2011 yılında gerçekleşen Prysmian-Draka birleşmesi sonrasında oluşan Prysmian Group, enerji ve haberleşme kabloları alanında dünya çapında lider konumunda bir firma. Prysmian Group’un Türkiye operasyonu olan Türk Prysmian Kablo CEO'su Hans Hoegstedt ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide; Türk Prysmian Kablo, Prysmian Powerlink S.r.l. ile birlikte konsorsiyum oluşturarak, TEİAŞ tarafından ihalesi yapılan ve Asya ile Avrupa’yı Çanakkale Boğazı’nda denizaltından bağlayacak olan Türkiye’nin ilk denizaltı kablo projesi hakkında konuştuk.
Söyleşimiz kapsamında Hoegstedt, Prysmian Group olarak dünya çapında gerçekleştirdikleri projelerden ve enerji verimliliği konusuna yaklaşımlarından da bahsetti.
Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri AŞ’nin bağlı olduğu Prysmian Group’un çalışma alanları özetle nedir?
Prysmian Group, 2011 yılında gerçekleşen Prysmian-Draka birleşmesi sonrasında oluşmuş bir firma. Bu birleşme sonrası, Grubumuz, enerji ve haberleşme kabloları alanında dünya çapında, açık ara lider konuma geldi. Bugün, Prysmian Group, 2011 yılında gerçekleşen yaklaşık 8 milyar Euro dolayındaki satışları, 50 ülkedeki 97 fabrikasında görev yapan 22 bin çalışanı ile tam anlamıyla global bir firma.
Özellikle yüksek teknoloji ürünleri alanında çok güçlü bir yapısı olan ve ürünleri, hizmetleri, bilgi düzeyi ile sınırsız imkanlara sahip olan Prysmian Group, enerji kabloları alanında; yeraltı ve denizaltı enerji iletimi kabloları, endüstriyel uygulamalar için özel kablolar, yapı ve altyapı sektörleri için alçak ve orta gerilim kablolar üretiyor. Telekomünikasyon tarafında ise, Grubumuz ses, video, bilgi iletimi için gerekli her tür kablo, fiber optik ve bakır telekom kabloları ile bağlantı sistemleri üretiminde uzman.
Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri AŞ’nin Türkiye’deki faaliyetlerini ve yapılanmasını kısaca özetler misiniz? Türk yapı sektörüne hangi araçlarla hizmet veriyorsunuz?
Türk Prysmian da, çalışma alanlarını özetle paylaştığım bu grubun, Türkiye operasyonu. 1964 yılından bu yana Mudanya’da bulunan firmamızda bugün yaklaşık 550 kişi çalışıyor. Kablo firmamız ilk olarak Siemens Kablo adı ile kuruldu, ancak yıllar içinde gerçekleşen satın almalar ve birleşmeler sonrasında, sırasıyla Siemens, Pirelli, Prysmian olarak değişti ve bugün de Prysmian Group olarak yoluna devam ediyor.
Firmamız, Mudanya’da 180 bin metrekare alan üzerinde çalışmalarını yürütüyor ve yerel pazarlardaki öncü misyonunu ihracat pazarlarındaki tecrübesi ile birleştirdiğinde, Türk Kablo Sektörü’nde ayrıcalıklı bir konumda. 2011 yılında gerçekleşen 687 milyon TL dolayındaki satışlarının yüze 35’i ihracat kaynaklı olan firmamız, yaklaşık 40 ülkeye ürünlerini satıyor. İhracat yaptığımız ülkeler, Azerbaycan’dan Irak’a, İngiltere’den Ortadoğu’ya, Fransa’dan Barbados’a, Kuzey Afrika ülkelerinden Papua Yeni Gine’ye kadar çok geniş bir coğrafi alan üzerinde bulunuyor.
Bugün fabrikamızda aynı anda hem enerji hem de telekomünikasyon kabloları üretimi yapılabiliyor. Bu özelliği ile de, Grup içindeki 12 fabrikadan biri olarak öne çıkıyor. Fabrikamızın yıllık kapasitesi 70 bin ton civarında ve yılda yaklaşık 22 bin farklı tipte kablo üretimi yapılıyor. Mudanya’daki fabrikamızdan, müşterilerimize 220 kV’a kadar olan tüm enerji kabloları, endüstriyel uygulamalar için özel kablolar, fiber optik kablolar, bakır telekom kabloları, asansör kabloları, otomotiv kabloları gibi çok geniş bir geniş yelpaze ürünlerimizi sunabiliyoruz.
Açıkçası, sahip olduğumuz imkanlarla, bölgesel krizlerden çok fazla etkilenmeden işlerimizi sürdürebiliyoruz. İlklere imza atmayı, zoru başarmayı seven bir firma olarak, ne mutlu bize ki, Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Projesi’ne de imza atıyoruz.
“Türk Prysmian Kablo, Prysmian Powerlink S.r.l. ile birlikte konsorsiyum oluşturarak, TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) tarafından ihalesi yapılan ve Asya ile Avrupa’yı Çanakkale Boğazı’nda denizaltından bağlayacak olan denizaltı kablo projesinin dizaynı, tedariki, montajı ve devreye alınması işlerini içeren 150 Milyon TL değerindeki sözleşmeyi imzaladı.” Bu projenin öneminden ve sağlayacağı yararlardan söz edebilir misiniz?
Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi sadece bizim için değil Türkiye için de çok önemli bir proje. Marmara Bölgesi’nde İstanbul dahil yaklaşık 20 milyon insan yaşıyor. Bu kalabalık nüfusun da elbette ses, video, bilgi iletimi için her geçen gün daha fazla enerjiye ihtiyacı oluyor. Açıkçası var olan imkanlar da bu ihtiyacı çok fazla karşılayamıyor. Fakat bu proje bu anlamda, çok büyük bir adım olacak. Bu sayede, bu bölgede yaşayan insanların ve operasyonlarını yürüten işletmelerin elektrik kesintisi gibi problemleri, en azından, ortadan kalkmış olacak.
Bu projeyle birlikte, Marmara Bölgesi’ndeki ring çevrimi tamamlanmış olacak ve Asya’dan Avrupa’ya doğru hem güvenli hem de daha verimli bir şekilde enerji iletimi sağlanacak.
Bu projenin içeriği tam olarak nedir? nasıl bir faaliyet gerektirecek?
Bu proje dahilinde 380 kV XLPE yalıtkanlı denizaltı kabloları kullanılacak, üstelik bu uzunlukta (4 km) ve eksiz olarak, dünyada ilk kez… Ayrıca Asya ve Avrupa denizaltından birbirine bağlanmış olacak. Buna ek olarak, Prysmian olarak bizler de bu projeyle birlikte 3 kıtayı birbirine bağlamış olacağız. Geçmiş yıllarda İspanya ve Fas’ı birbirine bağlamıştık, şimdi de Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlıyoruz.
Türkiye’de daha önce bu projenin bir benzeri yapılmadı. Bu Türkiye için bir ilk ve ileriye gitmek için çok önemli bir adım. Projenin sözleşmesini kısa bir süre önce imzaladık. Şu sıralar projenin ön hazırlık çalışmaları ile meşgulüz. Açıkçası çok kapsamlı bir proje olduğu için, tüm süreçlerin tamamlanıp kabloların 2014 yılının ilk yılında Çanakkale’ye getirilmesi hedefleniyor. Proje dahilindeki denizaltı kabloları, Grubumuzun denizaltı kabloları üretiminde uzman tesislerinden birinde; kara tarafında kullanılacak alçak ve orta gerilim kabloları ise Mudanya’daki fabrikamızda üretilecek. Denizaltı kablolarımızın sevkiyatı da yine Grubumuzun, dünyadaki en büyük 2. kablo serme gemisi olan, Giulio Verne ile gerçekleşecek.
150 milyon TL değerindeki bu proje ile, yüksek gerilim havai hatlarının yarattığı çevre ve görüntü kirliliği olmayacak.
Projeye genel olarak baktığımızda, projenin her açıdan özel ve önemli olduğunu ifade etmem gerek.
Buna benzer olarak kapsamlı ne tür projeler gerçekleştiriyorsunuz?
Daha önce de belirttiğim gibi, bu proje Türkiye’nin ilk yüksek gerilim denizaltı kablo bağlantı projesi. Evet, birçok yüksek gerilim projesine imza attık ancak denizaltı projeleri örneklerimiz denizaşırı ülkelerden.
Prysmian Group olarak New York’taki Hudson Projesi’ni, San Fransisco’daki Trans Bay Cable Projesi’ni gerçekleştirdik. Hatta grubumuzun ilk denizaltı projesini, 1886 yılında Kızıldeniz’de gerçekleştirdik. Ardından Amerika ve İtalya arasındaki denizaltı telgraf hattı bağlantısı, yine İtalya ve Brezilya arasında denizaltı telefon hattı bağlantısı Grubumuzun tecrübesini ve bu alandaki uzmanlığını gözler önüne seren, kanıtlayan çok eski projeler. Ayrıca İskoçya’da, İngiltere’de, Kanada’da, İspanya’da ve daha birçok ülkede benzer çalışmalara imza attık.
Enerji verimliliği ve çevre dostu tasarım, yapım konuları yalnızca inşaat sektörünü değil yaşamımızın her alanını etkileyen konular. Türk Prysmian’nın bu bağlamda üretim süreçleri, kurumsal oluşum, proje geliştirme/sistem tasarımı ve uygulaması konularında çalışmaları ne yöndedir?
Türk Prysmian olarak rüzgar enerjisi ve solar enerji alanında çalışmalara imza atıyor, bu alanda var olan bilinci arttırmayı hedefliyoruz. Hepimizin bildiği gibi, bu alandaki en başarılı örnek Almanya. Sahip oldukları kısıtlı imkanlara rağmen, bugün, bu alanda çok başarılı işlere imza atıyorlar ve dünya çapında solar enerji alanında lider durumdalar. Türkiye’ye baktığımızda ise, durumun, Almanya ile aynı olduğunu söyleyemeyeceğim ancak bu alanda yapılan çalışmalar ile önümüzdeki yıllarda bu kapasitenin artacağından eminiz.
Türk Prysmian olarak bizler, elimizden geldiğince çevre dostu projelere destek veriyoruz. Bize gelen talepler doğrultusunda, Türk Kablo Sektörü’nün öncüsü olmamızın da getirdiği sorumlulukla bu çalışmalar içerisinde yer alıyoruz. “Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz” misyonumuzu burada da sürdürüyoruz.
Yenilenebilir enerji sektöründeki iş ortaklarımızın projelerini tamamlamasına yardım etmek amacıyla, sektörümüze sürekli olarak yenilik getirmeye ve hem iş dünyasına hem de dünyamıza yarar sağlamaya çabalıyoruz. Kendi fabrikamızda kurduğumuz güneş panelleri de bu fikrin bir kanıtı niteliğinde. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da bir ilke imza attık ve güneş panellerinden enerji elde eden ilk Türk kablo üreticisi olduk. Bu uygulama ile diğer üretici firmalara örnek teşkil etmeyi umuyoruz.
|