Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Birleşme ve Satın Alma İşlemleri'nde 12 Yılın Rekoru Kırıldı

EY Kurumsal Finansman Bölümü tarafından, her yıl hazırlanan ve bu yıl 12'incisi yayımlanan 'Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2013 Raporu' açıklandı. Rapora göre Türkiye, 2013 yılında yatırımcılar için cazip olmaya devam etti ve 336 işlem ile son 12 yılın rekorunu kırdı. Ancak, işlem hacminde bir önceki yıla göre düşüş gerçekleşti.

yapi.com.tr / AA
'Birleşme ve Satın Alma İşlemleri'nde 12 Yılın Rekoru Kırıldı

Geçen yıl, tüm dünyada birleşme ve satın alma aktivitelerinde yavaşlama yaşanırken, Türkiye işlem sayısı açısından yeni bir rekor kırdı. Öte yandan, 2012'ye göre hacim bazında yavaşlama görüldü ve değeri açıklanan 135 işlemle toplam 13,7 milyar dolar tutarında işlem hacmi gerçekleşti. Ayrıca, KOBİ'lere olan yoğun ilgi 2012 yılında olduğu gibi 2013'de de artarak devam etti.

2012 yılında toplam işlem hacminin yaklaşık yüzde 51’ini gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, 2013 yılında toplam işlem hacminin yüzde 24’ünü gerçekleştirerek yerli yatırımcıların önemli ölçüde gerisinde kaldı. İşlem adedi olarak ise geçen senelerde olduğu gibi yerli yatırımcılar, yabancı yatırımcıları geride bırakarak, 222 işlem ile son 12 yılın rekor seviyesine ulaştı. Yabancı yatırımcıların işlem sayısı ise 2011 ve 2012 seviyesinin altına inerek 114 olarak gerçekleşti.

Özel sermaye fonlarının Türkiye'ye ilgisi 2013 yılında da devam etti. Özel sermaye fonları, bu yıl toplam 74 işleme imza atarak yeni bir rekor kırarken, işlem hacmi baz alındığında açıklanan toplam 503 milyon dolar ile 2012'ye göre azalma gösterdi.

2012 yılında sektörel bazda, hem işlem hacmi hem de işlem sayısı bakımından birinci sırada yer alan enerji sektörü, 2013 yılında da hareketli sektörlerin başında yer aldı. Sektörde gerçekleşen 36 işlem ile 6 milyar dolar tutarında işlem hacmi ortaya çıktı. İşlem adedinde ise çoğunluğu küçük işlemlerden oluşan 80 işlem ile bilişim sektörü öne çıktı.

2012 yılında gerçekleşen kamu işlemleri, değeri açıklanan işlemlerin yüzde 54'ünü oluştururken, 2013'te kamu kaynaklı işlemler ağırlığını artırarak değeri açıklanan işlemlerin yüzde 61'ini oluşturdu.

2014 öngörüleri

Rapora göre, Türkiye 2014 yılında ölçülü büyümeye devam edecek. 2014'te önceki yıllarda olduğu gibi ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işlemlerin yoğun olması beklenirken, enerji, ulaştırma ve finansal hizmetler sektörlerinde büyük ölçekli işlemlerin gerçekleşme olasılığı bulunuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından getirilen kredi düzenlemeleri ile iç talebe bağlı büyümenin ve ithalatın azalması, yatırımların da hızlanması bekleniyor. Enerji ve ulaştırma sektörlerinde hem özelleştirmelerin hem de özel sektör işlemleri ise önemli rol oynamaya devam edecek.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, 2014 yılında dünyadaki tüm ekonomik sıkıntılara ve çevresindeki politik belirsizliklere rağmen, Türkiye'nin yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam edeceğini öngördüklerini belirtti.

Cantekinler, Avrupa'daki toparlanma ve ABD'deki parasal genişlemenin yavaşlamasının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisi için de belirleyici rol oynayacağına işaret ederek, "2013'te işlem hacminde bir düşüş yaşandığını gözlemledik. 2014 yılında ise global pazarlarda olduğu gibi Türkiye'deki birleşme ve satın almalar için de olumlu ancak ölçülü bir beklentinin mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Bunun sonucu olarak, şirket birleşme ve satın almalarında 2013 yılına paralel bir performans bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İş dünyası beklentileri

EY'in iş dünyasından üst düzey yöneticilerle gerçekleştirdiği, "Türk iş dünyasının birleşme ve satın alma faaliyetlerine bakışı" konulu geleneksel anketinin sonuçları da aynı raporda açıklandı. Buna göre, yılın işlemleri olarak AYEDAŞ'ın özelleştirmesi ve Yapı Kredi Sigorta'nın yüzde 94 hissesinin AllianzSE tarafından satın alınması seçildi. Ankete katılanların yüzde 51'i, geçen yıl gerçekleşen işlem hacminin beklenenden düşük olduğunu belirtirken, yüzde 56'sı ise özel sermaye fonlarının geçen yılki performanslarını olumlu buluyor.

Enerji sektörü yüzde 16 oranla katılımcılar tarafından 2014 yılında en fazla hareket beklenen sektör olurken, bunu perakende, yiyecek-içecek ve hizmetler sektörleri izledi. Ankete katılanların yüzde 20'si,  2014 yılında yatırım ortamını olumlu olarak beklerken, yüzde 76'sı yatırım ortamının durağan olacağını öngörüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/birlesme-ve-satin-alma-islemlerinde-12-yilin-rekoru-kirildi_115995.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!