Atık İthalatı Kotası Yüzde...
AB'den En Çok Çöp Alan Ülke Türkiye
Dünyanın Çöpü Bizde
Çin'in En Geniş Çöplük Sahası...
Sıfır Atık Projesi ve Depozito...
PAGDER Başkanı Gülsün: “Hurda...
Irak’ın Çöpünü Bile İthal Etmişiz
“Sokaktan Topladığımız Atıkların...
Çöp İthal Eden Firma Kapatıldı,...
35 Yıllık Çöplük Yeşil Alan Oluyor
Kemalpaşa'da Bahçede Toplanan...
Çöpler, Cep Telefonu Uygulamasıyla...
2 Yıl Sonra Çöp Koyacak Yer...
Karadeniz Kıyısında Çöp Dağları...
Çöplüktü Cennet Oldu
Çöpler Kanada'ya İade Edildi
Deniz Çöpleriyle Mücadele...
Filipinler, 69 Konteyner Çöpü...
Çöp Fabrikası Projesi İptal Edildi
Denetimsizlik Ülkeyi Çöplüğe Çevirmiş
Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan resmi rapora göre, firmalar atık diye Avrupa’dan binlerce ton kirli çöp getirmiş. Çöp TIR’ları incelenmemiş, çöplerin ne olduğuna bile bakılmamış.
Çin'in çöp ithalatına sınırlama getirmesinin ardından Türkiye'nin adeta çöp ülkesine dönüşmesinin arkasından gümrüklerdeki denetimsizlik çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan resmi rapora göre, Türkiye'ye dönüştürülebilir plastik ya da kağıt diye getirilen atıkların içerisinden yoğun miktarda kirli çöp çıkmış. Sınır gümrüklerinde yapılan denetimlerde denetim görevlileri çöp TIR'larını incelemek yerine sadece kapağını açıp bakmış. Denetim yetersizliği yüzünden çöp ithalatçıları köşeyi dönerken ülke çöp yığınına dönmüş.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son dönemde hızla artan çöp ithalatının durumu ile son dönemde birçok ilde rastlanmaya başlanan ithal çöp yığınlarını durdurmaya yönelik kapsamlı bir rapor hazırladı. Denetim yetersizliği ve mevzuattan kaynaklanan sorunlar nedeniyle atık ithalatının olağanüstü arttığına işaret edilen rapora göre, 2017 yılında yurtdışından 277 bin ton plastik, 548 bin ton da kağıt ithal edilirken 2018'de bu rakamlar sırasıyla 437 bin ton ve 725 bin ton oldu. Bu yılın ilk 5 ayında patlayan çöp ithalatının aynı hızla devam etmesi halinde yıl sonunda kağıt ithalatının 1.3 milyon tona, plastik ithalatının da 511 bin tona ulaşabileceği hesap edildi. Çöp ülkesi olmuşuz Atık kodları ile GTİP numaraları eşleştirilemiyor. İthalat atıkların geri kazanıma girip girmediği bilinemiyor. Atık ithalatı uygunluk belge bedeli fatura başına alındığı için ithalatçılar tek faturayla 20-30 TIR atık getiriyor, sınır gümrüklerinde bekleme yaşanmaması için çok çabuk bir şekilde herhangi bir detaylı inceleme ve denetim yapılmadan uygunluk belgesi düzenleniyor. Önlemler yolda Taslağa göre, firmaların kapasitelerine göre ithalatta kota uygulamasına geçilecek ve dönüştürülecek atıkta yüzde 40 ithal ürüne karşılık yüzde 60 yerli atık şartı aranacak. İthal atıkta yüzde 90 saflık oranı aranarak çöp oranı yüzde 10'la sınırlanacak. Halen fatura başına bin 400 lira olan uygunluk bedeli, ton başına 300 dolar şeklinde uygulanacak. Böylece ithalatçıların tek faturayla 20-30 TIR atığı birden getirip kısa yoldan zengin olmaları ve ülkeyi çöp yığınlarına dönüştürmeleri önlenecek. Haberin tamamına linkten ulaşılabilir. |