediliyor. Milli Saraylar Daire Başkanı Dr. Cemal Öztaş, 11 bin 500 eserin bu şekilde sayımının bitirildiğini, toplam 72 bin 661 eserin sayımının yapılacağını söyledi.
|