b>Sivil hayatı anlamaya yönelik olarak Batı Anadolu’nun en büyük kurtarma kazısı 1993’ten beri Muğla’nın Datça İlçesi Burgaz mevkiinde yürütülüyor. Burgaz klasik çağın ilk yerleşim yeri.
Muğla’nın Datça İlçesi Burgaz mevkiinde, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Numan Tuna’nın başkanlığında 1993’ten bu yana sürdürülen kazı çalışmalarının, sivil hayatı anlamaya yönelik Batı Anadolu’nun en büyük kurtarma kazısı olduğu bildirildi.
Prof. Dr. Tuna, 1980’den sonra Datça’da yaşanan “çarpık kentleşmenin”, Burgaz’daki arkeolojik ve kültürel varlıklara zarar verdiğini söyledi.
Burgaz SİT alanının belgelenerek kurtarılması ve korunması için ODTÜ Tarihsel Çevre Değerlerini Araştırma Merkezi (TAÇDAM) tarafından 1993’te Burgaz arkeolojik kurtarma kazılarının başlatıldığını ifade eden Prof. Dr. Tuna şöyle devam etti: “Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜBİTAK’ın ve ODTÜ’den mezun olan işadamlarının desteğiyle Burgaz’da sürdürülen kazılar kapsamında tarihçesi M.Ö. 10. yüzyıla kadar uzanan arkeolojik değerler ortaya çıkarıldı. Burgaz, klasik çağın ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. Kazı çalışmaları sonucunda ev planları, caddeler, kaplama, iç düzen ve o günkü yaşam tarzı hakkında bilgi veren ciddi bulgulara ulaşıldı.”
DATÇA’NIN İLK YERLEŞİM YERİ
Burgaz’ın, Datça Yarımadası’nın ilk yerleşim yeri olduğunu belirten Prof. Dr. Tuna,”M.Ö. 10. yüzyıla kadar ulaşan veriler var. Bu kazılar, sivil yaşamı anlamaya yönelik olarak Batı Anadolu’nun en büyük kurtarma kazı çalışması özelliğini taşıyor. Doğaldır ki sonuçları da heyecan verici. Yabancı bilim adamları, bu kazının sonuçlarını merakla bekliyor” dedi.
Kazılarda 30’dan fazla avlulu evi kısmen ya da tamamen ortaya çıkardıklarını söyleyen Tuna, “Arkaik ve Klasik çağda yayılım gösteren avlulu konut yapıları, taş döşemeli yollar ve yaklaşık M.Ö. 4. yüzyılda yapılmış savunma sistemi kazılarla açığa çıkarıldı. Bulgular, Yunan adalarında ulaşılan verilerle karşılaştırılacak. Mozaiğin parçaları böylece bir bütün içinde insanlığın bilgisine sunulacak” diye konuştu.
|