b>Danıştay 13. Dairesi, Erdemir'in özelleştirilmesinde devre izin veren Rekabet Kurulu kararının yürütmesini durdurdu. TMMOB Makine Mühendisleri Odası'nın, Erdemir'in özelleştirme ihalesini kazanan Oyak'a devrine izin veren Rekabet Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davanın ilk aşaması sonuçlandı. Danıştay 13. Dairesi, Kurulun kararını oybirliği ile durdurdu.
Daire, Rekabet Kurulu'nun, Erdemir'in devrine izin veren kararın 7 üye yerine 8 üye ile aldığı ve bunun yasaya aykırı olduğuna işaret ederek, yürütmeyi durdurdu. Rekabet Kurumu, karara itiraz edebilecek, itirazı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.
"Karar derhal uygulanmalı"
Danıştay'a başvuruyu yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yaptığı yazılı açıklamada, Danıştay'ın bu kararıyla Erdemir'in devrinin yasal dayanaktan yoksun kaldığını ifade etti. Danıştay kararının derhal uygulanmasını isteyen Koramaz, şu ifadeleri kullandı:
"Danıştay 13. Dairesi'nin kararı bir kez daha göstermiştir ki; stratejik öneme sahip, kamuya büyük gelir getiren işletme, varlık ve hizmetler yangından mal kaçırırcasına özelleştirme kapsamına alınarak bir an önce özelleştirilmelerine çalışılmakta, böylesine önemli özelleştirme süreçlerinde yürütülen işlemlerde, telafisi imkansız hatalar yapılmaktadır. Erdemir, Telekom, Tüpraş gibi büyük özelleştirmelerde, devir yapılmadan, bu özelleştirmelere karşı yürütülen yargı sürecinin beklenmesi gerekir. Erdemir'de devir işleminin yapılmış olması, Erdemir özelleştirmesinin hukuka aykırılığını ortadan kaldırmamakta, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararını hükümsüz kılmamaktadır. Devrin hukuka aykırılığı yargı kararıyla tespit edilmiştir ve idarelerin hatalı işlemlerini geri alabilmeleri genel idare hukuku ilkelerindendir"
Geçen yıl ekim ayında gerçekleştirilen ihalede OYAK Grubu yüzde 46.12'lik hisse için 2 milyar 770 milyon dolar ile en yüksek teklifi vermişti. Devir işlemi ise şubat ayı sonunda gerçekleştirilmişti.
"Geri dönüş zor"
Öte yandan yürütmeyi durdurma kararını değerlendiren uzmanlar, genelde bu kararın Erdemir'in Oyak'a devri kararını zora sokmayacağını düşünüyorlar.
Reuters'a açıklama yapan Tera Menkul'den Ayşe Çolak, "Erdemir haberi olumsuz etkiler. Ben geri dönüş olabileceğini sanmıyorum ancak hukuki sürece ilişkin bir belirsizlik oluşuyor, bu da hisselere satış getirir" dedi.
EFG İstanbul'dan Hüseyin Kelezoğlu ise, sürecin geri döndürülmesinin çok zor olduğunu belirterek, ilk etapta gelebilecek panik satışları dışında önemli bir olumsuz etki beklemediğini belirtti.
İşlem sırası kapatıldı
Öte yandan Danıştay'ın kararının ardından Erdemir hisse senedinin borsadaki sırası geçici olarak işleme kapatıldı. İMKB'den yapılan açıklamaya göre, Erdemir hisse senetlerinin sırası, özelleştirme sürecine ilişkin olarak veri yayın kuruluşlarında yer alan habere istinaden şirketten açıklama istenmesi nedeniyle işlemlere ara verildi. Erdemir hisseleri, dün 8.05 YTL'den kapanmıştı.
|