ün köşemizden duyurduğumuz "Tiyatro'ya 2. darbe' yazısında sözünü ettiğimiz 'Harbiye Kültür Vadisi' projesi ihalesi 'şartlar oluşmadığı' için iptal edilirken, 'Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkımına karşı çıkan Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Şehir Tiyatrosu'nun oyuncu ve teknik elemanları, Şehir Tiyatroları'nın tarihinde ilk kez bu kadar büyük bir eylem ortaya koydular.
Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı 'Harbiye Kültür Vadisi Tesisleri Uygulama Projesi Hizmet Alımı İşi' ihalesi yapıldığı saatlerde, Harbiye'deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin önünde toplanan sanatçı ve teknik elemanlar, tiyatro binalarının yıkımına karşı sessiz bir eylem başlıyorlardı.
Bazı pankartlarda "Yıkılırsa Zobu ve Muhsin Bey'in kemikleri sızlar", "Muhsin Ertuğrul Sahnesi yıkılmak isteniyor, tiyatronun haberi yok" deniyordu.
Sanatçıların yüzlerinde Muhsin Ertuğrul maskeleri vardı.
Slogan atılmıyordu.
Bu arada Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği'nin bir bildiri okundu.
Bildiriyi, Şehir Tiyatroları'nın eski Sanat Yönetmeni Erol Keskin okudu.
Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkımına karşı gerçekleştirilen eyleme katılan bazı isimler şunlar:
Şehir Tiyatroları'nın eski Sanat Yönetmenlerinden Gencay Gürün, Göksel Kortay, Haldun Dormen, Hadi Çaman, Ayla Algan, Fuat İşhan, Mücap Ofluoğlu, Aytaç Arman ve Muhsin Ertuğrul'un eşi Handan Ertuğrul...
Şehir Tiyatrolarında görev yapmış çok sayıda emekli ve yaşlı sanatçı da Harbiye'ye gelmişti.
Şehir Tiyatrolarında 650'e yakın personel çalışıyor, bunun 380'i tiyatro sanatçısı, geri kalanı da teknik eleman...
İhale iptal edildi
Bu arada Büyükşehir'den, ihalenin, şartlar oluşmadığı gerekçesiyle iptal edildiği haberi geldi.
Büyükşehir'den yapılan yazılı açıklamada, ihale için 4 katılımcının şartname aldığı hatırlatılarak, İhale Komisyonunun toplandığı ve ihaleye bir firmanın teklif verdiği anımsatıldı.
Açıklamada, “İhale Komisyonunun değerlendirmesi sonucu; Arima firmasının verdiği teklif evrakı eksik olduğu ve ihale şartlarını sağlamadığı için ihale gerçekleşmedi" denildi.
Arima firmasının, Erol Kuzubaşoğlu'na ait olduğu öğrenildi.
Eylem sürecek
Şehir Tiyatrosu sanatçılarının buna rağmen eylemi sürdürecekleri açıklandı.
Bildiri dağıtan sanatçılar, 10 kişilik gruplar halinde eylemlerini 23.30'a kadar sürdürecekler.
Bir tiyatro sanatçısı "Bu Büyükşehir Belediyesi'nde en büyük sanatçı eylemidir. Oyuncusundan teknik elemana kadar herkes birlikte hareket ediyoruz" dedi.
Ulusoy ne diyor
Turizm sektörünün en önemli meslek örgütlerinden TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, 'Tiyatroya 2. darbe' başlıklı 'Kongre Vadisi' ile ilgili yazımızda adlarının geçmesi üzerine bir açıklama gönderdi. Açıklama şöyle:
"Söz konusu yazının içeriğinde, AKM'nin yıkım kararının ardından Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin de yıkılacağı, bu sebeple de Birliğimizin öncülük ettiği bu projeye mimar ve sanatçıların tepkili olduklarından bahsedilmektedir.
Bilindiği gibi AKM ile Kongre Vadisi Projesi arasında hiçbir bağlantı bulunmamakta olup, biri Kültür ve Turizm Bakanlığı diğeri ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mülkiyetinde bulunan iki farklı yapıdır. Ve bu iki yapının iyileştirilmesine yönelik projeler arasında hiçbir ilişki bulunmamaktadır.
Kaldı ki, Birliğimizin sanata ve sanatçıya verdiği değer ve önemin hangi boyutlarda olduğu bugüne kadar yaptığı çalışmalardan da çok net anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, sanki bir inşaat firmasıymış gibi gösterilmeye çalışılması, son derece yanlış bir yaklaşımdır."
(Aslında bizim yazımız, hem AKM'nin hem de Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkımına ilişkin sanatçıların gösterdiği tepkiyi ve ihalenin bugün (dün) yapılacak ihaleyi anlatıyordu.
Biz de, TÜRSAB'ın sadece Kongre Vadisi projesinde yeraldığını, AKM ile bir ilgileri olmadığını biliyoruz tabii ki... Ancak hem mimarlar olsun, hem de sanatçılar olsun, her iki sanat merkezinin yıkılmasına karşı çıktıklarını vurgulamak istedik. Yoksa ikisini karıştırmış değiliz.)
Ulusoy, 23 martta yayınladığı bildiri de göndermiş. Metinde, Habitat 1966 ile ilgili olarak şöyle diyor:
"İşte bu yıllarda İstkanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nın devreye girmesi ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi, Hilton Exhibition Center, İstanbul Radyoevi binası ve aşağıda Açık Hava Tiyatrosu ile tamamlanan devasa bir 'Kongre Vadisi' ortaya çıkmıştır."
Sanatçıya saygı yok
İstanbul'un tabii ki bu yerlere acil gereksinimi var. Ulusoy'un başarılı çalışmalarını da biliyoruz.
Bakın o bildiride ne güzel söylüyor:
"İstanbul'un o eşsiz silüetini bozmayacak, aksine bu güzelliklere destek verecek projelere imza atardım. Eski yerleşimi korur, yeni yerleşimin bu silüeti bozmasına izin vermezdim."
Dünya Kenti 2010 için bir anda panikleyen Büyükşehir Belediyesi'nin, bir anda AKM'yi, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ni alel acele yıkmaya kalkışması, kamuoyu ile hiçbir şeyi paylaşmaması, ortaya konulacak projenin ne olduğunun bilinmemesi ve tartışılmaması, yönetmen ve sanatçılarla konuşulmaması ve "ben yaptım oldu" zihniyeti tabii ki, tepki doğuracaktır.
İlk önce sanatçıya saygı gerekli değil mi?
Burası Belediye'nin dediği gibi 'Kültür Vadisi' mi, yoksa TÜRSAB'ın vurguladığı gibi
'Kültür Vadisi'mi olacaktır, hangisi...
İstanbullular bunu öğrenmek istiyorlar
|