Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Doğal Sit Alanı Yakınlarına Tonlarca Toprak Döküldü

Mersin’in Anamur ilçesinde 1. derecede doğal ve arkeolojik sit alanlarının yakınlarına jeotermal kaynak arama faaliyeti için tonlarca toprak döküldü.

yapi.com.tr
Doğal Sit Alanı Yakınlarına Tonlarca Toprak Döküldü (Fotoğraf: Evrensel)

Mersin’in Anamur İlçesine bağlı Bozdoğan Köyü’nde bulunan doğal sit alanı olanı Mamure Kalesi ve Pullu Tabiat Parkı’nın hemen karşısında bulunan Köşekli Deresi yatağının içine, 22 Ağustos günü gece saatlerinde jeotermal kaynak arama faaliyeti için tonlarca toprak döküldü. Halk, gece yarısı yapılan faaliyet için gerekli izinlerin alınmayarak yapıldığını belirti.

Evrensel’den Mahsun Kılıç’ın haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2023 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla Mamure Kalesi ve Pullu Tabiat Parkı’nın da bulunduğu sahili de kapsayan bölgede jeotermal kaynak arama ruhsatı verildi. Bozdoğan Mahallesinde yer alan kıyı şeridi ile tarım ve ormanlık alanları da kapsayan ruhsat sahasında jeotermal amaçlı sondaj yapmak isteyen Alanya merkezli şirkete karşı halk ve çevre platformları uzun süredir mücadele ediyor.  

1. Derece doğal sit alanı ve önemli arkeolojik alanları da içerisine alan bölgede poligon-2 ve poligon-3 diye adlandırılan sondaj sahalarının yerleşim yeri ve tarım arazilerine yakın olmasından dolayı tarihi bölgeye zarar vereceği belirtiliyor. Bölge halkının ve çevre platformlarının jeotermal enerji santrallerine karşı açtığı davaya ilişkin haziran ayının sonlarında bilirkişi keşfi yapıldı, keşif sırasında halk projeye karşı olduklarını ifade etti.

Anamur Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada, yerel halkın açtığı iptal davasının sürüyor olmasına rağmen dere yatağına gece yarısı yapılan jeotermal kaynak arama faaliyetine karşın yetkililerin denetim yapması gerektiği belirtildi. 1500 yıllık tarihi kalenin de yapılacak sondaj çalışması ve sonrasında zarar göreceğine dair uyarılarda bulunulan açıklamada, arama faaliyetleri için gece yarısından sonra kamyonlarla toprak döken şirkete, müdahale edebilecek yetkili kamu kurumu olup olmadığı soruldu.

Platform, “Halkın tarım toprakları ve suları kirlenmesin diye açtığı davanın sonucunu bile beklemeyen şirket, asla istenmediği yere gece yarısından sonra girip toprak dökmeye nasıl cesaret etmiştir?” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dogal-sit-alani-yakinlarina-tonlarca-toprak-dokuldu_206054.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!