b>Hazine'nin 1995'te 49 yıllığına Tarih Vakfı'na verdiği Darphane binaları üzerindeki tartışmalar bitmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerince binaların yıkılma tehlikesi olduğuna dair hazırlanan rapora dayanılarak vakıf, 6 Mart Salı günü binalardan tahliye edildi. 4. İdare Mahkemesi aynı gün yürütmeyi durdurma kararı verdi, ancak tebligat yapılmadığı için binalar, İstanbul Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yazısıyla mühürlendi.
Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının 7 Mart Çarşamba günü, bakanlığa, valiliğe ve belediyeye tebliğ edilmesine rağmen mühürlerin sökülmediğini söyleyen Tarih Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, kararı uygulamayan idari görevliler hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Tarih Vakfı yetkilileri, yarına kadar mühürler sökülmezse suç duyurusunda bulunacaklarını dün, Eminönü'ndeki Bilgi-Belge Merkezi'nde yaptıkları basın toplantısıyla duyurdu.
Darphane binaları, Tarih Vakfı'na İstanbul Müzesi'nin kurulması için verilmişti. Ancak 1996'dan beri dillendirilen bu proje bir türlü gerçekleştirilemedi. Halim Bulutoğlu, müzeyi sürekli engellendikleri için kuramadıklarını iddia ediyor. "1996-2002 yılları arasında, Koruma Kurulu kararları ve buna bağlı olarak devam eden yargı süreci, projenin hazırlanmasını da uygulanmasını da engelledi. Dava süreci 2002 sonunda tamamlandı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile engellerin kaldırılması için sayısız görüşme yapıldı." diyen Bulutoğlu, Kasım 2005'te Kültür ve Turizm Bakanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarih Vakfı Başkanı tarafından imzalanan protokolü hatırlatarak İstanbul Müzesi'nin bu üç kurum ortaklığıyla, Darphane binalarında yapılmasına karar verildiğini söylüyor.
Yürürlüğe girmeyen bu protokolden sonra 2006 Temmuz'unda bakanlık tarafından İstanbul Müzesi için bir başka mekan gösterilmesi teklif edilmiş, bu teklif vakıf tarafından kabul edilmişti. Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve eski başkanı İlhan Tekeli, "Nerede olduğu önemli değil. 2010'a bu müze yetişmeli. 11 yıldır engellenmesinin tek nedeni kıskançlıklar ve patron kim olacak kavgası." diyor.
Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ise Tarih Vakfı'nın Darphane binalarını boşaltmamasının bir rant meselesi olduğunu söyleyerek "12 yıldır orada müze yapılabilmesi için hazırlanmış teferruatlı bir proje yok. Kültür Bakanlığı binayı Topkapı Sarayı Müzesi'ne teslim edilmek üzere restore etmeli. Bina, 1995 yılındaki Kültür Bakanlığı müsteşarının aldığı yanlış bir kararla müzeden alındı. Müzemizin atölyeleri, kütüphanesi, halka açık seminer yeri yok. Bu binaları onlar için kullanacağız." diyor.
Akşamları toplantı ve düğünlerin yapıldığını, binanın önüne çöpler döküldüğünü söyleyen Ortaylı, Türk Tarih Kurumu'nun İstanbul'da yeni bir bina tespit etmesi durumunda almalarına destek olabileceklerini de sözlerine ekliyor. Bulutoğlu ise Ortaylı'nın sözlerine 'binaların kültürel etkinlikler için açık tutulduğu, elde edilen gelirin yine oraya harcandığı' cevabını veriyor.
Müze, Sirkeci Garı'nda kurulabilecek mi?
İstanbul Müzesi için önerilen yerlere gelince; İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne göre en uygun yer Sirkeci Garı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Müzesi'ni kurma şerefinin belediyeye ait olması gerektiğini savunuyor. Belediye olarak müzeyi kuracak imkanlara sahip olduklarını belirten Topbaş, Tarih Vakfı'nın da bir rol üstleneceğini vurguluyor. 2005'te bakanlık, Büyükşehir ve vakıf yöneticilerinin imzaladığı protokole göre, İstanbul Müzesi'ni Tarih Vakfı işletecek. Vakıf, bakanlık ve belediye işbirliğini zaten 2005'teki protokolde kabul etmiş. Tarih Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, yeni müzenin, objelerin vitrinlerde sergilendiği, ziyaretçilerin önünden geçtiği, mesai saatleriyle sınırlı müzecilik anlayışından uzak, dünyada son 20 yılda ortaya çıkan çağdaş yaklaşımla kurulması gerektiğini söylüyor. Ancak müzenin İstanbul'un Avrupa kültür başkenti olacağı 2010'a yetişmesi için çalışmalara hemen başlanması gerekiyor.
Başaran Ulusoy da talip
Topkapı Sarayı içerisindeki tarihî Darphane binası için düşünülen projelerden biri, Topkapı ve Arkeoloji Müzeleri'ne bağlanması. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da Kültür Bakanı Atilla Koç'a hitaben yaptığı yazılı açıklamada, binaların İstanbul Müzesi olarak yapılandırılmasına ilişkin çalışmaların devam ettirilmesi amacıyla birlik olarak oraya talip olduklarını söyledi.
|