Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Deprem Uzmanları Uyarıyor: Bursa İstanbul'dan daha Fazla Risk Altında

Bursa'nın Türkiye'de deprem konusunda en riskli illerden biri olduğu belirtildi. Türk Mühendis ve Mimar Odası'na bağlı Şehir Plancıları Odası tarafından hazırlanan rapora göre, Kuzey Anadolu Fayı'nın etkisi altında olan Bursa'da muhtemel bir deprem acı sonuçlar doğurabilir.

Zaman Gazetesi
Deprem Uzmanları Uyarıyor: Bursa İstanbul'dan daha Fazla Risk Altında

Bursa'nın Türkiye'de deprem konusunda en riskli illerden biri olduğu belirtildi. Türk Mühendis ve Mimar Odası'na bağlı Şehir Plancıları Odası tarafından hazırlanan rapora göre, Kuzey Anadolu Fayı'nın etkisi altında olan Bursa'da muhtemel bir deprem acı sonuçlar doğurabilir.
 
Jeoloji Yüksek Mühendisi Bülent Özmen, Bursa'nın İstanbul ile deprem konusunda karşılaştırıldığında daha çok risk altında olduğu görüşünde. Özmen, Bursa'da önümüzdeki yıllarda 7 şiddetinin üzerinde bir depremin olacağını ileri sürüyor. Prof. Dr. Ahmet Ercan ise kentteki muhtemel en büyük depremin 6,7 şiddetinde beklendiğini ve en tehlikeli bölgenin BUTTİM civarı olacağını ifade ediyor.

Deprem Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Haritası'na göre Bursa birinci derecede deprem kuşağı içinde. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, kentin yüzde 80'e yakın kısmının fay hattı üzerinde yapılaştığına işaret ediyor. Araştırmaların yakın gelecekte deprem olacağını gösterdiğini ifade eden Şahin, önlemlerin geçiştirildiğini dile getiriyor.

Marmara'da meydana gelebilecek depremde İstanbul için çok sayıda senaryo üretildiğini, fakat sanayinin merkezi konumundaki Bursa açısından durumun hiç iç açıcı olmadığını vurgulayan Şahin, şöyle konuşuyor: "Bursa'da 7-7,5 arasında bir depremde en az 60 bin konut ve işyeri yıkılacak. 11 binin üzerinde insan ölecek. 190 bin bina hasar görecek. 50 bine yakın yaralı olacak. 40 bin aile barınma ihtiyacı duyacak. En az 5 milyar dolarlık bir maddi kayıp gerçekleşecek."

Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Temsilcisi Engin Er de, kentin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın üzerine kurulduğunu hatırlatıyor. Er, Bursa'nın tam bir 'çöküntü havzası' olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: "Çalışmalarda zemin yapısında karakter değişiklikleri gözlenmiştir. Kuzey Anadolu Fayı, şehrin ortasından geçiyor. Yani Bursa'daki yerleşimin yüzde 80'lik kesiminin deprem hattı üzerinde oturduğu anlaşılıyor."

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Jeoloji Yüksek Mühendisi Bülent Özmen de Bursa'nın İstanbul ile karşılaştırıldığında daha çok risk altında olduğu görüşünde. Özmen, son yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa'nın yüzde 75'inin birinci derecede, yüzde 25'inin ise ikinci derecede deprem bölgesi olduğunu hatırlatıyor. Nüfusunun yüzde 92'sinin birinci derece deprem bölgesinde yaşadığının altını çizen Özmen, şunları kaydediyor: "Araştırmalara göre, 100 yıl içerisinde Bursa'da 7 büyüklüğünün üzerinde bir deprem olacak. Şehrin altından geçen Bursa fayı da 7 büyüklüğünde bir deprem üretebilir." ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Polat Gülkan da, medyanın dikkatinin İstanbul'da olduğunu anlatırken, diğer riskli illerin ihmal edildiğini savunuyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise muhtemel doğal afetlere yönelik çalışmalarını titizlikle yürüttüklerini söylüyor. Altepe, İmar Uygulama Şube Müdürlüğü tarafından zemin etüt çalışmaları yapıldığını dile getiriyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-uzmanlari-uyariyor-bursa-istanbuldan-daha-fazla-risk-altinda_78502.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!