Edirne’de Kavacık Köyü sakinleriyle bir araya gelen İş Sağlığı ve Güvenliği alanında çalışan Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Bilgin Engin, sanayi kirliliğinin insan sağlığına etkilerini anlattı. Organize sanayi bölgeleri (OSB) etrafında yaşayan her 3 kişiden 1’inin kanserden öldüğünü söyledi.
"Ölüm nedeni kanserdir" Sözcü'de yer alan habere göre Dr. Bilgin Engin, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Meclis tutanaklarında da yer aldığı gibi yoğun sanayileşmenin olduğu Kocaeli Dilovası’nda birinci sıradaki ölüm nedeni kanserdir. Yapılan araştırmalar, bu bölgede yaşayan 3 kişiden 1’inin kansere yakalanarak vefat ettiğini gösteriyor. Trakya Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda, Ergene nehri çevresinde yaşayanlarda normalin 3 katı kanser vakası tespit edildi. Bütün bu kanser hastalıkları insanları çok genç yaşta hayattan koparıyor. OSB’lere çalışmaya gidenler ya da bu bölgelere yakın oturan aileler bu acı gerçeği maalesef çok iyi bilmektedir.”
"Kalp hastalığı ve kısırlık da yapıyor" Dr. Engin, OSB çevresinde yaşayan insanların yakalandıkları hastalıkları ise şöyle sıraladı: “OSB bünyesindeki sanayi kuruluşlarının yarattığı çevre kirliliği; bitki, hayvan ve insanlarda kimyasal zehirlenmeye yol açarak insan yaşamını ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Kirlilik sonucunda insanlarda özellikle astım, bronşit, alerji, KOAH, kalp hastalıkları, merkezi sinir sistemi hastalıkları, psikolojik sorunlar, kısırlık ve kanser (meme, akciğer, gırtlak, kan kanseri) görülür.”
"Çocuklarımızın hayatını karartmayın" Çevre kirliliğinden en fazla etkilenenlerin 5 yaş altı çocuklar, sürekli hastalığı olanlar ve yaşlılar olduğunu kaydeden Dr. Engin, “Kirlilik çocuklarda, kalp ve damar hastalıkları ve kanser için ömür boyu sürecek bir riske yol açmaktadır. Büyüme çağında oldukları için çocuklar sanayi kirliliğinden daha fazla etkilenmektedir. Besin kirliliği gelişim bozuklukları, kanser ve kısırlığa yol açar. Çocuklar kirli hava, kirli su ve kirli besinlerden uzak tutulmalıdır” diye konuştu.
"OSB havayı, suyu ve toprağı kirletir" Çevre kirliliğine de dikkat çeken Engin, konuyla ilgili; “Sanayi kaynaklı kimyasal atıklar hava, su ve toprak kirliliğine yol açar. Ayrıca trafik artışı gürültü ve çevre kirliliğine yol açar. Sanayi atıkları belirgin kirliliğe neden olur, yaşam kaynaklarını kullanılmaz hale getirir. Çevre kirliliği insan, hayvan ve bitkiler için büyük bir tehlikedir. Günümüzde organize sanayi bölgelerinin ‘çevreye duyarlı’ olacağını söylemek cehalet veya kötü niyet göstergesidir” ifadelerini kullandı.
|