Artvin Hopa’da aşırı yağmur sebebiyle sokaklar, caddeler sular altında kaldı. Sundura Mahallesi’nde dere taştı ve altyapı yetersizliğinden evleri su bastı. Borçka’da da Çoruh Nehri’nin kabarması sonucu su taşkını yaşandı. Karayolları’na ait elektronik tabelada da heyelan nedeniyle yolların kapalı olduğunun bilgisi paylaşıldı. Bölgede yaşayan yurttaşlar evlerinin ve tarım alanlarının büyük ölçüde zarar gördüğünü ifade ederek yaşanan bu sel felaketinin altyapı sorunundan kaynaklandığını ileri sürdü. Birgün Gazetesi'nden Neslihan Karataş'ın haberine göre, uzmanlar su taşkınlarının ve insanların bu duruma düşmesinin ana nedeni olarak bölgede yapılan jeolojik faaliyetlerin bilgisiz debi hesaplamaları ile yapıldığının, yol yapım çalışmaları sırasında bölgenin jeolojik yapısının göz önünde bulundurulmadığının altına çizdiler.
"Alt yapı sorunu var"
Bu sel felaketinin geleceği öngörülmesine rağmen hiçbir altyapı sorunun giderilmediğine dikkat çeken bölge yurttaşlarından Harun Aksu, ‘’Yollar kapalı olduğu için hastaneye ulaşamayan yaralılarımız var. Telefonlar ve iletişim hatları ise kopuk durumda. Bölgede bazı evler yıkıldı, birçok ev ise tahliye edildi. Tüm bu yaşananların ana sebebi elbette ki şiddetli yağışlar ama tüm bu felaketlerinin geleceği öngörülmesine rağmen hiçbir alt yapı sorunu çözülmüyor. Şehir büyüdü nüfus arttı var olan alt yapı ise kesinlikle ihtiyaçlara cevap vermiyor. Bunu yetkililer de biliyor ama işlerine gelmiyor çalışma yapmak’’ dedi.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’ndan Mahmut Zeytinci ise yaptığı açıklamada özellikle dere yataklarının küçülmesi ve kapanmasından dolayı bu tür felaketlerinin yaşandığı vurguladı. Zeytinci şöyle konuştu: ‘’Arazi eğimleri, yağış miktarları dikkate alınmadan yol yapım çalışmaları ve yerleşmeler yapılıyor. Hiçbir planlama yapılmadan araziler tarıma açılıyor ve köylüde o arazilerin etrafında yerleşim kuruyor. Esas yapılması gereken bu alanların jeolojik olarak incelenmesi, uygun alanların yerleşime açılması geri kalan alanların ise orman olarak varlığını sürdürmesidir. Ne yazık ki son olarak Yeşil Yol’da olduğu gibi dağların tepesinden bile yol yapılmaya çalışılıyor. Bunlar devam ettikçe bu felaketlerde peşimizi bırakmaz.’’
"Debi nedir bilmiyorlar"
‘Debi nedir’i bilmeyen mühendislerin devlet kadrolarında çalıştığını dikkat çeken Artvin İl Kordinasyon Kurulu Sekreteri Jeofizik Mühendisi Hakan Yavuz,’’Dere yataklarını daraltıyorlar. Dere yataklarının daraltılması sonucu yağan yağmur kendi alanına sığmıyor ve bu tür felaketler baş gösteriyor haliyle. Devlet kurumlarında çalışan mühendisler debi hesabını doğru bir şekilde halkın ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda yapamadıkları için bu tür felaketler yaşanıyor. Bu aşamada acilen yapılması gereken yıllık yağış miktarı göz önüne alınmalı ve dere yataklarının daraltılması uygulamasından acilen vazgeçilmelidir.
Rize’de etkili olan sağanak yağış derelerin taşmasına ve köy yollarında heyelanlara yol açtı. Son yıllarda HES projelerine karşı dereleri savunan mücadeleyle anılan bölgede, Rize Gündoğdu’dan gelen bir fotoğraf, derenin intikamı’ notuyla sosyal medyada paylaşıldı.
|