Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğazlardan Geçen Gemilerin Atıkları Asfalt Olacak

Boğazlardan geçen gemilerden toplanan 30 bin ton petrol asfalt yapımında kullanılacak. Petrol türevi atıklardan 7 bin 500 ton asfalt üretilecek. Asfalt maliyetini yarı yarıya düşürecek geri dönüşüm projesi, hem çevre kirliliğini önleyecek hem de ekonomiye 15 milyon TL kazandıracak. Karadeniz ile Akdeniz arasındaki tek deniz yolu olan boğazlardan

Zaman Gazetesi
Boğazlardan Geçen Gemilerin Atıkları Asfalt Olacak

Boğazlardan geçen gemilerden toplanan 30 bin ton petrol asfalt yapımında kullanılacak. Petrol türevi atıklardan 7 bin 500 ton asfalt üretilecek. Asfalt maliyetini yarı yarıya düşürecek geri dönüşüm projesi, hem çevre kirliliğini önleyecek hem de ekonomiye 15 milyon TL kazandıracak. Karadeniz ile Akdeniz arasındaki tek deniz yolu olan boğazlardan yılda yaklaşık 80 bin tanker geçiyor. Gemilerin atıklarını denize bırakmasını önlemek ve bu atıkları geri dönüşüme kazandırmak için Çevre Koruma Daire Başkanlığı'na bağlı 12 lisanslı atık alma gemisi görev yapıyor. Toplanan atıklar, Atık Alım Merkezi'nde depolanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinden Enerji AŞ, gemilerden toplanan petrol türevi atıkların ekonomiye kazandırılması için bir proje geliştirdi. İhale aşamasına gelinen proje kapsamında, bir yılda toplanan 30 bin ton petrol türevi atık ile yılda 7 bin 500 ton asfalt üretimi yapılması planlanıyor. Proje kapsamında Tuzla tersaneler bölgesinde tahsis edilen 2 bin 982 metrekarelik alanda mendirek ve liman inşa edilecek. Milli Emlak'tan onay alınan bölgede yapılacak liman sahası içerisinde kapasitesi artırılmış atık kabul tesisi, arıtma tesisi, petrol türevi atık işleme tesisi kurulacak. İhale aşamasına gelinen projede kurulacak atık işleme tesisinde aynı zamanda belediyenin ihtiyaç duyduğu asfalt ürünleri ve elektrik enerjisinin elde edilmesi de mümkün olacak. Türkiye'de gemi atıklarından ilk kez asfalt üretimi yapılacağını bildiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, söz konusu projeye 2011 yılında start verileceğini ve 2014 yılında projenin tamamlanacağını belirtti.

Petrol türevi atıklar laboratuvar analizleri yapılarak kategorilere ayrılıyor. Gemilerin petrol türevi atıklarının analizleri yapıldıktan sonra yüzde 25'i ile asfalt üretimi için katkı maddesi üretilecek. Kullanılacak katkı maddesinin bir tonu ise belediyeye yaklaşık 400 TL'ye mal olacak. Asfalt üretimi yapan belediye iştiraklerinden İsfalt, asfaltın tonunu yaklaşık 800 TL'ye mal ediyor. Gemi atıklarından üretilen katkı maddesinin asfalt üretiminde kullanılmasıyla asfaltın maliyeti böylece yarı yarıya indirilmiş olacak. Yetkililer, katkı maddesini ne kadar kullanırlarsa maliyetin de o kadar düşeceğini belirtiyor. Laboratuvar ortamında kategorilere ayrılan diğer petrol türevleri ise kategorisine göre atık yağ geri dönüşüm tesislerine ya da ilave yakıt olarak kullanılmak üzere çimento ve kireç fabrikalarına gönderilecek. Böylece 30 bin ton petrol türevi gemi atığından 7 bin 500 ton asfalt, 6 bin ton solvent üretilirken 10 bin tonu çimento fabrikalarına gönderilecek. Geriye kalan kısımla da elektrik enerjisi, ilave yakıt, kalıp yağı ve diğer yağlama ürünleri elde edilecek.

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/bogazlardan-gecen-gemilerin-atiklari-asfalt-olacak_82657.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!