b>Kadifekale sırtlarında gecekonduların altında kalan ve dünyanın bilinen en büyük antik tiyatrolarından biri olarak kabul edilen Smyrna (İzmir) Antik Tiyatrosu'nu gün ışığına çıkarmak için umut doğdu. Tiyatro alanında yapılacak kazı ve restorasyon çalışmaları için İzmir Arkeoloji Müzesi eski Müdürü ve Agora Kazıları'nın eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Taşlıalan'la mimar-arkeolog Didier Laroche tarafından hazırlanan proje Büyükşehir Belediyesi'nden destek buldu. İzmir Ticaret Odası (İTO) da projeyi destekleyeceğini açıkladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bölgedeki binaların durumuna göre planlama çalışmalarına başladık. Bu çalışmalar bittikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte kazı ve restorasyona başlayabiliriz" dedi. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise, "Bu çalışmayla İzmir, Atina'nın tarihi Akropol'üyle yarışacak bir güzelliğe kavuşacak. Büyükşehir'in liderliğinde her çalışmanın içinde yer alırız" diye konuştu.
Bölgede kamulaştırılması gereken binalar olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi: "Öncelikle bir maliyet hesabı yapmamız gerekiyor. Bölgedeki binaların kamulaştırma çalışmalarını bütçemize göre değerlendireceğiz. Bu çalışmanın ardından bu tiyatroyu gün ışığına çıkarmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile kazı ve restorasyon çalışmalarına başlayabiliriz."
Kadifekale ve eteklerinin İzmir'in en önemli bölgesi olduğunu vurgulayan Ekrem Demirtaş ise, "Bu tarihi değerin üstü, ne yazık ki çarpık yapılaşma ile örtülmüş. Bu bölgeyi günışığına çıkarmak için Büyükşehir Belediyesi yeni bir planlama ve düzenleme çalışması yapıyor. Bu çalışmanın sonuçlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.
Kazıların başlamasıyla birlikte İzmir'in Atina'yı dahi kıskandıracak bir tarihsel mirasa kavuşacağını belirten Demirtaş, "Symrna Antik Tiyatrosu, Atina'nın Akropol'üyle yarışacak. Bir gün gelecek İzmir Festivali için insanlar, Efes Antik Tiyatro yerine buraya gidecekler. Bu konu Büyükşehir Belediyesi'nin takibinde devam ediyor. İTO olarak, Büyükşehir Belediyesi'nin liderliğinde her çalışmanın içinde yer alırız" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Taşlıalan ve Mimar Arkeolog Didier Laroche, hazırladıkları projeyi geçtiğimiz Mayıs ayında Büyükşehir Belediyesi'ne sunmuştu. Taşlıalan ve Laroche, Büyükşehir Belediyesi'ne sundukları projede kazı ve restorasyon çalışmalarının yapılabilmesi için 'Kazı Araştırma ve Restorasyon Merkezi' (KARM) oluşturulması önerisini gündeme getirmişti..
94 yıldır hiçbir çalışma yapılmadı
1665 yılında Fransız seyyah Monconys tarafından keşfedilen Smyrna Antik Tiyatrosu'nda, 1912 yılında Avusturyalı Otto Berg ve Otto Walter tarafından yapılan ilk kazının ardından 94 yıldır hiçbir çalışma olmadı. Prof. Dr. Mehmet Taşlıalan ve Mimar Arkeolog Didier Larochie'nin projesi hayata geçerse, 13 bin metrekarelik alanı, 3 oturma sırası, 40 metre tavan yüksekliği ve 20 bin kişilik kapasitesiyle, dünyanın bilinen en büyük antik tiyatrolarından biri ortaya çıkarılmış olacak.
40 kişilik ekip 12 ay çalışacak
Projeye göre 'Kazı Araştırma ve Restorasyon Merkezi' kurulacak. Bu merkezde 40 kişilik ekip, 12 ay boyunca kazı yapacak. Yıllık 350-500 bin YTL bütçeli kazı ile 15 yıllık bir sürede antik tiyatronun tamamının gün ışığına çıkarılması hedefleniyor. Ancak yapılan hesaplama ve incelemelere göre kazı programına başladıktan sonra ilk 5 yıl içinde sahne ve orkestra bölümünün bulunduğu alan ortaya çıkarılacak. Bu süre sonunda tiyatroda kültürel etkinlik yapmak mümkün olacak.
|