Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Devlet, 8 Yıl Boyunca Kullandığı Hasarlı Binayı 3 Kez de Satmaya Çalışmış

Devlet, Sakarya'da satışı ve iskanı yasak olmasına rağmen hasarlı binayı satmaya kalkıştı. 3 kez ihale ile satlığa çıkartılan Özel İdare Binası'nın hasarlı olduğu, Bayındırlık İl Müdürlüğü tarafından, binanın elektriğinin kesilmesi için Sakarya Elektrik Kurumu'na talimat vermesiyle ortaya çıktı.

Zaman Gazetesi
Devlet, 8 Yıl Boyunca Kullandığı Hasarlı Binayı 3 Kez de Satmaya Çalışmış

evlet, Sakarya'da satışı ve iskanı yasak olmasına rağmen hasarlı binayı satmaya kalkıştı. 3 kez ihale ile satlığa çıkartılan Özel İdare Binası'nın hasarlı olduğu, Bayındırlık İl Müdürlüğü tarafından, binanın elektriğinin kesilmesi için Sakarya Elektrik Kurumu'na talimat vermesiyle ortaya çıktı. Ayrıca hasarlı binada 8 yıldır yine yasak olmasına rağmen hizmet verildi.

Sakarya Valiliği, vatandaşları hasarlı konutlardan çıkarmak için 2006 yılının ikinci yarısında bir genelge yayınladı. Hasarlı binalara verilen elektirik, su gibi gibi kamu hizmetlerinin kesilmesini istedi. Belediyeler, Sakarya Elektirik Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü (SEDAŞ), Adapazarı Gaz Dağıtım şirketi ve Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (ADASU) gönderilen genelgede hasarlı binalarda iskanın mevzuat gereği yasak olduğu belirtilerek, bunun önlenmesi için elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerin kesilmesi talimatı verildi.

Genelge uyarınca Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü, hasarlı konutların listesini ilgili kurumlara gönderdi. SEDAŞ'ın bayındırlıktan gelen yazı üzerine hasarlı özel idareye elektriklerin kesileceği yönünde tebligat gönderdi. 3 kez ihale ile satlığa çıkartılan binanın bu şekilde hasarlı olduğu ortaya çıktı. SEDAŞ'tan gelen yazı üzerine 31 Aralık 2006 tarihinde hasarlı konutların onarım süresinin dolmasına rağmen binanın içinde onarım çalışması başlatılması dikkat çekti.

Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, Özel İdare Binası'nın kaçak olduğunu öğrenince şaşkınlığını gizleyemedi. Hasarlı binada hizmet verilmesinin yasak olduğunu ifade eden Gürpınar, devletin bu yasağı çiğnemesini ise 'yakışıksız' olarak değerlendirdi. Devletin vatandaşlara hasarlı binalardan çık derken, kendisinin hasarlı binada hizmet vermesinin doğru olmadığını anlatan Gürpınar, "Devlet iyi örnek olacakken, ne yazık ki kötü örnek olmuştur. Bu kabul edilemez bir durumdur. Hasarlı binanın yine yasak olmasına rağmen satlığa çıkartılması da düşündürcüdür." dedi.

Sakarya Baro Başkanı Ali Rıza Acartürk, ise bu olayın devlete 'güven' açısından zarar verdiğini söyledi. Kanunlar karşısında resmi kurumların bir ayrıcalığı olmadığını kaydeden Acartürk, İl Özel İdaresi'nin yasak olmasına rağmen hasarlı binada hizmet vermesinin hukuken yanlış olduğunu ve yöneticilerin görevi ihmal ettiğini dile getirdi.

İl Özel İdare Genel Sekreteri Orhan Alimoğlu da binanın orta hasarlı olduğunu doğruladı. Alimoğlu, 1999 depreminde binaya orta hasarlı raporu verildiğini belirterek, bunu SEDAŞ'ın yazısından öğrendiklerini ifade etti. Alimoğlu, "Binanın hasarlı olduğunu bilmeden satılığa çıkardık. Yoksa bile bile böyle bir şey yaparmıyız. Binanın zemin etüdü yapılıyor. Bundan sonra gereken ne ise o yapılacak, bina onarılacak." şeklinde konuştu.

Sakarya'da 17 Ağustos 1999 depreminden kalma yaklaşık 4 bin konut orta hasarlı olarak onarılmayı bekliyor. 31 Aralık 2006 tarihinde sona eren onarım süresi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından henüz uzatılmadı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/devlet-8-yil-boyunca-kullandigi-hasarli-binayi-3-kez-de-satmaya-calismis_50896.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!