konomideki büyümeyle birlikte, demir-çeliğe olan ihtiyaç da her geçen yıl artıyor. Özellikle yassı ürüne olan talebin uzun yıllardır ithalat yoluyla karşılanması, bu alana olan ilgiyi artırdı. Şu anda 5 firma, sac ve galvaniz gibi yassı ürün üretimine girme kararında. Çolakoğlu Grubu'nun tesisi bitmek üzere, Kibar Holding ise yer arayışında. Adı açıklanmayan 3 firmanın da yassı ürün üretmek üzere çalışma yaptığı belirtiliyor.
Yassı ürün ihtiyacı uzun yıllar ERDEMİR tarafından karşılandı. Ancak bu kurumun üretimi, ihtiyaçların yarısını karşıladı. Kalan kısmı ise hep ithalat yoluyla giderildi. Bu durum, özel kesimin sektöre olan ilgisini artırdı. Geçen yıllarda Tezcan Galvaniz ve Borçelik bu alanda üretim yapmaya başladı. Bu kuruluşların toplam 1 milyon ton civarında üretimi bulunuyor.
Şu anda Türkiye'nin yıllık yassı ürün tüketimi 9 milyon ton. ERDEMİR'in üretim miktarı ise 4.5 milyon ton. Bu kurum 800 bin ton da ihracat yapıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin yıllık 3.5-4 milyon tonluk yassı ürün açığı da ithalat yoluyla karşılanıyor. Bu da sektörü yatırım açısından cazip hale getiriyor. Ayrıca Türkiye'nin yakın çevresinde bu konuda önemli bir yatırım olmadığından ihracat hedefli yatırım planları da yapılıyor.
İki milyar dolarlık proje
Bu konuda ilk kararı veren, demir-çeliğin köklü kuruluşlarından olan Çolakoğlu Grubu oldu. Çolakoğlu'nun Dilovası'nda yapımını sürdürdüğü yeni tesislerinin önümüzdeki günlerde üretime başlaması bekleniyor. Önemli bir yatırım kararı da Kibar Holding'den geldi. Yassı ürün üretmek üzere toplam 2 milyar dolarlık proje için yer arayan Kibar Holding, ihracatta avantaj elde etmek için yabancı bir ortaklık kuracak. Şu anda hem tesisin yeri hem de ortaklıkla ilgili araştırmalar sürdürülüyor.
Projenin başında da eski ERDEMİR Genel Müdürü Kerim Dervişoğlu bulunuyor.
Kibar Holding kuruluşlarından Assan Alüminyum’un Genel Müdürü olan, İSDEMİR eski Genel Müdürü Atamer Giyici de projede yer alacak. Türkiye'nin bu alanda büyük bir açığı olduğuna dikkat çeken Dervişoğlu, "Projeyle ilgili her şey henüz kesinleşmedi. Yer konusunda ve yabancı ortak konusunda alternatifler var. Bunlar üzerinde görüşmeler yapıyoruz. Çelik yatırımı küçük olmaz. Belli bir büyüklüğü olmalı. Biz de öyle planlıyoruz. İhracatta bazı avantajları olacağı için yabancı ortaklı olacak" dedi.
ERDEMİR tek tabanca olmayacak
Söz konusu projelerin hayata geçmesiyle yıllardır bu alanda tek tabanca olan ERDEMİR'e önemli rakipler gelecek. Böylece yassı üründe iç piyasada kıyasıya rekabet yaşanacak. Bilindiği gibi 2005'te yapılan özelleştirme ile ERDEMİR’deki kamuya ait yüzde 46,12’lik hissenin blok satış ihalesini 2.77 milyar dolarla OYAK kazanmıştı.
Yassı üründe piyasa
Yıllık tüketim: 9 milyon ton
Yıllık üretim: 5.5 milyon ton
İhracat: 800 bin ton
|