Dersim Peri Suyu üzerindeki Pembelik HES projesine karşı açılan davada Danıştay, su kullanım hakkıyla ilgili önemli bir karar verdi. Evrensel Gazetesi'nden Kemal Özer'in haberine göre, Danıştay, projenin su kullanım hakkı anlaşmasına uygun olmadığına karar vererek, projelerin havzadaki diğer projelerle birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti. Peri Suyu ana kolu üzerinde tam 9 HES ve baraj projesi bulunuyor.
Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, Dersim-Elazığ-Bingöl sınırları içerisinde bulunan Limak şirketi tarafından Peri Suyu üzerinde inşa edilecek Pembelik HES ile ilgili, taraflar arasında imzalanan “Su Kullanım Hakkı Anlaşması”nın iptali istemiyle Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne dava açtı. Ancak dava Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Bunun üzerine Yıldırım konuya Danıştay’a taşıdı.
Danıştay 13. Daire tarafından görülen davada oy birliğinde alınan ara kararda “Bir baraj ve HES projesi için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı’ verilmesinin tek başına Su Kullanım Hakkı Anlaşmasını hukuka uygun hale getirmeyeceği, Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalanırken bir akarsu havzasında projelendirilmiş tüm baraj ve HES projelerinin birlikte dikkate alınması gerektiği” belirtildi.
Karar, Devlet Su İşleri (DSİ) Şube Müdürlüğü önünde gerçekleşen basın açıklamasıyla duyuruldu. Açıklamaya Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi üyelerinin yanı sıra, Dersim Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun, Sanatçı Kemal Kahraman, HDP ve EMEP İl başkanları, il genel meclis üyeleri ile Pembelik Barajı ve HES nedeniyle yaklaşık bir yıldır köylerinde mahsur kalan Ayhan ve Adile Arduç çifti katıldı.
Ortak açıklamayı, Pembelik Barajı ve HES’in su tutmasının ardından köprü ve yolları su altında kaldığı için yaklaşık bir yıldır Nazımiye İlçesi Dallıbahçe Köyü Ilısu Mezrası’nda mahsur kalan Adile Arduç okudu.
"Peri Suyu Korunmalı"
Arduç açıklamasında şunları kaydetti: “Peri Suyu üzerinde projelendirilen Pembelik Barajı/HES için Su Kullanım Hakkı Anlaşması yapılması hukuksal olarak mümkün değildir. Peri Vadisi ve Peri Suyu’nun eko-sistem devamlılığı ile sürdürülebilir çevre açısından ekolojisinin korunması hukuksal zorunluluk iken birbiri ardı sıra neredeyse bitişik Baraj/HES projelerini hayata geçirmek tamamen anlaşılamazdır. Su Kullanım Hakkı Anlaşması yapılırken Peri Suyu Vadisi’nde evvelden inşaatı tamamlanan Baraj / HES projelerinin de dikkate alınması gerekmekteydi. Mevcut durumda bile neredeyse Peri Suyu diye coğrafik bir alan kalmamıştır. Çevre / Ekoloji Hukuku açısından bir havzada hayata geçirilecek her bir projenin ayrı ayrı değil ama aynı havzadaki tüm projelerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması ve Su Kullanım Hakkı’nın buna göre verilmesi gerekmektedir. Zira bir havzadaki tüm projeler çevresel etkileri yönünden ayrı ayrı ele alındığında sağlıklı bir değerlendirme yapmak olası değildir.”
Sadece Peri Suyu ana kolu üzerinde tam 9 HES ve baraj projesi bulunuyor.
|