Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Doğrudan Uluslararası Yatırımlarda Yüzde 6,9 Gerileme

Hazine Müsteşarlığı'nın 2011 yılı Ocak ayına ilişkin 'Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni' yayımlandı. Buna göre, Türkiye'ye giren doğrudan uluslararası yatırım, Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 gerileyerek 402 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu tarihte uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki yeni veya mevcut

yapi.com.tr / AA
Doğrudan Uluslararası Yatırımlarda Yüzde 6,9 Gerileme

Hazine Müsteşarlığı, 2011 yılı Ocak ayına ilişkin 'Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri'ni yayımladı. Buna göre, uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, 2011 Ocak ayında 320 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Nakit sermaye girişinin 106 milyon doları imalat sanayinden geldi, nakit sermaye girişinin 229 milyon dolarlık bölümü AB ülkeleri kaynaklı oldu.
    
2011 yılı Ocak ayı sonu itibariyle 236 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 26 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. 2011 yılı Ocak ayında; 262 uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü. İmalat sanayisinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer aldı, bunu gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı izledi.
    
2011 yılı Ocak ayında, kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 16 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 4'ü oteller ve lokantalar sektöründe, 3'ü imalat sanayinde, 3'ü toptan ve perakende ticaret sektöründe, 3'ü ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektöründe faaliyette bulunuyor. 2011 yılı Ocak ayında kurulan 262 uluslararası sermayeli şirketin 103 tanesini AB ülkeleri, 77'sini Yakın ve Orta Doğu ülkeleri, 32'sini ise diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler kurdu.
    
Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirketler
    
2011 yılı Ocak ayı sonu itibariyle Türkiye'de 26 bin 210 uluslararası sermayeli şirket faaliyette bulunuyor. Bu şirketlerin 21 bin 369'u uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruluşu, 4 bin 841'i ise yerli sermayeli şirketlere yapılan uluslararası sermaye iştiraki konumunda. Türkiye'deki 26 bin 210 uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, imalat sanayi, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görülüyor. İmalat sanayisinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer alıyor, bunu gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı ile tekstil ürünleri imalatı izliyor. 26 bin 210 uluslararası sermayeli firmanın ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise AB ülkeleri ortaklı girişim sayısının 13 bin 685 ile birinci sırada yer aldığı görüldü. AB ülkeleri ortaklı uluslararası sermayeli şirketlerin içinde Almanya 4 bin 358 adet firma ile birinci sırada bulunurken, onu İngiltere (2.250 adet) ve Hollanda (1.881 adet) izledi. Bu şirketlerin illere göre dağılımına bakıldığında; İstanbul'un 14 bin 568 şirketle birinci sırada bulunduğu görülürken, Antalya 3 bin 233 şirketle ikinci, Ankara bin 736 şirketle üçüncü ve İzmir bin 548 şirketle dördüncü sırada yer aldı. İstanbul'da faaliyette bulunan 14 bin 568 uluslararası sermayeli firmanın başta toptan ve perakende ticaret (5.193) olmak üzere, imalat sanayi (2.554), gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri (2.202) sektörlerinde faaliyette bulundukları gözlendi.
    
Yatırım projeleri
    
2011 yılı Ocak ayında Hazine Müsteşarlığı tarafından yatırım teşvik belgesi düzenlenen 21 adet projeye 1 milyar ABD doları tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Söz konusu yatırım teşvik belgelerinde öngörülen toplam yatırım tutarının (1 milyar ABD Doları) yüzde 94,9'u uluslararası ortaklar tarafından karşılanacak. 21 Yatırım Teşvik Belgesinin 10'u imalat, 6'sı hizmetler, 1'i madencilik ve taş ocakçılığı, 2'si elektrik, gaz ve su, 2'si de tarım ve ormancılık sektörlerinde düzenlendi.

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/dogrudan-uluslararasi-yatirimlarda-yuzde-6-9-gerileme_86288.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!