Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bolu Tüneli’nde İlk Işık Ağustosta Görülecek

İstanbul-Ankara arasını 3,5 saate düşürecek Bolu Dağı Tüneli'nin yüzde 85'i tamamlandı. Tünel toplam 880 milyon dolara mal olacak. Geçiş projesi, 4 viyadük, 3 köprü ve 2 bin 870 metre uzunluğunda tünelden oluşuyor.

Zaman



stanbul-Ankara arasını 3,5 saate düşürecek Bolu Dağı Tüneli'nin yüzde 85'i tamamlandı. Tünel toplam 880 milyon dolara mal olacak. Geçiş projesi, 4 viyadük, 3 köprü ve 2 bin 870 metre uzunluğunda tünelden oluşuyor.

İnşaatına 1993’te başlanan Bolu Dağı Tüneli’nin büyük bölümü tamamlandı. İstanbul-Ankara arasını 3,5 saate düşürecek otoyolu 15 Aralık 2006’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hizmete açması bekleniyor. Projenin zamanında tamamlanması için bin 300 işçi çalıştırılıyor. Projeyi devlet adına denetleyen Yüksel Proje Uluslararası AŞ Kontrol Teşkilat Başkanı Faik Tokgözoğlu, Bayındırlık Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün işin zamanında bitirilmesi için gerekli maddi desteği verdiğini söyledi. Tokgözoğlu, “Birkaç yıl öncesine kadar yüzde 45-50 mertebesinde olan gerçekleşme bugün yüzde 85’e ulaştı. Devletten alınan ödeneklerin bu başarıda büyük payı var.” dedi. Tokgözoğlu, tünelin depreme dayanıklı olduğunu, bu konuda kimsenin endişesinin bulunmaması gerektiğini kaydetti. Tokgözoğlu, İstanbul-Ankara arasındaki yolun açılmasıyla mevcut devlet yolunun zor koşullarından dolayı harcanan benzin, lastik, zaman kaybı gibi parametrelerden dolayı 40 milyon dolar tasarruf sağlanacağını ifade etti.

1990 yılında İtalyan Astaldi müteahhit firmasına ihale edilen Bolu Dağı Geçişi Projesi kazı çalışmalarına 16 Nisan 1993’te başlandı. 12 Kasım 1999 depreminde zarar gören tünelin boyu 3 bin 300 metreden 2 bin 800 metreye indirildi. Deprem sonrasında Ankara tarafında göçük oluştuğu için burası terk edildi ve yeni bir giriş oluşturuldu. Böylece tünelin boyu 400 metre kısaldı. Tünelde filiş ve fay kili olmasından dolayı günde 80 santimetrelik ilerleme sağlanıyor. Projenin başladığı 1993’te zeminin kaya olmasından dolayı günde 6 metre ilerleme sağlanıldığı belirtildi. Tünelde 500 metrede bir güvenlik için karşılıklı geçişler bulunacak.

Gümüşova-Gerede Otoyolu Projesi kapsamında en önemli bölüm olarak nitelenen Bolu Dağı Tüneli 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere çift tüp olarak inşa ediliyor. Ankara yönüne doğru olan sağ tüp 2 bin 788 metre, İstanbul yönüne olan sol tüp ise 2 bin 954 metre uzunluğunda. 12 Temmuz 2005 itibarıyla sol tünelde 19 metre, sağ tünelde ise 33 metre kazılmamış zemin bulunuyor. Otoyolun uzunluğu toplam 116 kilometre. Bugüne kadar otoyolun biten 90 kilometrelik bölümü için 435 milyon dolar harcandı. Haziran ayı sonu itibarıyla Bolu Dağı Geçisi Projesi’ne harcanan para ise 649 milyon dolar. Bu paranın içinde tünele harcanan para ise 234 milyon dolar. İşin kalan kısmı için yaklaşık 230 milyon dolar harcanması planlanıyor. Tamamı bitirildiğinde Bolu Dağı Geçiş Projesi 880 milyon dolara mal olacak.

Bolu Dağı geçişi güzergahında toplam boyu 4,5 kilometre olan 4 viyadük , yaklaşık 900 metre uzunluğunda 3 köprü, 2 bin 870 metre uzunluğunda tünel bulunuyor. 1999 depreminde Viyadük 1 ve tünel etkilendi. Viyadük 1’in hasarı için sigorta firmasından 105 milyon dolar alındı. Gümüşova-Gerede arasındaki viyadüklere depremden sonra deprem hasarını en aza indiren sismik izolatörler takıldı. Bu izolatörler sayesinde deprem esnasında viyadük yanlara doğru 70 santimetre kayabiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bolu-tunelinde-ilk-isik-agustosta-gorulecek_30269.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!