BM destekli araştırmada, tarımın revize edilmesi ve
vejetaryenliğin yaygınlaşmasının, dünyayı kurtarma önceliklerinin başında
geldiği açıklandı. Uluslararası
Kaynakların Sürdürülebilir Yönetim Kurulu'nun 112 sayfalık raporunda,
kirliliğe, sera gazlarına, hastalıklara ve ormanların yok olmasına gıda
üretiminin ve fosil yakıtların neden olduğu belirtildi.
"21. yüzyıldaki gelişmeyi, büyük ölçüde
dünyanın ne şekilde beslendiği ve yakıt kullandığı belirleyecek" denilen
raporda, küresel temiz su tüketiminin yüzde 70'inden, toplam toprak kullanımının
yüzde 38'inden ve sera gazı emisyonlarının yüzde 14'ünden tarımsal üretimin
sorumlu olduğu bildirildi. Tüketicilerin
dünyanın korunmasına daha az et yiyerek ve gerek ısınmada gerekse seyahatte daha
az fosil yakıt kullanarak katkıda bulunabilecekleri vurgulanan raporda, "Hayvan
ürünleri önemli çünkü dünyadaki tarım ürünlerinin yarısından fazlası insanları
değil, hayvanları beslemeye harcanıyor" denildi.
Raporda, bu çerçevede dünya çapında beslenme alışkanlıklarında köklü
değişiklikler olması gerektiğine vurgu yapıldı.
Gelişmekte olan ülkelerde refah arttıkça, et tüketiminin de arttığı
belirtiliyor. California Üniversitesi'nden Sangwon Suh, Çin'de kişi başına düşen
et tüketiminin 1995-2003 yılları arasında yüzde 42 arttığını söyledi. (AA)
|