Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Doğu Karadeniz Yaylaları Yapılaşma Kurbanı

Doğu Karadeniz yaylalarının çoğu kaçak yapılarla tahrip ediliyor. Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlivan, meraların yok edilmesine göz yumulduğunu söylüyor.

yapi.com.tr
Doğu Karadeniz Yaylaları Yapılaşma Kurbanı

Doğu Karadeniz yaylalarında inşa edilen binalar bölgenin meralarını giderek yok ediyor. Bir zamanlar hayvan sürülerinin otladığı meralar şimdilerde arazi sahiplerinin çoğu kaçak ve ruhsatsız olan evleriyle doldu. Bölgede hayvancılık giderek azalırken doğal alanlar da yapılaşmanın kurbanı.

Gazete Duvar’dan Fatih Saygın’ın haberine göre; Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlivan, mera kanunlarının uygulanmaması sebebiyle yaylaların yapılaşmaya açıldığını ve buna devletin göz yumduğunu söyledi. Anayasanın meraların yalnızca hayvancılık yapanların barınmasını sağlaması amacıyla ev yapılmasına izin verdiğini belirten Pehlivan, günümüzde arazi sahiplerinin keyfi olarak, kanunsuz bir şekilde ev yaptığını dile getirdi.

Yaylalara araç yollarının açılmasıyla betonarme evlerin yapımının hız kazandığını belirten Pehlivan, "Oysa 4342 sayılı kanunun 20'nci maddesi yayla ve meralarda ev yapmaya hiçbir şekilde müsaade vermiyor. 4'üncü maddede 'Mera, yaylak ve kışlaklar; özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz'; 19'uncu madde de 'muhtarlar ve belediye başkanları; mera, yaylak ve kışlakların ve sınır işaretlerinin korunmasından ve ayrıca tahsis amacına göre en iyi şekilde kullanılmasının sağlanmasından sorumludur' şeklinde hükmetmektedir. Ancak vatandaşımız kanunu göz ardı edip, hayvanı olmasa da yaylada yer kapma yarışına girdi. Kanunu uygulaması gereken kişiler de göz yummaya devam edince vatandaşlar, hayvanların otlak alanlarına ve çevreye büyük zararlar vererek ev yapmanın yanında bu evlerin kapısına kadar yol yapmanın gayretine giriştiler." sözlerini kullandı.

Türkiye'nin kuruluşunda yüzölçümünün yüzde 56'sını oluşturan mera ve yaylakların günümüzde yüzde 19'a kadar gerilediğini belirten Pehlivan, "Ülkemizin yıllık kaba yem ihtiyacı 50 milyon tondur. Kaliteli kaba yem açığımız ise 14,3 milyon tondur. Bu durumda meralarımızın, yaylalarımızın imara açılmaya değil, ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin artırılmasına ihtiyacı vardır. Hayvancılığımızın gelişmesi için meralarımızın ıslah edilerek korunması yayla alanlarının yapılaşma dahil her türlü tahribattan engellenmesi gerekmektedir." dedi.

Pehlivan, kanun uygulayıcıların göz yumması sonrası yaylalarda betonlaşmanın önünün açıldığından bahsederek hak sahiplerinin imar affı beklentisiyle yapılaşmanın kartopu gibi büyüdüğünü ifade etti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dogu-karadeniz-yaylalari-yapilasma-kurbani_198466.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!