TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz aylarda İstanbul Mecidiyeköy’de 10 kişinin ölümüne neden olan dış cephe vinç kazasının hemen sonrasında 16 Ekim'de İzmir'de yine bir dış cephe vinç kazasının yaşanması sonucu 4 işçinin yaralandığı belirtildi. İnşaat sektöründe gözetilen tek hususun, azami kar ve inşaatın bir an önce bitirilmesi olduğu ifade edilen açıklamada "Bu tür kazaların sıklıkla yaşanması tesadüf değildir. Bir kez daha belirtmek isteriz ki, bu tür ölümler hiçbir işin fıtratında yoktur. Kazalar, kader değil ihmallerden kaynaklanan cinayetlerdir. Bu kazaların tümü, işçi sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye’de kurulan sistemin hatalarından kaynaklanmaktadır. Ülkemizdeki işçi sağlığı alanındaki mevzuat, kazaları önlemekten çok kaza olduğunda sorumlusunu bulmaya yöneliktir" görüşlerine yer verildi.
Her türlü asansör, kaldırma ve iletme makinelerinin özel uzmanlık gerektiren mühendislik hizmeti olduğu kaydedilen açıklamada, yeni kazaların olmaması için şu önerilere yer verildi:
"İş ekipmanları kapsamına giren bu tür asansör, vinç ve platformların işletilme ve bakımına ilişkin bir mevzuat eksikliği bulunmaktadır. Bu tür cihazların periyodik kontrolleri kamusal denetim mantığı çerçevesinde ele alınmalı, piyasa eliyle yürütülen denetim sistemine derhal son verilmelidir. Ülkemizde, kaza olduğunda sorumlusunun bulunup cezalandırıldığı sistem, bunun yerine kaza olmasının önlendiği kamusal denetim mantığıyla yeniden düzenlenmelidir. Kaldırma makineleri tekrar üçer aylık periyotlarla kontrol edilmelidir. Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan iş yeri denetimleri daha sık gerçekleştirilmeli, denetimlerde maden, inşaat, metal sektörlerine ağırlık verilmelidir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamındaki işçi eğitimleri formalite olmaktan çıkarılmalıdır".
"Kamusal denetim ve kamusal hizmet perspektifi benimsenmeli"
Öte taraaftan Makine Mühendisleri Odası yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada da iş ekipmanlarının periyodik kontrollerinin artırılması gerektiğine dikkat çekildi. Asansörlerin tasarım, imalat, montaj, bakım ve periyodik kontrolünü kapsayan sürecin özel eğitim almış mühendislerce yürütülmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu kapsamda oluşturduğumuz Asansör Kontrol Merkezi Türkiye'deki ilk yerli onaylanmış kuruluştur. Asansör firmalarına yönelik son muayene, tasarım ve montaj kuralları, iş güvenliği, risk değerlendirmesi ve kalite yönetim sistemi eğitimleri de odamızca yapılmaktadır. Periyodik kontrol yapan tek kuruluş MMO değildir, bu alanda yüzlerce firma bulunmaktadır. Ancak MMO akredite bir kuruluştur ve kontrolleri tekniğe, bilime uygun bir şekilde yapmaktadır".
Açıklamada, asansör firmalarında mühendis istihdamının ve firmaların denetiminin dışlandığı savunularak, kamusal denetim ve kamusal hizmet perspektifinin benimsenmesi gerektiği vurgulandı. Elektrik ve makina mühendisleri odalarının, üyelerinin eğitilmesi ve mesleki yeterliliklerinin belgelendirilmesi hizmeti verdiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Asansör projelerinin teknik esas ve usullere uygunluğunun denetiminde etkin görev alacak bilgi ve deneyime sahip en yaygın örgütlü kuruluşlar olan odalarımız, meslek alanlarımızın kamu ve toplum yararına etkin denetimini yapmak üzere daha fazla sorumluluk ve görev üstlenmeye hazırdır. Yeter ki kamu kurum ve kuruluşları duyarlılıklarını piyasa süreçlerine değil kamusal denetim yönünde geliştirsinler ve gereken önemi versinler. Piyasaya hizmet etmeyen kamusal hizmet ve kamusal denetim perspektifi ve uygulamaları, asansörler ve iş ekipmanları kapsamındaki kaldırma-iletme makinalarıyla ilgili iş kazalarını en aza indirebilecektir."
|