anakkale Valisi Orhan Kırlı, ilin rüzgar potansiyeli bakımından Türkiye'de birinci sırada bulunmasının enerji sektöründeki yatırımcıları heveslendirdiğini söyledi. Kırlı, Bozcaada'dan sonra üç ayrı noktada daha rüzgar enerjisi üretmek için çalışmaların başladığını, 14 de başvuru olduğunu dile getirdi.
Vali Orman Kırlı, Elektrik İşleri Etüd İdaresi tarafından yapılan bir araştırmanın Çanakkale'nin rüzgar enerjisi potansiyeli bakımından Türkiye'de birinci derecede önemli bölge olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Kırlı, Çanakkale'yi Çeşme, Bandırma ve Sinop bölgelerinin izlediğini açıkladı. Çanakkale'de tüm bölgelerinin rüzgar enerjisiyle elektrik üretmeye uygun olduğunu belirten Vali Kırlı, ilin gelecekte rüzgar enerjisi merkezi olabileceğini söyledi. Bu durumun enerji sektöründeki yatırımcıları heveslendirdiğini anlatan Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, şu görüşleri dile getirdi:
"Bu nedenle Çanakkale gelecekte rüzgar enerjisi merkezi olabilir. Hatta temiz enerjiye yöneliş devam ederse, akıntı enerjisinin de Çanakkale için istikbal olacağını düşünüyorum. Çünkü Çanakkale Boğazı'ndaki akıntı dünya genelinde bilinen bir akıntıdır. Gücü, ivmesi ve hızı bakımından enerji üretebilecek önemli bir akıntıdır."
Kırlı, Bozcaada'da rüzgar enerjisi üreten tribünlerden sonra değişik şirketlerin Çanakkale merkezinde İntepe beldesinde 30 megavat ve Karacaören köyü bölgesinde 29.9 megavat ve Gelibolu'da 14 megavat gücünde üç rüzgar santralinin kurulması için çalışmalar başladığını duyurdu. Kırlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun yanı sıra Gökçeada, Lapseki, Ayvacık ve Ezine ilçelerine rüzgar santrali kurmak için 14 başvuru olduğunu öğrendik. Ancak bu yatırımlar için en büyük sorun belirtilen bölgelerdeki trafo merkezlerinin kapasitesinin yetersiz oluşu. Kapasite artırıldığı taktirde Çanakkale'de rüzgar enerjisi ile ilgili yatırımların sayısı daha da artacaktır."
Vali Orhan Kırlı, Bozcaada'nın 10 megavat gücündeki 17 tribün ile yılda 30 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak üretim yaptığına dikkat çekti. Kırlı,"Rüzgar enerjisi ise temiz ve çevre kirliliği yaratmayan, tabiatta süre gelen sonsuz bir güç kaynağıdır, Çanakkale'de sayıları toplam 4'e çıkacak rüzgar santralleri il genelinin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecek kadar enerji üretecek" dedi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, "Çanakkale'nin geniş çaplı bir rüzgar enerjisi projesine ihtiyacı var. Bizimde belediye olarak şehir içi aydınlatmaya yönelik devam eden bir çalışmamız bulunuyor. Fakat bu devletin ön ayak olduğu genel anlamda bir projelendirme olursa, çok faydalı olur" diye konuştu. Gökhan, "Çanakkale bu iş için biçilmiş kaftan. Bugüne kadar yapılmamış olması büyük bir eksiklik" diye ekledi.
|