Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğaziçi Köprüsü 16 Milyon Renk

Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan iki köprüden biri olan İstanbul Boğaziçi Köprüsü, birkaç haftadır güneş battı mı renkten renge bürünüyor. Asma halatlara monte edilen ve bilgisayarla kontrol edilen 1756 adet LED sayesinde 16 milyon renk elde edilebiliyor.

Hürriyet Gazetesi/Deniz İnceoğlu



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\52109.jpg" align="left" hspace=5 vspace=5>Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan iki köprüden biri olan İstanbul Boğaziçi Köprüsü, birkaç haftadır güneş battı mı renkten renge bürünüyor. Asma halatlara monte edilen ve bilgisayarla kontrol edilen 1756 adet LED sayesinde 16 milyon renk elde edilebiliyor. Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü ve City Light şirketi tarafından yürütülen proje 5 milyon YTL’ye mal oldu. Proje, Boğaz’ın alıştığımız gece siluetini kafalarda tamamen değiştirecek kadar güzel.

Daha önce Japonya’daki Akashi-Kaikyo ve San Francisco’daki Golden Gate gibi şehrin sembolü haline gelmiş köprüler özel sistemlerle ışıklandırılarak çok daha dikkat çekici hale getirilmişti. Şimdi bu listeye İstanbul Boğaziçi Köprüsü de katıldı. Boğaziçi Köprüsü Başmühendisi Ramazan Yüksel’in bir yıllık çalışması sonucunda hazırlanan projede LED ışıklar kullanıldı.

Sanatçılarla Çalışacaklar


Proje için çalışmalar Mart 2006’da başladı. Daha sonra yurtdışından ekipman sipariş edildi ve ışıkların döşenmesi başladı. Trafiğin aktığı köprü zemini dışındaki tüm alanlar, köprünün kuleleri, ana halat, askı halatları ve yaya korkulukları toplam 1756 LED ile donatıldı.

Ramazan Yüksel, LED ve bilgisayar kullanımının avantajlarını anlatıyor: "Eskiden köprünün tepesine çıkarak sürekli bakım yapılması gereken ışıklandırma yerine, kullanımı çok daha kolay, bakım gerektirmeyen bir sisteme sahip olduk. Yazılım bilgisayara yüklendikten sonra tek tuşla köprü renkten renge giriyor. Önümüzdeki aylarda Türk ve yabancı sanatçıların hazırlayacağı animasyonlar da görülecek."

Kullanılan programda gökkuşağı, patlamalar, parçalanmalar gibi 15 farklı ışık animasyonu bulunuyor ancak şimdilik sadece tek renk yöntemi kullanılıyor. Köprü, bir bakıyorsunuz yeşil, bir bakıyorsunuz mor.

Sistemin en önemli özelliği, diğer aydınlatmalara kıyasla maliyetinin çok düşük olması. Daha önce beyaz, büyük spotlarla aydınlatılan Boğaziçi Köprüsü’nün yıllık enerji tüketimi yaklaşık 160 bin YTL idi. Oysa 1756 LED, maliyeti yarı yarıya azaltacak, köprünün elektrik faturası 80 bin YTL civarında olacak.

24 Saat Kullanımda Ömrü 11 Sene

LED (Light Emitting Diode- Işık yayan diyot) ışıklar aslında uzun zamandır hayatımızda. LED ilk çıktığında kırmızı, sarı, yeşil, portakal ve pembe renkleri yüzünden kullanımı kısıtlı olmuştu ama beyaz LED’in icadıyla birlikte aydınlatmada adeta bir devrim yaşandı.

Bir LED ışık kaynağını 24 saat boyunca yakarsanız, 11 sene sonra tükeniyor.

LED’ler bir mikroişlemciye bağlandığında 16 milyon renk elde ediliyor.

LED diğer ışık kaynakları gibi ısı yaymıyor. Bu yüzden yer aydınlatmalarında, müze ve gıda sektöründe çok tercih ediliyor.

Bir LED çipinin boyu 1x1 mm. O yüzden en küçük alanlarda bile uygulanabiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bogazici-koprusu-16-milyon-renk_52109.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!