b>Çatalhöyük'ten çıkan eserlerin sergileneceği müze için proje çalışmaları başlatıldı. Müzenin içinde, bugüne kadar Çatalhöyük'te bulunan eserlerin yanında, Çatalhöyük'teki canlı yaşamı gösterecek odalar da bulunacak.
Konya Büyükşehir Belediyesi, dünyada bilinen ilk yerleşim yerine sahiplik yapan Çatalhöyük'ten çıkan eserlerin sergileneceği müze için proje çalışmalarını başlattı. Önümüzdeki günlerde yeri belli olacak müzenin yapımına 2007 yılı içinde başlanacak. Konya'nın en önemli kültür eserlerinden biri olacak müzenin, şehrin tanıtımı açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, hedeflerinin Konya'nın, kültürel, tarihî ve yerel değerlerini bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, hepsinin değerini bir arada yükseltip Konya'yı marka haline dönüştürmek olduğunu söyledi.
Konya Büyükşehir Belediyesi, günümüzden 9 bin 500 yıl önceki dönemlere ait eserlerin çıktığı Çatalhöyük'ü müze haline getiriyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, dünyanın bilinen ilk yerleşim yeri olan Çatalhöyük'te çıkan eserlerin Konya'da bir müzede toplanması için başlattıkları çalışma çerçevesinde, Çatalhöyük'ün orjinal şekli dikkate alınarak bir müze projesi hazırlandığını belirterek, imalata kerpiç üretimi kursu ile başlanacağını söyledi. Tamamen kerpiçten yapılacak müzenin dışının çadırla korunacağını kaydeden Başkan Akyürek, müzenin içinde, bugüne kadar Çatalhöyük'te bulunan eserlerin yanında, Çatalhöyük'teki canlı yaşamı gösterecek odaların da düzenleneceğini vurguladı.
Turlarla gelen yerli ve yabancı turistlerin çoğunun, çok merak ettikleri halde, vakit darlığı nedeniyle Çatalhöyük'e gidemediğini belirten Başkan Akyürek, yapılacak müze ile ziyaretçilerin Çatalhöyük eserlerine daha kolay ulaşacaklarını vurguladı. Konya'nın en önemli kültür eserlerinden biri olacak müzenin şehrin tanıtımı açısından da son derece önemli olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, hedeflerinin Konya'nın, kültürel, tarihî ve yerel değerlerini bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, hepsinin değerini bir arada yükseltip Konya'yı marka haline dönüştürmek olduğunu söyledi.
Projede Otel de Yer Alıyor
Çatalhöyük Müzesi için çalışmaları yürüten dünyaca ünlü mimar Prof. Dr. Cengiz Bektaş, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Çatalhöyük'e sahip çıkmasının kendisini heyecanlandırdığını belirtti. Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Bektaş, inşaat aşamasında kerpiç kesimi dahil bütün detay çalışmaların başında olmaktan büyük zevk duyacağını ifade etti. Çatalhöyük Müzesi'ne ilave olarak aynı mimari tarzda 48 yataklı bir de otel yapılması öngörülüyor. Proje ile eşzamanlı olarak Çatalhöyük Yolu da Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenecek. Konya'da uygun bir mekana inşa edilecek müze için çalışmalara 2007 yılı içinde başlanması kararlaştırıldı. Müzenin nereye inşa edileceği ile ilgili alternatifler değerlendiriliyor.
Cilalı Taş Devri Yerleşim Merkezi
Çatalhöyük, Konya'nın Çumra İlçesi sınırlarında olup, ilçenin 10 kilometre doğusunda yer alıyor. Çatalhöyük, 1958 yılında J. Mellaart tarafından keşfedilmiş, 1961-1963 ve 1965 yıllarında kazısı yapılmıştı. Yüksek tepenin batı yamacında yapılan araştırmalar neticesinde, 13 yapı katı açığa çıkarıldı. M.Ö 7000 yıllarına dayanan, çok geniş bir Cilalı Taş ve Bakır devri yerleşimi olan Çatalhöyük bugüne kadar bulunmuş en eski ve en gelişmiş Cilalı Taş Devri yerleşim merkezi. Çatalhöyük'te 13 yıldır devam eden kazıları İngiliz Prof. Ian Hodder yönetimindeki ekip sürdürüyor. Çatalhöyük'te bugüne kadar bulunan eserlerin bir kısmı Konya Arkeoloji Müzesi'nde, bir kısmı da Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor.
|