Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çolakoğlu, ‘Yassı’da Global Oyuncu Olmayı Hedefliyor

Yassı mamule yönelik yatırımını hayata geçiren Çolakoğlu, yassı ürünleriyle global bir oyuncu olmayı hedefliyor.

kobiden.com
Çolakoğlu, ‘Yassı’da Global Oyuncu Olmayı Hedefliyor

Yarım asırlık tecrübesi ile çelik sektörünün önde gelen firmalarından olan Çolakoğlu Metalurji, yassı ürüne yönelik sac haddehanesi yatırımını tamamlayarak Haziran ayından itibaren sıcak rulo sac üretimine başladı. Bugüne kadar sektörde uzun ürün olarak adlandırılan kütük, inşaat demiri, filmaşin ve nervürlü kangal üretimini yaptıklarını belirten Çolakoğlu Metalurji Satış Planlama ve Pazarlama Müdürü Dr. Koray Günay, sac yatırımlarına 2005 yılında çelikhane yatırımlarıyla başladıklarını ve 2007 yılında yeni çelikhanelerinde kütük ile slab üretimini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Dilovası’ndaki tesislerinde üretimi durdurmadan yaptıkları yatırımlarında son teknolojileri Türkiye’ye getirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekleyen Günay, bu doğrultuda ark ocağı olarak 320 mt döküm kapasitesi ile dünyanın en büyük ark ocaklarından birini kurduklarını ve en büyük trafolardan birini kurdurduklarını ifade etti. Yatırımlarıyla inovasyon anlamında kendilerini ve çalıştıkları firmaları zorladıklarını belirten Günay, sıcak rulo sac hattı seçimi yaparken güçlü haddelerden birine yatırım yaptıklarını ve tesislerindeki yedi standlı hat ile soğuk şekillendirmeye uygun yumuşak malzemelerden petrol borusu yapımına uygun en sert malzemelere kadar, geniş bir aralıkta üretim yapacaklarını kaydetti.

Türkiye’deki uzun ve yassı mamullerdeki arz-talep dengesizliği göz önüne alındığında, bu yatırımın hem Çolakoğlu hem de Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Günay, ülkemizdeki yassı ve uzun mamul tüketiminin birbirine benzer olmasıyla birlikte, üretim kısmında bu oranın üçte bir gibi bir seviyede olduğunu hatırlattı. Bu yatırımlarıyla birlikte ürün gamlarının bir kısmını uzun mamulden yassı mamule doğru kaydırdıklarını ve ağırlıklı olarak inşaat sektöründe kullanılan uzun mamullerin yerine, boru, otomotiv, beyaz eşya, makina ve konstrüksiyon gibi alanlarda kullanılan yassı ürünlerin üretimine yönelerek ülkemizin ihtiyacını karşılamalarıyla birlikte katma değeri daha yüksek ürünlere yöneldiklerini ifade eden Günay, 3 milyon ton sıvı çelik kapasiteli çelikhanelerinde, yılda 2.5 milyon ton kütük ya da 3 milyon ton slab üretebildiklerini söyledi. Günay, sıcak rulo sac haddehanelerinde üretim kapasitesinin şu an için yıllık 3 milyon tonluk kısmını kullanacaklarını ancak ilave yatırım ile sıcak rulo sac üretim kapasitelerini yıllık 4.5 milyon tona çıkma kapasitesine sahip olduklarını vurguladı.

1.1 ila 25.4 mm arasında kalınlıklarda ve 800 ila 1.650 mm arasındaki genişliklerde üretim yapabilen sıcak rulo sac hatları ile boru üreticilerine, soğuk sac üreticilerine, servis merkezlerine ve stokçulara hizmet vermeyi planladıklarını sözlerine ekleyen Günay, “Bu yatırımın devreye girdiği haziran ayından itibaren bugüne kadar yurtiçindeki 100’den fazla ve dokuz ülkede çeşitli segmentlerdeki müşterilerimizi bu ürünlerimizle buluşturma şansımız oldu. Bu henüz bir başlangıç, sadece müşteri sayımızı değil, aynı zamanda ürün ve hizmet kalitemizi de artıracağız” diye konuştu. 

Yassı üretime yönelmek avantaj sağladı

Küresel finans krizi döneminde özellikle inşaat sektörüne yönelik ürünlerini kapsayan uzun mamulde, inşaat sektöründe büyümenin yavaşlamasıyla iç talepte ciddi oranda bir düşüşle karşılaştıklarını söyleyen Günay, bu dönemde ihracat odaklı çalışmak zorunda kalan uzun mamul çelik üreticilerinin, oluşan talep azalmasını yurtdışındaki pazarlara yansıtamadıklarını söyledi. 2010 yılında ise, ekonomik alanda istikrarın artmasıyla, talep tarafında bir düzelme yaşadıklarını ifade eden Günay, yassı üretime geçmelerinin kendileri için ciddi bir avantaj yarattığını söyledi.

Bununla birlikte uzun ve yassı ürünler arasında geçiş yapabilmelerinin yanı sıra yarı mamul ile nihai mamuller arasında geçiş yapabilmelerinin piyasa koşullarına göre rekabet güçlerini artırdığını vurgulayan Günay şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde bizim için en önemli hedef, uzun mamullerde dünya çapında yakaladığımız başarıyı yeni üretimine başladığımız yassı mamuller tarafında da pekiştirebilmek. Yani sadece ülkemizde değil dünya piyasalarında da önemli bir rol üstlenmeyi amaçlıyoruz. Bu hedefimizle paralellik arz eden bir diğer hedefimiz ise, kalite standartlarımızı artırarak, mümkün olduğunca yüksek katma değerli ürünler üretmek ve satmaktır. Seri üretimin verdiği avantajları kullanırken bir yandan da katma değeri yüksek ürünlere yönelerek hem uluslararası piyasalardaki rekabet gücümüzü hem de karlılığımızı arttırmayı hedefliyoruz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/colakoglu-yassida-global-oyuncu-olmayi-hedefliyor_84650.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!