b>Bakü-Ceyhan boru hattının Türkiye güzergâhında doğa ve canlıyı tanıyarak yaşam kalitesini yükseltme çalışmalarına başlandı. Hattın yapımını üstlenen Bakü-Tiflis-Ceyhan Şirketi' nin desteklediği 12 milyon 300 bin dolarlık Toplumsal ve Çevresel Kalkınma Projesi'ne göre 2005 sonuna kadar şunlar yapılacak:
*Erzurum, Ardahan, Kars, Erzincan ve Gümüşhane ile çevrelerinde toplumsal ve ekonomik kalkınmayı sağlamaya yönelik çalışmalar hemen hayata geçirilecek.
*Hayvancılık, arıcılık, balıkçılık, bitkisel üretim, bitki koruma, organik tarım ve eko-turizm konularında halka eğitimler verilecek. Bölgedeki kapasiteyi geliştirmek için lokal örgütler kurulacak.
*Okuryazarlık, açık lise programları, yeni gıda işleme teknikleri, sağlık, el sanatları ve girişimcilik konusunda eğitim çalışmaları yapılacak. Bölgede, okul çatılarının onarımı, sulama sistemi onarımları, içme suyu ve kanalizasyon onarımları güneş enerjisi gibi projeler hayata geçirilecek.
*Örnek denetim üretimleri, aşılama programı, arı kovanı dağıtımı, sözleşmeli çiftçiliğin uygulamaya başlatılması, ırk ıslahı, hastalıklarla mücadele, yem bitkileri üretimi, mera ıslahı, süt toplama merkezlerinin kurulması, yem bitkisi dağıtımı, meyvecilik projesi, ev ekonomisi, hastane onarımı gibi faaliyetler gerçekleştirilecek.
*Nadir, tehlike altında veya bitki türlerinin çok zengin popülasyonlarını barındıran doğal ve yarı doğal alanlar saptanıp, korunacak. Hat boyunca Türkiye'de yetişen 10 bin doğal çiçekli bitki saptanacak ve korumaya yönelik altyapı oluşturulacak. Bölgenin zengin florası poster ve broşürlerle tanıtılacak.
*Deniz kaplumbağalarının göç yolları ve dalış derinlikleri Türkiye'de ilk kez uyduyla izlenecek. Nesli tehlikede olan yeşil deniz kaplumbağası ve iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) incelemeye alınacak. Araştırmalar, Sugözü ve Akkum sahillerindenin yanı sıra Dörtyol ve Yumurtalık sahillerinde sürdürülecek. Kumsal sohbetleriyle bilgilendirmeler
ve deniz kaplumbağaları festivalleri düzenlenecek.
*İskenderun Körfezi'ndeki Akdeniz Foku'nu korumaya yönelik eylem planı hazırlanacak. Karataş (Adana) ve Türkiye-Suriye sınırı arasındaki sahil şeridini kapsayan proje kapsamında balıkçıların gözlemleri alınacak, bu sınırdaki uygun barınma ve üreme alanlarında bulunan mağaralara kızılötesi algılayıcılar ve otomatik fotoğraf makineleri yerleştirilecek.
*Kafkaslardaki yüksek dağlık alanlarda yaşayan huş tavuğu, Türkiye'nin kuzeydoğu bölgesinde de araştırılacak. Huş tavuğu' nun Türkiye'deki yaşam alanları ve popülasyonu tespit edilecek.
*Kuş alanlarını tespit için Bostankaya, Ulaş ve Aygır gölleri, Erzurum Ovası, Yumurtalık Lagünü ve Ardahan Ormanı incelenecek.
|