9 yıllığına kiralanan orman arazisinde izni olmadığı halde denizi doldurduğu anlaşılan, bu durum ortaya çıkınca da "İznimiz henüz yok. Ama nasıl olsa alırız. Cezasını da öderiz" diyen şantiye müdürünün 'küçümsediği' ceza belli oldu: Toplam 23 bin YTL. Bodrum'daki pişkinlik, dün iki ayrı önergeyle TBMM gündemine de getirildi.
Bodrum'un Güllük Körfesi Pina Yarımadası, geçen hafta sonundan beri gündemden düşmüyor. Yarımadayı gündeme taşıyansa bu bölgede 85 dönüm araziyi 1200 kişilik turistik tesis yapmak için kiralayan MNG Holding. Şirket üç hafta önce inşaat çalışmasına başladı. İkinci hafta inşaat şirketinin 'kiralık' orman arazisinin sahilinde 1200 metre uzunluğunda, 45 metre genişliğinde şeridi molozla doldurmaya başladığı anlaşılınca kıyamet koptu. Denizin rengi atılan molozlarla bulanıklaşırken kaymakamlık inşaata 10 bin YTL ceza kesti. Ardından İl Çevre Müdürlüğü 'şirkete verilen ÇED oluru raporunda deniz dolgusu yer almadığı için' tesise 13 bin YTL ceza verdi. İlk kez 13 Mart'ta uyarılan şantiyenin iş makineleri nihayet 24 Mart akşamı durabildi.
Şantiye müdürü Sinan Karaağaçlı'nın aynı gün DHA muhabirine yaptığı açıklama da çevrecilere saç baş yoldurttu:
"Biz Türkiye'de 30 yıldır faaliyet gösteren bir firmayız. Dolgu projesi için gerekli izinleri almak üzere başvurularımızı yaptık. Ancak, Genelkurmay Başkanlığı, dokuz bakanlık ve kurumdan izin almak kolay değil. Ama bu izni biz mutlaka alırız. Yaptığımız işin yasal olmadığını biliyoruz. Dolguyla ilgili gerekli izinleri mutlaka alırız. Alamazsak döktüğümüz molozları denizden geri alırız. Amacımız zaman kazanmaktı. Ayrıca hafriyat yaparken çıkan molozları bir yere koymamız gerekiyordu, yerimiz yoktu, biz de hem dolgu yaptık, hem denize döktük. Şimdi para cezasını bekliyoruz." Karaağaçlı, doldurulan ve izni nasılsa alınacak olan araziye, tesis müşterileri harici Güllüklülerin girip giremeyeceği sorusunu da "O konuda bir şey diyemem. Söz veremem" diye yanıtladı.
Peki şimdi ne olacak? Milas kaymakamı Bahaattin Atçı'nın sözlerine bakılırsa 'hiçbir şey': "MNG'nin diğer faaliyetleriyle ilgili izinleri var. Dolgunun da projede yeri var, başvuru yapıldı, henüz izin çıkmadı. Dolgu izni konusunda bu nedenle bir problem yaşanacağını sanmıyorum." Şantiye şefinin yanına gelerek "Bir hatamız olduysa özür dileriz" dediğini belirten Atçı, doldurulan alanın da 'fotoğraflarda görüldüğü kadar büyük olmadığını' söyledi.
Muğlalı sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Mavi Yol Girişimi'ne göreyse mesele hiç de bu kadar basit değil. Mavi Yol'dan Filiz Dizdar, "Bodrum'da MNG'nin inşaatı gibi daha birçok örnek var" dedi. "Demek ki 23 bin YTL ödeyen herkes denizi doldurabilir. Ormanlık alana tahsis edilen kıyıyı da kendine tahsis etmiş oluyor. Oteli yapan iskelesini yapıyor, arka bahçesi gibi kullanıyor. Bu bölgede artık kıyı kalmadı. İsteyen denizi dolduruyor, kazıkları dikiyor ve iskele kuruyor."
Dolgu TBMM gündeminde
CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz da konuyu iki ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Şirket yetkilisinin "Denizi doldurduk. Cezasını bekliyoruz" dediğine dikkat çeken Topuz, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu'na şirketle ilgili bakanlığın ne gibi bir yaptırım uygulayacağını sordu. 49 yıllığına kiralanan bölgede 52 bin metrekare alanın doldurulacağını hatırlatan Topuz, Bayındırlık Bakanı Nafiz Özak'a bu çalışmadan bilgisi olup olmadığını sordu.
|