b>Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın oluşturduğu Bilimsel Komisyon'a göre, Bodrum Sualtı Müzesi'ndeki 'Tanrı'nın bulunmadığı yer' yazısı, mekanın yeni işlevini desteklemek için sonradan yazdırılmış. Bilimsel Komisyon, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ndeki 500 yıllık zindanın girişindeki, Latince 'Inde Deus Abest' yazısıyla ilgili çalışmasını tamamladı.
Komisyon, yazıdaki kelimelerin ayrı ayrı yazıldığını, oysa Latince yazıtlarda sözcükler cümle bitmediği ya da herhangi bir kısıtlama olmadığı sürece bitişik düzende yazıldığına dikkat çekiyor. Yine Latince yazıtlarda büyük 'U' harfinin, Bodrum Müzesi'dekinden farklı olarak 'V' şeklinde yazıldığına işaret ediliyor. Raporda, "zindan girişindeki yazıtın harf karakterleri, kalenin diğer yerlerindeki aynı döneme ait Latince harf karakterlerine kesinlikle uyum göstermemektedir" denildi.
Komisyon, "yazıt, ne Eskiçağ'da ne de Ortaçağ'da Latince'nin günlük hayatta aktif olarak kullanıldığı bir dönemde yazdırılmış olamayacağı anlaşılmaktadır'' tespitinde bulundu. Latince yazının müzenin eski müdürü Oğuz Alpözen tarafından müze personeli Behçet Dinçer'e 1993 yılında yazdırıldığı iddia ediliyor.
Olayın gelişimi
Bodrum Kalesi'ndeki 500 yıllık Gatineau Zindanı, Saint Jean Şövalyeleri tarafından uzun yıllar işkencehane olarak kullanıldı. Kalenin Osmanlıların eline geçmesiyle duvar örülerek kapatılan zindan, 1992’de keşfedildi ve dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar ve Müze Müdürü Oğuz Alpözen tarafından 1994’te ziyarete açıldı.
Zindanının girişindeki kayaya oyulmuş Latince ’Inde Deus Abest’ (Tanrı'nın Bulunmadığı Yer) yazısının yanına İngilizce ve Türkçe sac tabelalar asıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün tarafından iki ay önce müzeye gönderilen yazıda, zindan girişindeki tabelaların kaldırılması istendi. Ayrıca, kayaya kazılı Latince yazının da tarihi ve arkeolojik değeri olmadığı gerekçesiyle silinmesi talep edildi. Bunun üzerine İngilizce ve Türkçe sac tabelalar kaldırıldı.
Müze Müdürü Yaşar Yıldız, "Bakanlık'tan gelen müfettişler ve arkeologlar yazıların tarihi ve arkeolojik değerleri olmadığını bu nedenle de tarihi mekanda bulunmasının bir anlamı bulunmadığı belirterek, yazıları kaldırmamızı istedi. Biz de talimatları uyguluyoruz. Sac levhayı kaldırdık, kayaya oyulu yazıyı ise ya kazıyacağız ya da üstünü bir şekilde örteceğiz, çünkü tarihi değeri olmadığı belirtildi" dedi.
Eski Müze Müdürü Oğuz Alpözen ise yazının orijinal olduğunu belirterek karara tepki gösterdi.
|