Bu Yıl Yapılacak Tüm Yatırım...
'Cazibe Merkezleri' Kapsamında...
Kilis de Cazibe Merkezi Programı'na...
AVM Yatırımları 53,5 Milyar...
Kentsel Dönüşümde Yatırımcının...
Türel: Yatırım Rekoru Kırdık
Yatırım için Konut Alınır mı?
Mahmutbey'e Alternatif Yan Yol Yatırımı
'Moody's'in Kararı Uluslararası...
Kuveyt'e 'Yatırım' Çıkarması
Yeni Yatırımla Üretim Kapasitesini...
Sanayi Yatırımları Yalova’ya Yönleniyor
‘Mükemmel’ Plastik için 70...
Turizmde Proje Sayısı Azaldı...
'Türkiye'nin 'Yatırım Yapılabilir'...
Enerji ve Madencilikte 177...
Bursa'da 1,3 Milyar Liralık...
Kale Grubu'ndan 145 Milyon...
SOCAR, Türkiye'de Yatırıma Devam Edecek
YASED: Yabancı Yatırımlar Etkilenmeyecek
Cazibeli Çağrı
Hükümet cazibe merkezi olarak ilan ettiği 23 ilde yatırımcılardan teklif bekliyor. 1 aylık süre verilen yatırımcıların tekliflerine göre hükümet teşvikleri devreye sokacak.
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, hükümet, “cazibe merkezleri” olarak ilan ettiği, 23 ildeki yatırımları attırmak için hazırladığı yeni teşvik politikasına ilişkin ayrıntıları bu hafta açıklayacak. Yatırım yapmak isteyenlere “Senin teklifin ne” çağrısı yapılacak. Bunun için bir aylık süre konulacak.
Teklif çağrısı İktidar Partisi’nin MYK’sından sonra, Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında değerlendirilen yeni yatırım teşvik uygulamasıyla ilgili sürecin bu hafta başlaması bekleniyor. Yeni sisteme göre, Bakanlar Kurulu Kararı yayınlandıktan sonra, yatırımcılara, yatırım yapmak istedikleri yer ve alanlarla ilgili teklif çağrısı yapılacak. Yatırımcılara, tekliflerini sunmaları için süre verilecek. Teklifler hükümet tarafından değerlendirilecek ve buna göre yatırım teşvikleri devreye girecek. Bazı bölümleri kamuoyuyla paylaşılan yeni sistem, yatırımlarla ilgili tüm süreci kapsayan farklı destekleri öngörüyor. Yatırım yapmak isteyenlere Kalkınma Bakanlığı aracılığı ile danışmanlık hizmeti verilecek. Yatırım yapmak isteyen firma, Kalkınma Bakanlığı’na başvurarak, fizibilite için yardım isteyebilecek. Bu hizmet ücretsiz verilecek. Yatırımın danışmanlık aşamasından arsa temini, bina yapımı, makine teçhizat yardımı, işletmeye geçinceye kadar tüm süreçlerde Kalkınma Bankası devrede olacak. Arsa tahsisi Arsa tahsisi konusunda öncelik, Organize Sanayi Bölgeleri içindeki boş arsalara verilecek. Bunun için Kalkınma Bakanlığı ile Milli Emlak Müdürlüğü arasında bir protokol imzalanacak. Arsa tahsis edildikten sonra kurulacak işletme veya fabrikanın maliyetinin karşılanması konusunda da yatırımcıya iki ayrı seçenek sunulacak. Desteklerin oranı Bunlardan biri, bu binayı il özel idaresinin yapması, diğeri de yatırımcının kendisi yapması olacak. Yatırımcı yapmak isterse, devlet yine gerekli masrafları belli bir oranda karşılayacak. Fabrikanın ihtiyacı olan makine teçhizat için de destek verilecek. Toplam sabit yatırımın yüzde 30’unun öz sermayesi bulunması durumunda, 100 liralık yatırımın 70 lirası için devlet sıfır faizli kredi verecek. Bunun için ayrıca teminat istenmeyecek. Alınan makine ve teçhizat teminat olarak gösterilebilecek. Yerli makine kullanılırsa, sıfır faizli kredinin vadesi 10 yıl, ithal makine olursa, 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli olacak. Fabrika taşıma Batı illerindeki fabrikasını bölge illerine taşımak isteyen yatırımcıların, bir milyon liraya kadar olan taşınma masraflarını da yine devlet karşılayacak. Bu yatırımlar yeni yatırım kapsamında değerlendirilecek ve her türlü teşvik imkanından yararlanacak. Eğitime de destek verilecek Fabrikada çalıştırılacak elemanların mesleki eğitimi de yine devlet tarafından yapılacak. Eğitim masrafları Kalkınma Bankası tarafından karşılanacak. Fabrikanın işletmeye geçmesinden itibaren işletme sermayesi desteği de verilecek. Bu destek, yarım kalmış yatırımlar için de geçerli olacak. İşletme sermayesi yetersiz olduğu için faaliyete geçemeyen fabrikalar, Kalkınma Bankası aracılığı ile uygun kredi desteği alabilecek. |