b>İzmit Körfezi’nde göçmen kuşların konakladığı son sulak alan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nin doğu kıyısında, fuar alanının arkasında kalan bölgeyi doldurarak eğlence alanı yapmayı hedefliyor. Doğal kıyı şeridinin önü de doldurularak 2 milyon metrekarelik bir alan kazanılması hedefleniyor.
Bölgedeki ekosistemin önemli bir parçası olan alanda, iki dere denize dökülüyor. Tatlı ve tuzlu suların birbirine karıştığı, küçük çakıl adalarıyla kaplı, sığ çamur ve kum düzlükleri bulunan bölge, doğu Marmara’da su kuşlarının en önemli konaklama ve beslenme yeri. Eski Gölcük yolundaki sazlık ve kovalık alanlarıyla birleşen bu bölge, Avrupa Birliği Çevre Mevzuatına göre, "kesin korunması gerekli tür listesi"nde yer alan Küçük Karabatak ve Dikkuyruk Ördeği’nin üreme ve üreme sonrası konaklama bölgesi olarak kayıtlarda yer alıyor.
Projenin durdurulması amacıyla İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu ile Doğa Derneği’nun başlattığı kampanyada toplanan imzalar Çevre ve Orman Bakanlığı’na ulaştırıldı. Doğa Derneği üyesi Bahar Bilgen’in öncülük ettiği bu kampanyada ekosistemin rehabilite edilerek olduğu gibi korunması hedefleniyor. Birgen, konaklama alanları yok edildikçe kuşların beslenemeden daha uzun mesafe uçmak zorunda kaldığını söyledi. "Su kuşlarının büyük kısmı bu uzun yolculuğu mevcut koşullarda bitiremediğinden, erişkin sayısı azalıyor, üreme oranları düşüyor" dedi.
İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu’nun gözlemlerine göre, körfez ve çevresinde konaklayan, beslenen, bu bölgede sürekli yaşayan 115 kuş türü bulunuyor. Bunların dörtte üçü su kuşları. Bölgede konaklayan türler arasında ilgi çeken küçük kuğular, altıngöz ve sütlabiler, çok nadir görülen kıyı kuşlarından terek düdükçünü, kumkuşları, ayrıca atmaca, şahin, kerkenez, bozdoğan, gökce delice, balık kartalı gibi yırtıcılar bulunuyor.
|