Çanakkale Belediyesi tarafından mart ayı itibariyle alınan su kullanımına yönelik tedbirler, 31 Ağustos’a kadar uzatıldı. Yıllık 12,5 milyon metreküp içme kullanma suyu ve 25 bin dekar arazinin sulama suyunun karşılandığı Atikhisar Barajı’nın doluluk oranının yüzde 50’de kalması, alınan tedbirlerde rol oynadı.
Gazete Duvar’dan Seçkin Sağlam’ın haberine göre; Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Atikhisar Barajı’nın kentin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olduğunu vurgulayarak önceliklerinin içme ve kullanma suyu sağlamak olduğunu belirtti.
Çanakkale Belediye Başkanı Yardımcısı İrfan Mutluay, su krizine karşı belediyenin aldığı önlemleri anlattı.
‘Önceliğimiz içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak’ Kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacının yıllık 12,5 milyon metreküp olduğunu dile getiren Mutluay, barajın su rezervinin 27 milyon metreküp olduğunu söyledi: “Bu rezerv, kentin ancak yaklaşık 1,5-2 yıllık su ihtiyacını karşılayabilir. Teknik olarak mevcut 27 milyon metreküplük su rezervinin tamamı kullanılabilir planlamanın içinde değil. Kullanabileceğimiz su rezervi daha az. O nedenle şu anda önceliğimiz, kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu da yetmez, önümüzdeki bir ya da iki yıl içinde bu suyun güvence altına alınması gerekiyor."
DSİ sulama önlemleri aldı Su sorunu nedeni ile Devlet Su İşleri’nin de kısıtlama tedbiri açıkladığını söyleyen Mutluay, DSİ ile Çanakkale Belediyesi arasında iki ayrı protokol olduğunu, son olarak 2000 yılında yapılan protokol ile yıllık 12,5 milyon metreküplük suyun Çanakkale Belediyesi’ne verilmesi gerektiğini dile getirdi. Sulama konusunda Devlet Su İşleri’nin de önlemler aldığını söyledi. Mutluay, “Bu önlemler kapsamında, tek yıllık bitkilerin yani sebze üretiminde su verilmeyeceği yönünde karar alınırken, sabit tesislere su verilmeye devam edileceği açıklandı. Sabit tesisler olarak ifade ettiğimiz, meyvelik alanlar ve yonca gibi çok yıllık bitkilerin üretiminin yapıldığı alanlar kast ediliyor. Çünkü bu alanlar, bir üretim planına dayandığı için su verilmediği takdirde telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaratır. Bu karar sulama mevsiminin başında alındı.” diye konuştu.
‘Su tüketimi yüksek tesislere izin verilmemeli’ Çanakkale’de çok kritik bir kuraklık süreci yaşandığını dile getiren Mutluay, bu tür kuraklıkların daha önce uzun aralıklarla yaşandığını ancak artık çok sık yaşanmaya başlandığını söyledi. Yapılması gerekenler konusunda ise Mutluay, şunları söyledi: “Barajların, göletlerin, gerek içme suyu gerekse sulama suyu havzalarının korunması gerekiyor. Burada toprak muhafaza tedbirlerinin alınması gerekiyor. Endüstriyel faaliyetlere, madencilik faaliyetlerine ve benzerlerine izin verilmemesi gerekiyor. Su tüketimi yüksek olan termik enerji santralleri gibi tesislere izin verilmemesi gerekiyor. Suyun ve gıdanın, enerjiden çok daha değerli olacağını göreceğimiz yıllar bizi bekliyor. Almamız gereken önlemler, havzalarımızı daha az yağış alacağımızı bilerek korumak.”
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.
|