"Her Fırtınada Uçabilecek...
TOKİ'den İnşaat İşçilerine...
Klima Faturasını Yüzde Elli...
ÇATIDER Tüketicileri Uyardı
ÇATIDER M. Nazım Yavuz ile Devam Edecek
Yaşanan Çatı Uçması ve Çökmesi...
ÇATIDER'in Uygulamalı Çatı...
Çatıda Çalışırken Beton Zemine...
İnşaat Çatısında Maaş Protestosu
ÇATIDER: Olası Bir Depremde...
Çatıları Kiralayın, Güneş Paneli Kuralım
Çatın Yoksa Güneş Bahçen Var!
ÇATIDER Uluslararası Arenada!
“Çatıcılık Mesleği, Tehlikeli İşler Sınıfına Alınmalı”
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı M. Nazım Yavuz, tehlikeli ve çok tehlikeli işler olarak belirlenerek ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ zorunluluğu getirilen meslekler arasında çatıcılığın yer almadığını belirterek, “Sektör olarak çatıcılık mesleğinin de bu sınıfta yer alması için gerekli değişikliğin yapılmasını istiyoruz” dedi.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli işler olarak belirlenen 40 meslekte çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu getirildi. Bu mesleklerde söz konusu belgeye sahip olmayan kişiler, bir yıl sonra çalıştırılamayacak.
ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler arasında çatıcılığın da yer alması gerektiğini belirterek, sektör olarak bu konuda gerekli adımın atılmasını beklediklerini söyledi. İyi Eğitim, Doğru Çatı Çatıcılık mesleğinde eğitim ve güvenliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Yavuz, ÇATIDER olarak bu alanda çok önemli çalışmalar ve projeler yürüttüklerini söyledi. Yavuz, ‘İyi Eğitim, Doğru Çatı’ sloganıyla çatıcılık eğitimi ve mesleğinin gelişmesine katkı sağlayan bir proje yürüttüklerini belirterek şunları söyledi: “ÇATIDER’in 'Çatı ve Çatıcılık Eğitim Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi Projesi', Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı'nın "Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Operasyonu (IQVET)" isimli hibe projesi kapsamında hayata geçiriliyor. ÇATIDER’e ayrıca 29 Mart 2013’te Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile imzaladığı protokol gereğince MEB onaylı mesleki ve teknik eğitim hükümlerine göre 'Başarı Sertifikası' düzenleme yetkisi verilmişti. Kurs sonunda başarılı olan kursiyerler Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belge ile “ağır ve tehlikeli iş sınıfındaki çatı işlerinde çalışma hakkını” elde ediyor. Kurslarımızda çatı sistemleri eğitiminin yanında önemli bir başlık "İş güvenliği ve işçi sağlığı". Bu sayede çatı ustalarının yeni teknolojilere uyum sağlamaları, mesleki bilgi ve tecrübelerini geliştirmeleri sağlanıyor. ÇATIDER, çatı ustalarına yönelik eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Bu alanda eğitimli ve güvenli çalışma sağlamak için üzerimize düşen vazifeleri titizlikle yerine getiriyoruz.” İş kazaları olmayan bir sektör için çalışıyoruz Yavuz, projenin Türkiye’deki çatıcılık mesleğinin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını belirterek şunları söyledi: “Projemizle, 'yeni teknoloji ve ürünleri bilen ve uygulayabilen', 'çatı kaplama malzemeleri ve yardımcı elemanlarını şartnamelerine ve kılavuzlarına uygun şekilde kullanabilen', 'bilgilerini güncel tutup, yaptığı işin kalite garantisini verebilen teknik personel' gücümüz artacak. İş kazalarının olmadığı, yeni teknolojilere uyum sağlamış, doğru uygulamaların hâkim olduğu bir sektör oluşturmak istiyoruz." |