Devre Mülk Alacaklar Dikkat!
Patara Evleri'nde Devremülk...
Türkiye'de 993 Bin 168 Konut...
İzmir’in Konut Şampiyonları Açıklandı
Türkiye Konut Fiyat Endeksi Arttı
Az Gelirli Düşük Faizle Konut...
Konut Firmaları Noterde Satışa...
"Balon Konutta Değil, Arsada"
Konut Konferansı 2014: "Önemli...
Konut İpotekle Zirvede
Konut Satışları Yüzde 35 Düştü
Konutzedelerden Belediyeye...
"Konutlarda Havalandırma Konusu...
Elektrik Konutlarda Sanayiden...
Konutta Bölgesel Balon Riski Var!
Başkentte Konut Yatırımı 15...
Yeni Konut Fiyatları Yükseliyor
"Konut Sorunu İnsan Haklarına...
Devremülkte "15 Gün" Uyarısı
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız, 15 günden daha az süreli devremülk satışı yapılmasının kanuna aykırı olduğunu belirtti.
Yıldız, yaptığı açıklamada, son zamanlarda devremülk sözleşmeleriyle ilgili telefon ve elektronik posta yoluyla yoğun şikayetler aldıklarını, mağduriyetlerin sebebinin haksız kazanç sağlamaya çalışan şirket ve kişilerden kaynaklandığını söyledi.
Problemlerin genellikle yapımı tamamlanmayan devremülklerde yaşandığına işaret eden Yıldız, "İlgili kanuna göre 15 günden daha az süreli kat mülkiyeti kurulamaz. Yayın organlarında 3 günlük, haftalık ve 10 günlük devremülk reklamları yapılıyor. 15 günden daha az süreli devremülk kanuna aykırı olduğundan bunlara itibar edilmemeli" ifadesini kullandı. Yıldız, firmaların genellikle belli bir ödeme yaptıktan sonra caymak isteyenlerin alacaklarından kesintiler uygulayarak haksız kazanç elde ettiklerini ileri sürerek, şunları kaydetti: "Devremülk satıcısı, kanuna göre, geçerli bir sözleşme olmadıkça hiçbir bedel talep edemez. Bu sebeple alıcılar yaptıkları ödemelerin iadesini talep edebilir. Eğer satıcı iade etmeye yanaşmazsa bu durumda ödeme belgeleriyle doğrudan icra takibi yapılabileceği gibi bu firmaları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na şikayet edebilir. Vatandaşlar 3 bin liranın altındaki alacakları için ikametlerinin bulunduğu yerdeki tüketici hakem heyetlerine başvurabilmelerinin yanı sıra daha yüksek miktarlar için tüketici mahkemelerinde dava açabilirler." |